Groentesprokkel 45

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Deze week een niet onbelangrijk ‘moment de gloire’ in het landbouwgrondenverhaal.

Enkele jaren geleden verkocht OCMW Gent 450 ha landbouwgrond in één groot lot voor een ‘prikje’ aan Katoennatiebaas Fernand Huts. Publieke gronden die ooit, in een ver verleden, aan het OCMW van stad Gent geschonken werden voor sociale doeleinden, werden schaamteloos verkocht aan een rijke industrieel (die er weinig sociale doeleinden mee voor ogen had). De bioboeren van de Vierklaver (en veel boeren met hen) zagen deze grond onder hun neus verdwijnen, zonder dat ze als kleine garnaal ook maar de kans kregen om mee te dingen naar ook maar een klein deel hiervan. Grond die ze nodig hadden om hun bedrijf beter te ontwikkelen, eigen voeder voor hun vee op te telen, zodat een deel van deze grond ook de goede Vierklaverzaak kon dienen.

Ze beten zich vast in dit verhaal en er kwam een rechtszaak van, waarbij nu, in de tweede uitspraak, de verkoop nietig werd verklaard! En zo de bioboeren van De Vierklaver hun gelijk haalden tegen Fernand Huts. David won tegen Goliath, de rechtspraak zegeviert over het grote geld! Een statement dat kan tellen!

Dit brengt dan weer een veel grotere problematiek in de aandacht: wordt het geen tijd om alle publieke landbouwgronden (stedelijke eigendommen van OCMW, kerkfabriek en dies meer),  een duurzame bestemming toe te kennen ten dienste van de gemeenschap? In plaats van ze klakkeloos te verkopen aan de hoogste bieder? Landbouwgrond die al eigendom is van de gemeenschap ter beschikking te stellen van bestaande bioboeren, en nieuwe gedreven bioboeren die landloos afstuderen bij Landwijzer. Om op een duurzame manier gezond voedsel te telen voor de maatschappij; voor ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, voor eenieder die gezond voedsel op hun bord wil? Het gebeurt nu al in Leuven; dat de andere steden mogen volgen!

Ooit zijn wij bioboeren zelf begonnen met kleine vzw’s uit de grond te stampen die met schenkingen grond vrijkochten voor biolandbouw: vzw Aardig, Chante Terre, Land-in-zicht, … In hun spoor ontwikkelden zich de grotere organisaties ‘De Landgenoten’ in Vlaanderen en ‘Terre en vue’ in Wallonie, die bioboeren ondersteunen bij hun zoektocht en het vrijkopen van grond. Samen, en met heel veel boerenenergie, hebben we al heel wat mogelijk gemaakt. Maar het gaat langzaam, en we moeten vooruit; met de publieke gronden van de gemeenten erbij zouden we pas een heuse sprong voorwaarts kunnen maken in lokale gezonde voedselvoorziening! (zie ook www.dehongerigestad.be)

An

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla, groenlof, spruitjes en oxhella wortel van eigen zonnekouterland (vroente);  knolselder van de kollebloem (vroente); witloof van Marc Vanderhauwert (Roborst).

Groot: roodlof, veldsla, rucola, oxhella wortel, spruitjes, prei en puntpaprika van eigen zonnekouterland (vroente);  knolselder van de kollebloem (vroente), witloof van Marc Vanderhauwert (Roborst).

Gemengd: roodlof, spruitjes, oranje pompoen en daikon van eigen zonnekouterland, (vroente),  peer Lucas van de fruittuin; banaan (Do, FT) en appelsien (Es) via Biofresh.

Fruit: appel pirouette van de fruittuin; kaki (It), banaan (Do, Fair Trade), granaatappel (It) en appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

Groenlofsalade met appel
Nodig: 1/2 struik groenlof, in fijne reepjes gesneden, 1 appel, in stukjes gesneden, evt. 1 kleine wortel, grof geraspt, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 2 el zonnebloempitten, geroosterd
Dressing: 1 teentje knoflook, geperst, 2 el citroensap of azijn, 1 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 tl zachte honing, scheutje sinaasappelsap, 1 tl verse gember

Klop de dressing en meng deze door de gesneden groenlof, appel, ui en evt. wortel. Laat de dressing er een kwartiertje intrekken. Strooi er de geroosterde pitten over en serveer.

Groenlof met seitan
Nodig: 1 krop groenlof, 1 ui, gesneden , 2 tenen knoflook, geperst , 2 tl. gemalen komijn, 2 tl. Kerriepoeder, 2 el. Citroensap, 400 g seitan (pot) , 2 tl. Kaneel, peper en zout, olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes.Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie.Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe.Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten.Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5′ à 10′ beetgaar stoven.Breng op smaak met peper en zout.

Lekker met rijst. (in plaats van seitan kun je ook (lams)gehakt gebruiken.)