Groentesprokkel 42

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vorige week ging ik uit! Het was een blij weerzien met oude bekenden en goede vrienden zaterdag op het scoutsbal in Deinze.
Uiteraard monden vele gesprekken als vanzelf uit bij het boerenleven, dat krijg je als je met een overtuigde boer het gesprek aangaat.
Die gesprekken en verhalen zijn vaak waardevoller voor mij dan voor mijn gesprekspartner denk ik soms. Ze geven me de kracht om eens vanop een afstand en door de ogen van een buitenstaander naar de boerderij te kijken.

Het valt me op dat veel van mijn vrienden maar een paar groentensoorten per jaar eten. Totaal niet seizoensgebonden en maar beperkt tot een 10- a 15-tal groentes over het hele jaar verdeeld.

Het nagelt me aan de grond als ik van hen te horen krijg dat seizoensgroenten voor niet veel variatie in het dieet zorgen. Wij telen hier op de Zonnekouter in totaal zo’n 70-tal verschillende gewassen doorheen het jaar. Inderdaad, er zijn periodes van het jaar waarin geregeld dezelfde groenten terugkeren maar als je het over een heel jaar bekijkt hoeveel variatie aan vitale groenten in onze pakketten terechtkomt, dan kan je toch enkel verrukt zijn over de diversiteit die seizoensgroenten ons bieden!

Ik nodig je graag uit om zelf eens een lijstje te maken, gebaseerd op de groentes die over het hele jaar in je pakket belanden.

Zoals diversiteit voor de meeste problemen een oplossing biedt, zo ook in ons jaarlijkse dieet. Niet één appel per dag houdt de dokter weg maar waarschijnlijk wel één pakket per week 😉

Jan

Samenstelling:

Klein: sla, andijvie, kervel, postelein, prinsessenboontjes, paprika van de Vroente-Zonnekouter; romanesco van de Vroente-Kollebloem
Groot: andijvie, postelein, kervel, spinazie, savooi, paprika, prei en pompoen van de Vroente-Zonnekouter; romanesco van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: sla, postelein, spruitjes, spinazie en pompoen van de Vroente-Zonnekouter; appel Elstar en peer Conference van Van Eykeren; pruimen rood (It) via Biofresh
Fruit: appel Elstar en peer Conference van Van Eykeren; druif Red Globe (It) en pruimen rood (It) via Biofresh

Sos bladgewas

Waaauuw! Al die bladgewassen in mijn pakket?! De herfstblaadjes staan te schitteren op het land, terwijl de laatste planting zomergroen zich nog van zijn beste kant geeft. Dus ja, we gaan voor veel bladgewassen, die elk op een simpele en lekkere manier kunnen verwerkt worden:

– Andijvie: kan rauw of warm gegeten worden. Als een salade gaat het binnenste hele hart, dat lekker mals is, goed gepaard met een vinaigrette. De buitenste bladeren kunnen kort geblancheerd worden en vervolgens onder een stampot gemengd worden. Of heb je al eens andijvie geprobeerd met kaassaus? De kaas zorgt ervoor dat de bitterheid van andijvie, want ja deze bladgroente is verwant met het witloof, milder wordt. Wist je dat de bladeren rijk zijn aan vitamine A en C en veel mineralen bevatten!
– Postelein: heeft een ietwat lichtzurig, maar eerder neutrale smaak en is heerlijk in een salade. De steeltjes kan je perfect mee eten! Maak eens pesto van de postelein, want deze combineert goed met pasta. Van de posteleinsoep kan je dan al weer een feestelijke variant maken door er een scheutje room onder te mengen en af te werken met enkele blaadjes postelein.
– Spinazie: Popeye was alvast fan van spinazie, door het hoger ijzergehalte in vergelijking met ander groenten. Maar spinazie is ook rijk aan vitamine E, caroteen en antioxidanten. Samen met ricotta, maak je een heerlijk mengsel om cannelonni’s op te vullen of eenvoudiger met pasta te mengen. De hoeveelheid spinazie slinkt zienderogen bij het blancheren, maar zorgt voor een extra dimensie in de puree! Probeer zeker ook eens gestoofde spinazie af te werken met yoghurt, een lekker frisse touch!
– Kervel: kervel komt goed tot zijn recht in een soep. Kervelpesto geeft net dat tikkeltje meer aan je risotto of visgerechten! Of verwerk de kervel in een roomsausje en meng het met gestoofde worteltjes, fantastisch!
– Salade: wie houdt nu niet van een verse krop- of eikenbladsla! Samen met andere groenten en een blokje kaas snel verwerkt tot een rijke salade. Heb je even geen saladeinspiratie, maak dan gewoon eens een simpele slasoep afgewerkt met een zachte (kruiden)kaas of geschaafde parmezaan.