Groentesprokkel 43

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is ondertussen een jaar geleden dat ik hier thuiskwam op de Zonnekouter; hieronder vind je mijn beleving van het voorbije jaar:
Ik ontmoette haar op een zomerse namiddag, midden op een berg.
We praatten wat en gingen weer uit elkaar.
Sinds die dag verliet ze nooit mijn gedachten, ik zocht haar steeds vaker op; ze versnelde mijn bloedstroom en verwarmde mijn dromen.
Die ene dag genoot ze van de zon, ik stond bij haar met de ogen dicht, neus naar het licht. We raakten elkaar aan, de aanraking werd een omhelzing.
Haar huid: schors, groeide om me heen. Langzaam en toch snel genoeg zodat mijn lichaam zich kon aanpassen aan haar verschillende ritmes en seizoenen. Ik werd een deel van het cambium.
De duizenden vogels in haar kruin maakten nieuw leven met iedere vleugelslag, haar bladeren voedden de wereld rondom haar.
Haar takken reikten ver, tot voorbij het kanaal. Aan de toppen van haar takken groeiden de heerlijkste vruchten die smaakten naar de zon.
Die vruchten zorgen ervoor dat de moeder kleine zaailingen voortbrengt, ze houden de belofte in zich om ook uit te groeien tot een zorgzame moederboom.
Het is een deugdelijk plezier om deel uit te maken van het cambium dat de Zonnekouter voedt en vitaal houdt.

Vele groeten, Jan

Samenstelling pakket

Klein: roodlof (radicchio), warmoes, groene paprika, pompoen, postelein van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; romanesco van ‘t Groenlof
Groot: warmoes, rode puntpaprika, pompoen, veldsla, prei van de Vroente-Zonnekouter, rode biet, koolrabi van de Vroente-Kollebloem; romanesco van ‘t Groenlof
Gemengd: groene paprika, pompoen, wortelen, veldsla van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van de Vroente-Kollebloem; appel elstar, peer conference van Van Eykeren; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer conference van Van Eykeren; kiwi (It), mango (Es), avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Gebakken pompoenschijven:
Ontpit de pompoen en snij er schijven af van 1cm dik. Doe olijfolie in een ovenschaal, leg de schijven erin, en bestrooi ze met kruidenzout, geperste look, gesnipperd salieblad en peper. Zet 20 min (of tot ze gaar zijn, hangt af van het soort pompoen) op 180-200° onder de grill in de oven, en draai ze halverwege eens om.

Pompoencurry
Nodig: 4 cm gemberwortel, 3 tenen knoflook, 1 ui, 6 l sesamolie (of gewone biologische olie), 1 pompoen van ongeveer 1 kg, 1-3 verse groene paprika’s, 2 aardappelen, 2 tl. fenegriekzaad gekneusd in de vijzel, 1 tl. kerriepoeder, 1 tl. kurkuma, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, verse korianderblaadjes
Gember schillen, knoflook pellen en met de ui en 4 el. olie met blender, vijzel of staafmixer tot een gladde saus pureren. Pompoen schillen, zaden verwijderen en vruchtvlees in stukken snijden. Pepertjes schoonmaken (zaadjes verwijderen) en in reepjes snijden. Rest van de olie in een pan of wok verhitten. Vuur niet te hoog zetten. Mosterdzaad, fenegriek, kerrie en kurkuma kort roerbakken. Pepertjes en gembersaus toevoegen, dan de gepelde tomaten en de kokosmelk en tenslotte de pompoenstukjes toevoegen. Op een laag vuur laten sudderen tot pompoen en aardappels gaar zijn. Op smaak brengen met zout. Bestrooien met koriander en serveren met basmatirijst.

Tofu met romanesco, paprika en gebakken basmati rijst
Nodig voor 1 persoon: 200g tofu, 3el sojasaus, 1 rood pepertje, olijfolie, 60g basmatirijst, 2 eieren, 1 sjalot, Yuzu sushi azijn, enkele roosjes romanesco, bouillon
Snij de tofu in plakjes van 1 cm dik. Marineer ze gedurende 10 minuten in de soja en het rood pepertje . Bak de schijfjes tofu in de olie gedurende 3 min. op elke kant.
Kook de basmatirijst gaar. Verhit de olie of boter in een pan, bak de papika (in reepjes), kluts de eitjes, voeg ze erbij en bak met peper en zout. Voeg de gekookte basmati toe en meng tot het ei en de rijst goed verdeeld zijn.
Blancheer de romanesco-roosjes gedurende 2 minuten, koel ze af in ijskoud water en marineer met de sjalotjes in de Yuzu sushi azijn. Voeg de groenten bij de gebakken rijst en ei.