Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant sympathisant,

Tijdens de seizoenswissel gebeurt het wel eens dat de groenten die geoogst worden mooi de verschillende seizoenen vertegenwoordigen. Deze maandag heb ik de laatste St-Pierre vleestomaten geoogst, die symbool staan voor de zomer. Uuuren heb ik deze zomer tussen de tomaten gespendeerd. Na het opbinden en dieven kwam er een rijke oogst. Niet bij te houden tijdens deze droge hete zomer. Na de natte weken van september was het tomatenfeest voorbij, ze rijpten veel trager en de schillen barstten snel waardoor de tomaten veel sneller slecht werden. Ondertussen werd de helft van de tomatenplanten al opgeruimd, om plaats te maken voor veldsla.

Dinsdag hebben we een heleboel spruiten geplukt, wat voor mij echt wel de winter symboliseert. Het was een koude mistige herfstochtend die een mooie heldere herfstdag werd, maar door de spruitenoogst kreeg die een winters kantje.

Gelukkig was er nog een andere oogst tussen die echt wel de herfst symboliseert. Want van de zomer plotsklaps naar de winter overgaan is toch wat snel. We oogstten de eerste Zonnekouterse oesterzwammen! Achter de serre in het wilgenbosje liggen een paar houten stammen waar twee jaar geleden pluggen met de oesterzwam schimmel in gestoken zijn om de oesterzwammen te laten groeien. Mooie grijsbruine oesterzwammen groeiden eraan die we al hebben voorgeproefd – super lekker gebakken in de pan met veel look!

Smakelijk, Marie

Samenstelling pakket

Klein:  sla batavia, courgettes, oxhella wortel, spruitjes, pompoen bleu ballet van de Zonnekouter (Vroente) en romanesco van de Kollebloem (Vroente)

Groot: venkel, spinazie, st-pierre tomaten, spruitjes, pompoen bleu ballet en oesterzwam (!) van eigen land De Zonnekouter (Vroente), broccoli van de Kollebloem (Vroente) en stengelui van Ourobouros (vroente).

Gemengd: prei, spruitjes en paprika van eigen land (Vroente), broccoli van de Kollebloem (vroente), cox appels van de Fruittuin, kiwi (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh

Fruit:  cox en doyenne van de fruittuin, druif wit (It), kiwi (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

RECEPTEN

Pastaschelpjes met spruitjes

Nodig: 400g spruitjes, gesnipperede ui, 100g in kleine blokjes gesneden spek, een teentje fijngehakte knoflook, 4 rijpe (ingemaakte) tomaten, zout, peper, marjolein, 350g schelppasta.

Maak de spruitjes schoon. Laat de ui in olijfolie licht aanzetten, samen met het spek en de look. Sauteer hierin de spruitjes. Voeg er, als die aangezet zijn, de in blokjes gesneden tomaten aan toe, breng op smaak met zout en kruiden en laat nog een klein kwartiertje zacht sudderen. De spruitjes moeten nu beetgaar zijn. Kook intussen de schelppasta al dente, laat uitlekken en meng de spruitjes er doorheen. Meteen opdienen.

Spruitjes-peer ovenschotel met seitangehakt

Nodig: 400 g spruitjes, 500 g aardappels,2 rode uien, 250 g kastanjechampignons, 180 g seitangehakt, 1 peer, paprikapoeder, naar smaak, bakolie, olijfolie, zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng een grote pan met water aan de kook voor de spruitjes en aardappels. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote spruitjes eventueel doormidden. Was de aardappels en snijd doormidden of in vieren. Kook de spruitjes samen met de aardappels 5-8 minuten en giet daarna het water af. Laat even uitdampen. Pel de ui en snijd in partjes. Veeg de kastanjechampignons schoon, verwijder het steeltje en snijd de grote exemplaren doormidden. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Bak het gehakt en de champignons enkele minuten mee (ook de champignonsteeltjes). Proef en breng op smaak met een snufje paprikapoeder, zout en peper. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukken. Schep alle ingrediënten in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en plaats voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Tagliatelle met spruiten en roquefortsaus

Nodig: 200 g spruiten, 150 g tagliatelle, 75 g roquefort, 75 g rucola, 25 g walnoten, optioneel: 4 verse vijgen

Verwijder de onderkant van de spruiten, haal de buitenste blaadjes eraf en halveer de spruiten. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Kook de spruiten in 4 minuten gaar. Giet af en bewaar 25 ml kookvocht. Verhit in een steelpan de roquefort en het kookvocht. Meng de roquefortsaus zodra hij vloeibaar is met de tagliatelle en de spruiten. Verdeel de rucola als een bedje over twee borden. Drapeer daarop de pasta met de spruiten en maak af met walnoten en eventueel verse vijgen.