Groentesprokkel 43

Beste abonnee, beste klant

De aarde was vochtig en koud, het regende net niet die ochtend, heel af en toe zag je de zon als een flauw schijnsel achter een dik pak grijze herfstlucht. Op het veld bloeit de venkel vrijuit. Savooi, spruitjes, radicchio, prei, elk heeft z’n eigen vorm en kleur gevonden en staat daar gewoon zichzelf te zijn. Ondanks de grijze hemel durft de phacelia paars te zijn, in de hagen zijn de bessen rood. Op het einde van het veld, voorbij de strook blote aarde en vlak voor de wei met de schapen, wenkt al het groene wortelloof.
Met een spitvork maken Arne en Maxime rij na rij los. De wortelplukkers verspreiden zich en vullen blauwe bakken met wortelen. Er mag nog wat aarde aan, dat helpt het bewaren. Af en toe verschijnt een witte wortel, eentje die het oranje niet vinden kon in al die zwarte aarde. Er zijn er ook die op een bepaald moment in hun groei zo angstig werden om niet genoeg voedsel te hebben dat ze in het wilde weg worteldraden begonnen aan te maken: ‘stresswortelen’ noemde Katrien hen. Er zijn er die liever met z’n tweeën zijn, of een nog groter meervoud. Zij veranderen zich in een stam en groeien dan verder uit één. Er zijn er die in de aarde elkaar vinden en verder groeien in een ondergrondse omhelzing. Of in een trage wurging, wie zal het zeggen. Er zijn er ook die gespleten zijn of opengebarsten, zij hebben daar geen huid meer, de aarde schuurt tegen hun binnenkant. Al deze wortelen – de witten, de vertakten, de verstrengelden, de gewonden en de kleintjes – zal je niet in de pakketten vinden, ze worden ter plekke terug vermengd met de aarde of aan de koeien gegeven, ofwel vindt Floris hen en mogen ze meedingen naar de prijs voor de meest bijzondere wortel.
Er is niemand die zich haast, toch vordert de wortelbrigade snel. De aarde en de wortelen bepalen het ritme. Hier en daar ontspint zich een gesprek, soms is het ook stil. Het loof is fris en stevig en als je het met een draaiende beweging van de wortel haalt, klinkt het even knapperig als wanneer je in zo’n wortel bijten zou. De aarde ruikt naar wortelen, de wortelen ruiken naar aarde. De soep die An voor ons heeft gemaakt, smaakt als de zon die schijnt op een open plek in het bos.
Er zijn soms dagen dat ik op kantoor achter een computer zit en het échte leven mis. Wel, hier is het, gezeten op de grond waaruit ik de wortelen naar boven haal, openen zich m’n zintuigen, gaan mijn gedachten trager en is er meer voelen in minder woorden. Men moet zo af en toe eens knielen op de aarde en luisteren naar de wortelen, denk ik, alles smaakt dan intenser.

Dankjewel Zonnekouter, om niet alleen de oogst, maar ook het oogsten te delen. Adinda.

Samenstelling pakket

Klein: sla, daikon, wortel oxhella van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; spaghettipompoen van Goed ter Heule; prei (B), bloemkool (B) via Biofresh
Groot: tomaat, wortel oxhella, warmoes, groene selder van de Zonnekouter; rode biet, knolselder van de Kollebloem; spaghettipompoen van Goed ter Heule; geel/groene paprika van Ourobouros; bloemkool (B) via Biofresh
Gemengd: radicchio, postelein, wortel oxhella van de Zonnekouter; appel jongored peer conference van Van Eykeren; druif Italia (It), bloemkool (B), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; druif Italia (It), pompelmoes (It) via Biofresh
Brood: 1ste vbrood; 2de vbrood; 3de vbrood

Recepten

Wortel-daikon salade voor 2 personen
Nodig: 150 gram wortel, 50 gram daikon, 1 appel, 25 gram rozijnen, 25 gram noten
Dressing: 2 eetl. citroensap, 1 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. dille, snufje peper
Bereidingswijze: Laat de rozijnen een kwartier wellen. Rasp de wortel en daikon grof en snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Maak een dressing van citroensap, sinaasappelsap, peper en dille. Voeg de rozijnen toe aan de wortel en daikon en meng de dressing erdoor. Serveer met een graansoort en een gebakken groente als bloemkool of broccoli.
Variatie yoghurtdressing: Maak een dressing van citroensap, yoghurt, dille, citroenmelisse en peterselie en meng dit door de salade.
Warmoes basisrecept
De stengels moeten iets langer stoven dan de bladeren. Snij dus eerst de brede stengels in dwarse reepjes, en stoof ze een vijftal minuten in een pan met olie en een beetje water. Voeg daarna de bladeren toe (in stukken gesneden), samen met wat zout of sojasaus en peper. Curry en look zijn hier ook lekker bij. Laat nog een tiental minuutjes stoven tot alles gaar is. Als het vuur uit is kun je er nog wat (soja)room bijvoegen, of wat verse geitenkaas erdoor roeren.