Groentesprokkel 45

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag zwaaien we Emma uit. Ze gaat op kot in de grote stad en hoewel ze in de weekends geregeld hier nog op de boerderij zal zijn voelt het toch een beetje als een mijlpaal die mij niet zomaar onopgemerkt voorbijgaat.

Als dochter van An en Walter, oprichters van de Zonnekouter, heeft ze nog meer dan wie dan ook de hele geschiedenis en evolutie van de boerderij meegemaakt. Van toen het reilen en zeilen van de Zonnekouter zich nog afspeelde tussen de soep en de patatten aan de keukentafel van het gezin, tot de oprichting van de coöperatie waarvan de eerste vergaderingen plaatsvonden in de living rond de kachel. Emma kreeg het allemaal met een half oor mee en dacht er waarschijnlijk het hare van.
Volgens de foto’s uit de archieven hielp ze als klein meisje al mee met zaaien in perspotjes of zat ze aan de rand van het veld te spelen met haar poppen terwijl er geoogst werd. Toen ik op de boerderij kwam, bij de oprichting van de coöperatie, was Emma een tienermeid die belangrijker dingen te doen had dan het werk op de boerderij en liefst al in de stad zou wonen. Maar toen ze vorig jaar met het aanvangen van haar hogere studies ons voor de eerste keer zou uitzwaaien liep het toch wat anders.

Tijdens een pandemie is er weinig te zoeken in een stad waar het volledige studentenleven stil ligt en alle lessen online gegeven worden. In zo’n situaties is er geen betere plaats om te zijn dan een boerderij. De hele situatie was ook wel van invloed op de boerderij en alle helpende handen waren welkom. Al snel verruilde Emma de stad terug voor de boerderij en tussen de online lessen en examens door sprong ze in waar ze kon; van prei planten tot pakketten maken en babysitten. En van winkelhulp tot koeienomheining repareren, wortels wieden en perspotjes zaaien.

Emma is net niet geboren maar wel helemaal getogen op de boerderij en doordat haar aanwezigheid hier behoorlijk evident is, doet het me wel wat wanneer ze hier met haar inboedel van het erf rijdt. Dank je wel Emma voor alle hulp de afgelopen tijd en al het beste gewenst op je verdere pad vanwege het ganse Zonnekouterteam!
Groetjes,
Arne

Samenstelling pakket

Klein: postelein, butternut, roodlof, prei, daikon en savooi van de Zonnekouter (Vroente).
Groot: veldsla, butternut, prei, oxhella wortel, savooi, spruitjes en pastinaak van de Zonnekouter (Vroente); bloemkool van Ourobouros.
Gemengd: prei, postelein, oxhella wortel en spruitjes van de Zonnekouter (Vroente); cox appels van Van Eyckeren, Lucas peren van Van Eyckeren en avocado (Es) via Biofresh.
Fruit: cox en peer Lukas van Van Eyckeren, kaki (Es) en clementines (It) via Biofresh.

Recepten

Salade van butternut met kikkererwten en granaatappeldressing

Nodig: ½ butternutpompoen, 3el olijfolie, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 200 gr gekookte kikkererwten, 1 granaatappel, 1el wittewijnazijn, 1 tl honing, 2 el pompoenpitten, 100 gr postelein of veldsla, 50 gr feta, ½ tl paprikapoeder, 1tl ras-el-hanout, peper, zout
Verwarm de oven op 180°. Kuis de pompoen en snij in blokjes. Doe de blokjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, leg er de rozemarijn en de tijm bij. Kruid et peper en zout en rooster 25 minuten in de oven.
Spoel de kikkererwten en droog ze goed af in een keukenhanddoek. Bak ze in een pan zonder vetstof en kruid met ras-el-hanout en het paprikapoeder. Snij de granaatappel in twee en pers 1 helft uit in een citruspers. Meng 2el granaatappesap met 2el olijfolie, witte wijnazijn en honing. Verwijder de pitten uit de andere helft van de granaatappel.
Rooster de pompoenpitten in een pan zonder vetstof.
Serveer de postelein met de stukjes butternut, de gebakken kikkererwten en de granaatappelpitjes. Doe er wat dressing over en werk af met feta en de pompoenpitten.

Gestoofde savooi (groene kool) met pompoen en spek/seitan

Stoof in een pan met dikke bodem een gesnipperde ajuin in olie, voeg daarbij savooibladeren in brede repen gesneden (verwijder de dikste nerven), blokjes pompoen en stukjes seitan of gebakken spek. Voeg wat water, zout (of sojasaus), karwijzaadjes en peper toe en stoof alles gaar (een 20-tal minuten – opletten voor aanbranden voeg zonodig water toe.) De kool moet goed zacht zijn, dan wordt ze lekker zoet; bij te lang stoven gaat de smaak echter achteruit en wordt ze zwaarder verteerbaar.