Groentesprokkel 44

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ode aan de Zonnekouters,
Af en toe wordt hier een groente geëerd. Dat is mooi. De zonnekouter wordt echter gemaakt door de zonnekouters. Wie dat allemaal is, is te veel om op te noemen. Het zijn schone mensen, het is leven in allerlei vormen, dier, plant, regendruppel, de kleinste koolstofverbinding, elke zindering.
Mijn kennismaking met de Zonnekouter ging gepaard met een intensere kennismaking met het ‘boerenleven’. Als dochter van een gangbare varkensboer, gaf het seizoen meewerken op de Zonnekouter op vele dimensies een extra laagje betekenis aan wat boeren is. Het was een bewustworden van gelijkenissen en verschillen; met als helpende verbindende basisgedachte dat ieder een kind is van zijn tijd.
Het was een 3-tal maand voelen, dat elke groente op je bord de vrucht is uit land en arbeid; uit aandacht en eigen kracht; uit zaad en handeling.
Dit alles op een plek, vormgegeven door energieke mensen, die trots en onzekerheden met elkaar delen. Af en toe een samenwerking met verschillende dromen en realiteiten, elk met zijn expertise en blik, soms botsing en aanvulling bij de ander. Ook in samenwerking worden zaadjes geplant bij elkaar en met zorg benaderd, waarin ook energie verloren en herwonnen wordt.
Ah een boer, noodzakelijkerwijs een mens van vele werelden…
Ik had al zo veel respect voor de boer en zijn of haar noodzakelijk ondersteunende omgeving. Ik wist niet dat het nog kon, maar dàt respect is met gemak verdrievoudigd…
Ik hou dat gevoel vast, dankbaar, trek me terug en ga in winterslaap, graag tot volgend jaar!
plukkaarter Jasmien

Samenstelling pakket

Klein: spruitjes, veldsla, andijvie, oxhella wortel en rode kool van de Zonnekouter (Vroente); zoete bataat van de Zaailing.
Groot: boontjes, daikon, veldsla, oxhella wortel en groenlof van de Zonnekouter (Vroente); puntpaprika, paksoi en zoete aardappel van de Zaailing, witloof van Marc Vanderhauwert.
Gemengd: veldsla, butternut en venkel van de Zonnekouter (Vroente); paksoi en ananaskers van de Zaailing, witte druiven (It) en appelsien Navel (Es) via Biofresh.
Fruit: concorde peer (Be), elstar (Be), avocado (Es) en appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

Bataat met prei en mozzarella
Nodig: 1 kg bataat, geschild en in dikke plakken gesneden; 450 g prei in dikke ringen gesneden, 300 g mozzarella in dikke plakken gesneden, zout, peper, 3 dl warme groentebouillon, 1 el olijfolie, 25 g boter
Kook bataat een tiental minuten in veel water en giet af.
Leg om en om plakken bataat en prei en mozzarella in een ovenschaal en maak elke laag op smaak met zout en peper. Eindig met een laag bataat bovenaan. Verdeel de bouillon over de schaal en sprenkel olijfolie erover; verdeel klontjes boter erover. Bak voor veertig minuten bij 180 °C tot mooi van kleur en gaar.

Rode kool salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).
Snij ondertussen de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.

Gewokte paksoi
Nodig: 1 eetlepel olie, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 paksoi, 6 eetlepels soyasaus, peper
Maak de paksoi schoon en snij in redelijk grote repen. Verhit de wok en voeg een scheutje olie toe. Roerbak de look en voeg de witte stelen van de paksoi toe. Roerbak heel even op een hoog vuur. Schep de reepjes blad erbij en roerbak nog enkele minuutjes tot de bladeren geslonken zijn. Voeg de soyasaus toe en breng op smaak met peper en zout.