Groentesprokkel 44

Beste klant en beste abonnee,

Eind oktober is steeds weer een speciaal moment hier op de boerderij. De tomaten werden afgeoogst, de paprika heeft plaats geruimd voor de veldsla, de courgettes werden opgeruimd, de wortels zitten in palloxen (dank je wel aan allen die hierbij hielpen!). Er staan nog enkele – maar de laatste – kropjes sla en roodlof. Verder staat het land bijna kaal, op prei, kolen en groenbemester (frisgekiemde gras/klaver en pasgezaaide rogge) na.
Hiertegenover staat wel dat de serre blaakt van vers, fris groen: kleinere, fijnere bladgewassen (spinazie, veldsla, warmoes, kervel, andijvie, selder … ) die ons de winter lang zullen voorzien van allerlei lekkers. En de Mechelse vroege bloemkool (een Mechels zaadvast ras dat de werkgroep ‘Zelf Zaden Telen’ wil promoten en verspreiden onder de biotelers) staat mooi verspeend; die trekken we in de serre de winter door, om in ’t vroege voorjaar uit te planten en vroeg te oogsten. Altijd een beetje spannend, zo’n nieuwe teelt!
En zo duiken we stilaan de winter in.
Er komt rust op het land, meer ruimte voor andere zaken.
Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: kervel van de Zonnekouter; andijvie, knolselder, pastinaak van de Kollebloem; broccoli van het Zilverleen; paprika van Hebben; champignons (Nl) via Biofresh
Groot: radicchio, wortelen oxhella, spruiten, daikon, postelein van de Zonnekouter; pastinaak van de Kollebloem; broccoli van het Zilverleen; champignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: daikon, warmoes van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem, broccoli van het Zilverleen; appel elstar, peer doyenné van Van Eykeren; frambozen van Vandevoorde; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer doyenné van Van Eykeren; frambozen van Vandevoorde; kiwi (It), druif italia (It) via Biofresh

Recepten

Broccoli-crème-soep met citroengras
Nodig: 1 fijngesneden middelgrote ui, olijfolie, 600 g broccoli-stelen, 1 tl gedroogd citroengras (toko of sereh), 500 ml groentenbouillon, 1 el sojasaus, half teentje uitgeperste knoflook, half bosje dille, snufje nootmuskaat, snufje cayennepeper, 200 ml (soja)room, zout & versgemalen zwarte peper, 1 el geroosterde amandelen.
Bak de ui in de olie glazig (maar niet bruin). Snij de broccoli-stelen in dunne plakjes (de roosjes kun je gebruiken voor een groentencurry) en voeg die met het citroengras aan de ui toe. Stoof het geheel circa 10 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan. Voeg de groentenbouillon, sojasaus en knoflook toe, breng aan de kook en laat circa 10 minuten doorkoken. Voeg dille, nootmuskaat en cayennepeper toe.
Pureer de soep (bijvoorbeeld met een staafmixer) tot er een gladde massa ontstaat. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout. Giet de soep door een fijne zeef over in een schone pan. Breng de soep opnieuw aan de kook en serveer ‘m in vier voorverwarmde schaaltjes. Bestrooi met de geroosterde amandelen.

Andijviesla met okkernoten
Nodig: andijvie, 50g gepelde walnoten, 1 appel, sap van ½ citroen, 1 dl room, sojasaus of zeezout, 1 e.l. olijfolie
Hak de andijvie in stukjes van 1 cm. In een slakom meng je ze samen met de verbrijzelde noten, de in stukjes gesneden appel, de room, het citroensap en de olie, en breng op smaak.

Spruitjes in de wok
Nodig: 3 à 400 g krieltjes (daar zijn we nog niet aan toe; met oude aardappelen in dunne schijfjes moet het ook wel lukken :)), 200 g spruitjes, een middelgrote prei, 150 g champignons.
Verhit in een wok zonnebloemolie en roerbak de krieltjes tot ze bruin zijn. Snijd de prei en was de spruitjes, voeg ze toe en roerbak 4 minuten mee; snijd de champignons, voeg ze toe en roerbak ze dan nog een paar minuten mee. Wat zout en peper erover (naar smaak) en…KLAAR!

Gewokte daikon (uit ‘Farmer John’s cookbook’ (lekker met rijst met zalm, bereidingstijd:enkele minuten)
Nodig: 1 daikon, in schijfjes gesneden, enkele gesnipperde sjalotjes, 2 e.l. olie, 2 e.l. soyasaus, 2 e.l. water, een snuif chili
Verhit de olie in de wok, roerbak de sjalot 30 sec, voeg de daikon toe en roerbak 1 min, voeg het water toe en blijf roerbakken tot het water verdampt is. Voeg soyasaus en chili toe, goed roeren, en nog 30 sec. bakken. Direct uit de wok halen.