Groentesprokkel 43

Beste abonnee, klant sympathisant,

Deze week hebben we de laatste vruchtgewassen uit de serre opgeruimd. De tweede blok tomaten en de paprika’s. De tomatenplanten hadden hun beste tijd wel gehad, de schil van de vruchten barstte veel sneller waardoor de bewaartijd niet meer zo lang was. De paprika’s daarentegen hadden nog wat langer kunnen blijven staan, de planten waren nog helemaal gezond en door het warme najaar bleven de vruchten ook goed afrijpen. Maar helaas, de paprika’s moesten plaats maken voor het planten van nog veldsla. Daarom dat er deze week veel paprika’s in het pakket zitten. De laatste gekleurde en de groene die nog niet gekleurd zijn maar even lekker.

Nu staan er alleen nog bladgewassen in de serre. Alles wat in de hoogte groeide is weg waardoor nu enkel nog de onderste 40 cm van de serre gevuld is met lekkers. Zo hebben we er selder, andijvie, rucola, winterpostelein, warmoes, kervel en veel veldsla staan.

Deze voormiddag werd de allereerste veldsla van dit seizoen geoogst, voor de winkel. Weldra ook in jullie pakket.

Smakelijk,

Marie

Samenstelling pakket

Klein:  roodlof, warmoes, prei, spitskool, oxhella wortel, groene blokpaprika en gekleurde puntpaprika van eigen land , zonnekouter (Vroente)

Groot: andijvie, warmoes, sla, groene blokpaprika, gekleurde blokpaprika, oxhella wortel, courgette en pastinaak van eigen land, zonnekouter (vroente), romanesco van de kollebloem (vroente) en palmkool van ourobouros (vroente).

Gemengd: andijvie, oxhella wortel, groene paprika en gekleurde paprika van eigen land, zonnekouter (Vroente), romanesco van de kollebloem (Vroente), cox van de Fruittuin, persappelsien (It) en kaki (Es) via Biofresh.

Fruit:  conference peer van de Fruittuin, perappelsien (It), kaki (Es); kiwi gold (It) en witte druit (demeter, It) via Biofresh.

Recepten

Paprikasaus van op ’t feest

geserveerd bij gestoomde broccoli, maar kan ook bij slaatjes, rijst of pasta:

snij de paprika fijn met een sjalotje of ajuintje, stoof op een zacht vuurtje in wat olie samen met een laurierblad , zout en peper tot de paprika zacht is (niet bruin). Verwijder de laurier, mixen en soyaroom of room (en eventueel nog wat water) erbij. Dit is een zeer milde saus; wie het iets pittiger wil kan er ook wat chili of cayennepeper indoen.

Paprika gevuld met geitenkaas

Voor 2 personen

Nodig: 1 paprika, 100 g zachte geitenkaas, evt. 10 zwarte olijven, zonder pit

Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Kook de paprikahelften in water in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Snijd eventueel de olijven in kleine stukjes en meng deze door de zachte geitenkaas. Vul de paprikahelften met het mengsel en zet ze in een schaaltje onder een gril of in de oven tot ze door en door warm zijn. Je kan ze ook eventueel in een koekenpan laten doorwarmen.

Tapenade van olijf en geroosterde paprika

Nodig: 100 g zwarte olijven zonder pit, 100 g groene olijven zonder pit, 1 half teentje knoflook fijn gesneden, 1 el peterselie fijn gesneden, 1 el olijfolie, 1 tl citroensap, 1 tl kappertjes, 1 tl kurkuma, snufje zwarte peper, 200 g geroosterde paprika

Doe de olijven met de olijfolie, het citroensap, de kappertjes, knoflook, kurkuma en een snuifje peper in de blender. Mix maar maak er geen puree van. Doe het olijfmengsel in een kom. Doe de paprika en de peterselie in de blender en mix deze wel fijn. Doe het paprika-peterselie mengsel bij de olijvenmix en meng door elkaar.