Groentesprokkel 44

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Onze drie biggetjes willen niet uit hun quarantaine komen.

We hebben al een paar pogingen achter de rug om hen te huisvesten in onze oude boomgaard, onder een mooie appelaar en tussen het groen van de bloemenweide. Er staan heerlijke planten nu, ze zouden nogal smullen. Er is ook een mooie houten kist gerenoveerd tot varkensstal (met terras, strooien bedjes en ontbijt op bed).
Ze stappen enkele meters uit hun huidige hok, wroetelen wat en keren nogal snel terug naar hun betonnen stalletje.
De reden waarom ze niet naar buiten willen blijft nogal duister…

Waarschijnlijk vinden ze het moeilijk om afscheid te nemen van hun vertrouwde plekje. Zelfs ondanks het feit dat dáár, op een paar luttele meters afstand, het paradijs op hen wacht.

Of hebben ze misschien teveel verhalen aan elkaar verteld? Over wolven en over huisjes van stro, hout en steen?

Wat het ook moge zijn, hun onmacht om zich een droom voor de geest te halen, werkt beperkend.

Daarom wens ik je mooie dromen want dromen dragen echte wijsheid met zich mee.

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: groenlof, warmoes, prei, schorseneer en pastinaak van de Vroente-Zonnekouter; rode kool van De Wassende Maan
Groot: groenlof, warmoes, postelein, wortel, venkel, courgette en paprika van de Vroente-Zonnekouter; raapjes van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem; romanesco van ’t Groenlof
Gemengd: groenlof, spruiten, pastinaak en paprika van de Vroente-Zonnekouter; slamix van ’t Groenlof; appel Elstar van Van Eykeren; mango (Es) en kiwi (Gr) via Biofresh
Fruit: appel cox van Van Eykeren; appel topaz, kiwi (Gr), kaki (Es) en clementine (It) via Biofresh

Recepten

Aardappelgratin met groenlof en ajuin
Nodig: 1kg aardappelen, 1 groenlof (of in de volksmond ‘suikerbrood’), 2 uien, 2dl melk, 1el olie, peper en zout
Schil de aardappelen en snij in dunne schijfjes. Was het groenlof en snij in fijne reepjes. Snij de ajuin in ringen. Vet een ovenschaal in met de olie. Leg de helft van de schijfjes aardappelen in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Leg een laag groenlof op de aardappelen en vervolgens de uien op het groenlof. Leg er tot slot de laatste aardappelen op en bestrooi nogmaals met peper en zout. Schenk er vervolgens de melk over en plaats de schotel ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven (180°). Om te vermijden dat de bovenkant verbrandt kan je de ovenschaal afdekken met een deksel.

Schorsenerenrösti
Nodig: 500g schorseneer, 50g boter, 1 geplet teentje look, 1 fijngesneden kleine chilipeper, 3el fijngehakte koriander, 2 losgeklopte eieren, 2el bloem, peper en zout, 2el olie
Schil de schorseneren onder stromend water en rasp ze grof. Smelt een klontje boter in een koekenpan en stoof de schorseneren in ongeveer 10min gaar. Meng ondertussen in een kom de knoflook, chilipeper, koriander, peper en zout, de eieren en de bloem. Schep hierin de gestoofde schorseneren en meng goed door elkaar. Maak 6 rösti’s van het mengsel. Verwarm de koekenpan en verhit de olie met een klontje boter. Leg de rösti voorzichtig in de pan en bak elke rösti aan beide kanten 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Pastinaakpuree
Nodig: 400g pastinaak, 2 ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 1 e.l. gehakte peterselie, zout
Schrob de pastinaak schoon en snij in plakjes. Snij de ui, en fruit ze in olie. Voeg de pastinaak toe en laat in een bodempje water gaarstoven. Voeg zout en melk toe, pureer en bestrooi met peterselie.