Groentesprokkel 44

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Het ging de laatste weken veel over afscheid nemen. De tomaten, paprika’s en zomergewassen vlogen de serre uit en de weg naar de winter is meer dan ingezet.
Ik had weer het genoegen om een seizoen jullie plukkaarter te kunnen zijn. Elke dag opnieuw was het fijn om me door het zonnekouternest te laten omringen, en het was meer dan ‘gaan’, alsof het hedendaagse boerenleven ook niet anders kan dan snelwandelen. Ik ben fysiek moe, en blijf me toch afvragen hoe ze het doen; die zonnekouterploeg; zomer, winter én alles ertussenin. Laten we dat respect toch maar hoog houden. Wetend dat elk spruitje op uw bord wordt gezaaid, geplant, verzorgd, met de hand geplukt, zorgvuldig gewassen, in jullie pakket gestopt en dichter tot bij je thuis gebracht. Als een rollend gedicht door de boeren en medewerkers uitgelicht.   

Daarnaast hadden we deze week de feestdag van de donkere dagen, het herinneren van dierbaren die ons verlieten. Er zijn de bomen die dagelijks hun bladeren een duwtje in de wind geven, om zorgeloos op de bodem te vallen, alsof we de dingen die we onnodig vasthouden mogen loslaten. Om dan de champignons (in ons) van beneden uit opnieuw te laten ontspruiten.

Mijn seizoen zit er op, adieu, het ga jullie goed, à la prochaine!

Jasmien

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla, daikon, andijvie, oranje hokkaidopompoen, savooi van eigen zonnekouterland (vroente); rode biet van de kollebloem (vroente); bloemkool van de wassende maan

Groot: veldsla, venkel, kervel, daikon, prei, oranje hokkaidopompoen, savooi, gele paprika van eigen zonnekouterland (vroente); rode biet van de kollebloem (vroente)

Gemengd: veldsla, pastinaak, warmoes, courgette van eigen zonnekouterland, (vroente), knolselder van de kollebloem (vroente); appel elstar, peer doyenné van de fruittuin; kiwi gold via Biofresh (It)

Fruit: appel elstar en santana, peer doyenné van de fruittuin; clementines (It), pompelmoes (Es), avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Gevulde savooibladeren met pompoensaus

Nodig: 8 savooibladeren, 120g gerookt spek of tempébacon in reepjes, 200g champignons in plakjes gesneden, 1 teentje knoflook, 1 gesnipperde ui, 2 el. olijfolie, peper en zout.

Voor de saus: 150g oranje pompoen, 2 dl melk, 1 teentje look, zout

Verwarm de olie en bak de ui, geperste look, spek (of tempé) en champignons. Breng op smaak met peper en zout.

Blancheer de koolbladeren een vijftal minuten in kokend water, laat uitlekken en spreid ze op een plank. Vul de bladeren met een champignonmengsel en vouw ze zorgvuldig dicht. Plaats de savooipakjes in een geoliede schotel en houd ze warm in de oven (150°)

Snij de pompoen in stukjes en stoom ze gaar. Pureer de pompoen in de melk, zet op het vuur en verwarm zonder dat de melk kookt. Breng op smaak met de geperste look en zout. Dien de savooipakjes op en overgiet met de saus.

Gebakken knolselderschijven

Snij wortels en kop weg, schil de knolselder, en snij  in schijven van ½-1 cm dik. Breng 1l water met wat zout en evt. 10 korianderzaadjes aan de kook, voeg de selderschijven samen met de schillen toe, laat ze 10 min koken (bijtgaar) en afkoelen in het kookwater. Laat ze uitlekken, wentel ze eerst door wat meel, daarna door beslag (1 geklutst ei, 1dl water,100g tarwemeel, zout), en bak ze in een pan mooi goudbruin.

Daikonschijfjes met vinaigrette

Een erg vlugge rauwkost: maak een vinaigrette met olijfolie, azijn, mosterd, peper, zout of een scheutje shoyu. Snij de daikon in dunne schijfjes en meng ze onder de vinaigrette

Ook lekker als aperitief: serveer dunne schijfjes daikon naast een dipsausje van bovenstaande vinaigrette.