Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Nu doet de herfst echt wel haar intrede, met regen, wind, spruiten en savooien.
Met hier en daar lege plekken op het land naarmate de zomergroenten een na een worden weggeoogst. Onbegroeide aarde, blootgesteld aan regen en wind.
In lente en zomer groeit het onkruid onstuitbaar in een ononderbroken poging om de aarde met de mantel der liefde te bedekken (en wij maar wieden!) Moeder aarde is immers niet gemaakt om kaal te zijn; ze vraagt om beworteling die water en voedingsstoffen vasthoudt, om begroeiing die haar (samen met onze boerderijcompost) voedt en ontwikkelt, die humus toevoegt en haar tot leven brengt. Zodat ze woonruimte en voeding kan bieden aan een gigantische massa bodemleven: tonnen per ha, van microscopisch klein tot regenworm-muis-groot, onzichtbaar onder onze voeten, onbekend en onbemind, maar van onschatbare waarde voor onze bodemvruchtbaarheid. Want enkel als alles aanwezig is in de bodem, als ze heel en levend is, kan ze ons jaarlijks een rijke oogst aan lekkere gewassen schenken.
Nu het kouder wordt kiemt het onkruid maar met mondjesmaat, en moeten we als boer een handje helpen om ons groentenland te voorzien van een gepast winterdeken. Een onbedekte bodem verliest immers haar vruchtbaarheid en geborgenheid: ze droogt uit, waait en spoelt weg, wordt betonhard en tot weinig geven in staat, en dat willen we ten allen prijze vermijden.
Vorige maand zaaide Arne dan ook Japanse haver en phacelia op de leeggeoogste bodem, snelle groeiers die nog graag wat warmte hebben. Deze week zaaiden Wouter en stagiair Seppe winterrogge en wikke in; die blijven goed kiemen en groeien in kouder weer.
Het vraagt extra inspanning voor ogenschijnlijk weinig resultaat; je zaait veel kostbaar zaad waarbij je in het voorjaar niets oogst maar alles terug inwerkt in de bodem. Maar door die zorg voor de bodem blijft ze bedekt, vruchtbaar en vitaal, en in staat om ons volgend jaar terug gezonde groenten te schenken!

Samenstelling pakket 42

Klein: prei, warmoes, spruitjes, wortel oxhella, kropsla en groenlof van de Zonnekouter (Vroente).
Groot: prei, pompoen oranje, warmoes, spruitjes, courgettes, kropsla, spitskool, postelein en raapjes van de Zonnekouter (Vroente).
Gemengd: prei, warmoes, postelein en palmkool van de Zonnekouter (Vroente); pirouette van De Fruittuin, bananen (Ft, DO) en appelsien (It) via Biofresh.
Fruit: ananaskers van de Zaailing, pirouette en conference van de Fruittuin en bananen (Do, FT) via Biofresh.

Recepten

Pastaschelpjes met spruitjes
Nodig: 400g spruitjes, gesnipperde middenmaatse ui, 100g in kleine blokjes gesneden spek, een teentje fijngehakte knoflook, 4 rijpe (ingemaakte) tomaten, zout, peper, marjolein, 350g schelppasta.
Maak de spruitjes schoon en snij de grote in twee. Laat de ui in twee eetlepels olijfolie licht aanzetten, samen met het spek en de look. Sauteer hierin de spruitjes. Voeg er, als die aangezet zijn, de in blokjes gesneden tomaten aan toe, breng op smaak met zout en kruiden en laat nog een klein kwartiertje zacht doorsudderen. De spruitjes moeten nu beetgaar zijn. Kook intussen de schelppasta al dente, laat uitlekken en meng de spruitjes er doorheen. Meteen opdienen.

Warmoes met yoghurt: lekker bij een rijstschotel
De warmoesstengels moeten iets langer stoven dan de bladeren. Snij dus eerst de brede stengels in dwarse reepjes, en stoof ze een vijftal minuten in een pan met olie en een beetje water. Voeg daarna de bladeren toe (in stukken gesneden), samen met wat zout of sojasaus en zwarte peper. Kruiden met geelwortel of curry en look. Laat nog een tiental minuutjes stoven tot alles gaar is. Als het vuur uit is roer je er een dl yoghurt doorheen.