Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, vennoot,

De laatste weken staan in het teken van de oogst: we halen beetje bij beetje de vruchten van het land, wat jullie deze week een pakket vol zonnekoutergroenten bezorgt. En nu afgelopen zaterdag de wortelen! 50 kinderen van de Driessprong hadden dinsdag al een aanzet gegeven (waarbij ze trouwens ook ontdekten dat de spruitjes waar ze allemaal zo van baalden, versgeplukt en rauw uit het vuistje best wel lekker zijn!). Zaterdag was het aan jullie!

Arne is al de hele week in de weer met stallen uitmesten en de composthoop opzetten: een mix van koeien- en schapenmest, een vleugje varkens- en kippenmest, veel stro, spruitenstokken, oude afgeoogste paprika-, bonen- en tomatenplanten en allerlei oogstresten. Vanmorgen kwam het Proefcentrum (PCG) Kruishoutem met hun gigantische compostmachine alles eens goed doormengen, wat het geheel er al direct doet uitzien als een échte composthoop. Nog een kruidig toetje van preparatenplanten toevoegen om het hele verteringsproces in goede banen leiden en de kwaliteit van de kompost te verbeteren, dan de hoop afdekken tegen teveel regen.
En dan kan het échte werk beginnen. Hele hordes bacteriën is zich nu al exponentieel aan ’t vermenigvuldigen (met genoeg zuurstof en eten wordt eentje in enkele dagen tijd een miljard!) en verteren zoveel ze kunnen. Door al die activiteit komt de composthoop op temperatuur, ze komt tot leven, en wordt een beetje ‘warmbloedig’ dierlijk, in ’t begin zelfs een beetje koortsig. Na de eerste dampende dagen komt alles uiterlijk wat meer tot rust, maar de hele winter lang zal het werk onzichtbaar aan de gang blijven. Na de verwarmende bacteriewerking doen de schimmels hun intrede; die nemen de moeilijker verteerbare delen voor hun rekening. Daarna ontwikkelen zich massaal minuscule springstaartjes en wormen die met vereende krachten heel die gigantische hoop omzetten en samen met al dat microleven door hun spijsvertering laten passeren, ze transformeren alles tot stabieler materiaal dat erg op geurige bodem begint te lijken, en volgend voorjaar onze bodem en gewas zal voeden.
Van groentenafval en mest tot goud voor de bodem: van alchemie gesproken! Tussen oogsten en eten is er nog die andere alchemie: die gebeurt in de keuken, achter het fornuis.

De Zonnekouter herfstkookles met volle granen

door Peter Vandermeersch
za 24/10 10u-13u

Volle granen bieden ons ook in de herfst heel wat mogelijkheden in de keuken. Ze zijn gezond en voedzaam en nogal neutraal van smaak. Daarom vragen ze om er creatief mee om te gaan en kunnen ze goed gecombineerd worden met de talrijke groenten en vruchten van de herfst. We werken zowel met glutenvrije producten zoals boekweit, quinoa en gierst, als met glutenrijke granen als tarwe, rogge en gerst. We maken een greep uit de vele mogelijkheden: van granensalade, platte koekjes, verrassende pannenkoekjes en ovenschotels tot puree en granensoep.
Standaardprijs: € 30,00, Sociale prijs: € 22,00, Reductieprijs: € 24,50
Inschrijven via www.vormingplusgent-eeklo.be; er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Meebrengen: schort, mesje, snijplank en keukenhanddoek, doosje om iets mee naar huis te nemen.

Zonnekouter – live muziek!

Zaterdag 7/11: Paul Couter!

Allemaal hartelijk welkom!

Samenstelling pakket

Klein: pompoen, roodlof, postelein, venkel, wortelen, spruiten van de Zonnekouter
Groot: sla, tomaat, pompoen, postelein, wortelen, spruiten, daikon van de Zonnekouter; prei via Biofresh
Gemengd: sla, tomaat, pompoen, kervel, rode kool van de Zonnekouter; appel cox, peer doyenné van Van Eykeren; druif Italia (It) via Biofresh
Fruit: appel cox, peer doyenné van Van Eykeren; druif Italia (It), banaan Fairtrade (Do) via Biofresh

Recepten

Spruitjes met pompoen en seitan
Nodig: 200g spruitjes, 200g pompoen, 1 ui, 250g seitan, peper, muskaatnoot, olijfolie
Maak de pompoen schoon en snij hem zonder te schillen in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui, en fruit in 1 e.l. olijfolie. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodempje water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur. Voeg na 5’ de pompoen toe en laat verder gaarstoven.Breng op smaak met peper en muskaatnoot. Bak dunne seitanreepjes in 1 e.l. olijfolie tot ze korstig zijn, roer ze door de gare groenten en laat nog even zachtjes bakken.
Rauwe spruitjes: snipper de spruiten flinterdun, en meng met een lekker vinaigretje en wat look, evt wat sojaroom erbij. Overheerlijk!