Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant sympathisant,

Deze week gaan er savooien in het pakket en het mag gezegd worden: ze zijn mooi! Zowel groot als goed van kwaliteit. Ik ben dan als boer niet alleen trots op het eindresultaat maar het geeft ook voldoening want net als alle andere gewassen gaat er aan dat eindresultaat heel wat verzorging aan vooraf. Van de savooien ben ik keer op keer verwonderd en zeker dit keer. Want zo mooi als dat het eindresultaat is, zo extreem waren de omstandigheden afgelopen zomer. Extreme droogte, een hittegolf of twee en talrijke vlinders die over het gewas vlogen om vervolgens eitjes te leggen wat ook nog een kleine rupsenplaag met zich mee bracht. Het water was schaars en gebruikten we enkel voor de gewassen die het echt nodig hebben zoals sla  en venkel. Ieder jaar zien we de rupsen in de savooien komen en ieder jaar heb ik een momentje waar ik dan toch een beetje ongerust ben: is het dit jaar niet meer dan anders? Zullen de rupsen vooral aan de buitenste bladeren blijven of toch ook van de kroppen eten? Zullen de vogels en de sluipwespen die de rupsen belagen er dit jaar ook zijn? Ik ben dan blij als we volop kunnen oogsten, wetende wat de planten allemaal doorstaan hebben. Volgens mij komt het vooral door het samenspel van allerlei factoren die van onze akkers een klein ecosysteem maken. De bomen en hagen op en rond onze akkers zijn een biotoop voor de vogels en de sluipwespen, de compost die we jaarlijks maken zorgt voor een evenwichtige bemesting en de koeien die grazen op de grasklaverpercelen in onze groentevruchtwisseling verzorgen het bodemleven. Meer en meer wordt dit zichtbaar en zeker nu de weersomstandigheden extremer worden. Mijn ongerustheid nu en dan zal blijven en heeft misschien ook een functie in dat samenspel maar een goeie savooi op mijn bord geeft ook vertrouwen dat door in te zetten op een goede basis, we kunnen blijven groenten telen zonder nood aan allerlei kunstgrepen.

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein:  spinazie, postelein, kervel, pastinaak en paprika kleur van de Zonnekouter (Vroente), knolselder en broccoli van de Kollebloem (Vroente)

Groot: postelein, kervel, roodlof, prei, spitskool, courgettes, daikon, oxhella of rodelica wortel, paprika kleur en paprika groen van de zonnekouter (Vroente), knolselder van de Kollebloem (Vroente).

Gemengd: savooi, butternut pompoen en oxhella wortel van de Zonnekouter (Vroente), chioggia van de Kollebloem (Vroente), conference peer van de Fruittuin, mango (Es) en clementines blad (It) via Biofresh.

Fruit:  gloster appel van de zonnekouter (Vroente), conference peer van de Fruittuin, clementines met blad (It), mango (Es) en red globe druiven (It) via Biofresh.

Recepten

Salade van roodlof met hazelnoot en appel

Nodig: 1 roodlof, olijfolie, balsamico, mosterd, peper en zout, 2 appels, boter, honing en citroensap, hazelnoten, granaatappel.

Haal de blaadjes van de lofstronkjes, snij ze heel erg fijn en doe ze in een ruime kom. Maak een dressing van olie, balsamico en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Was de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in partjes. Bak de appelpartjes al omscheppend in de boter met honing en citroensap tot ze verkleuren. Hak de noten grof. Halveer de granaatappel en klop met de bolle kant van een lepel hard op de schil zodat de pitjes eruit vallen. Hussel het roodlof met de dressing en voeg indien nodig extra zout en peper toe. Leg op een schaal en schep de gebakken appel erover. Bestrooi de salade met de granaatappelpitjes en hazelnoten.

Postelein met feta en oregano

Nodig: 1 sinaasappel, 2 pakken postelein, 2 el citroensap, 4 el olijfolie, 1 bosuitje en ringen, 1 tl kaneel, 2 takjes oregano, 100 g fetakaas.

Sinaasappel wassen en 2 lange repen schil snijden. Halve sinaasappel uitpersen. Een laagje kokend water met zout en sinaasappelschil 5 minuten zachtjes laten trekken. Postelein wassen en grof snijden. Schil uit het water halen en postelein in sinaasappelwater in 2-3 min beetgaar koken. In een kom 2 el sinaasappelsap met citroensap, olie en bosuitje mengen. Dressing op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Oregano van takjes plukken en fijnsnijden.

Postelein in zeef goed laten uitlekken, overtollig vocht eruit drukken. Postelein overdoen in warme schaal, dressing en oregano erdoor scheppen. Feta boven postelein verkruimelen.