Groentesprokkel 45

Beste abonnee en beste klant,

Vakantieperiode. Het geeft een andere dynamiek. Walter en An trokkener een weekje tussenuit; olijven plukken op de Siciliaanse heuvelruggen of gewoon genieten van lekker eten en boeiende ontmoetingen. Even bijtanken, genietend van olijfolie en lekkere wijn.

En ondertussen proberen wij de boel hier verder overeind te houden. Het gewone werk loopt door en alle administratie rond de pakketten volg ik nu even op voor een week. Een hele boterham, die heel wat concentratie vraagt. Komend weekend zullen we weten of alles wel verlopen is zoals gehoopt… .

Vakantie brengt ook kinderen op de boerderij. De poezen, de varkens, de schapen, de kippen, de koeien en het paard kennen geen rust meer en worden bezig gehouden door Floris, Martha en Jakoba. “Spelen op de boerderij is te gek!” Ze lopen en dartelen hier rond, entertainen de pakketmadammen en de klanten in de winkel. Het brengt wat meer beweging en leven in de brouwerij.

Het is fijn hen mee naar hier te brengen. Ze komen graag. Er is altijd wel wat te beleven. (babypoesjes, dood konijntje, bomen om in te klimmen en desnoods zorgt de doos kleurpotloden even voor wat afleiding) Zo kunnen ze mee de sfeer opsnuiven en werkelijk voelen en zien wat hun mama allemaal doet op de boerderij (en deze week is dat niet enkel werk op het land en de winkel, maar ook behoorlijk wat administratie.)

Smakelijk, Lien

 

Zaterdag 7 november

Optreden

Paul Couter

Stadsblues op de kouter.

In het zaaltje van de Zonnekouter 20u, toegang 10 euro.

Samenstelling pakket

Klein: pompoen, groene selder, wortel, roodlof, spruiten, daikon van de Zonnekouter
Groot: pompoen, groene selder, andijvie, prei, savooi van de zonnekouter, knolselder en postelein van De Kollebloem, ui en boterraapjes via Biofresh
Gemengd: pompoen, groene selder, spruitjes van de Zonnekouter, pastinaak van de Kollebloem, raapjes via Biofresh. Cox van Van Eyckeren, clementines (Es) en druiven via Biofresh (It).
Fruit: Appel cox en Peer cenference van Van Eyckeren, Mango (Es) en clementines (Es) via biofresh.
Brood: 1ste brood zuurdesem voltarwe; 2de brood lijnzaad; 3de brood haverzemelen van De Biobakkers

Recepten

Tagliatelli met andijvie en gorgonzola ( snel wokgerecht, 4 p.) – van een collega-abonnee
Nodig: 3 rode uien, 1 bussel andijvie, 200 g. gorgonzola, 500 g kalkoenfilet, 2 dl. Room, 3 à 4 lepels droge sherry, 20 g. walnoten, tagliatelli, olie.
Kalkoenfilet in blokjes of reepjes snijden, ajuin in halve ringen. Gekuiste andijvie in brede repen snijden. Olie verhitten in de wok en kalkoenvlees roerbakken. Vlees uit de wok halen en vervolgens de uien fruiten. Vuur lager draaien en blussen met de room en nadien de gorgonzola toevoegen en laten smelten in de saus. Sherry toevoegen en saus wat laten doorkoken. Ondertussen de pasta opzetten. Andijvie toevoegen en 5 à 10 min. laten zacht worden. Tot slot de kalkoenfilet terug laten opwarmen in de saus en afwerpen met fijngehakte walnoten. Serveren met beetgare tagliatelli.
Voor de vegetariërs kunnen quornblokjes de kalkoenfilet vervangen.

Spruitjes met pompoenpuree
Nodig: 350 gram pompoen, 30 gram boter, 1 teentje knoflook, 1 ui, zout, peper, mespunt kurkuma, 1 eetlepel mosterd, 4 eetlepels slagroom, 750 gram spruitjes
Pompoen schillen, pitten verwijderen en in blokjes snijden. Boter smelten, blokjes pompoen, fijngehakte knoflook en grofgehakte ui toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en kurkuma. Op laag vuur in 10 minuten gaar stoven tot de pompoen zacht is. Het geheel pureren. Mosterd en room erdoor roeren. Spruitjes schoonmaken en in een bodempje water in 15 minuten gaar koken. De pompoenpuree goed warm laten worden. In een schaal overbrengen en de spruitjes er over verdelen. Maak gebakken aardappeltjes als bijgerecht, samen met een overheerlijke groenteburger.