Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is herfst.

Mijn favoriete groente, de Saint-Pierre tomaat, heeft plaats geruimd voor de veldsla (ondertussen al de derde planting). De savooien, spruiten en prei staan nog heerlijk vitaal bij te groeien en de eerste oogsten van de najaarsgewassen zijn begonnen. Ook roodlof, andijvie, pastinaken, wortelpeterselie… worden nu volop geoogst. En op de eerste herfstdag (kan het symbolischer) werden de pompoenen binnengehaald. De groenten staan er mooi bij en ik word daar blij van.

De veelheid aan gewassen en aan oogst overvalt me steeds een beetje in oktober. Het is de maand waarop mijn lichaam meedrijft op het vertragende ritme van de natuur. De zomerse schreeuw om aandacht is verstild en ook mijn lijf geeft me het signaal dat het wat kalmer aan mag. In oktober moet ik dit signaal eventjes negeren omdat de oogstdrukte net nu een hoogtepunt bereikt.

’t Is interessant om te merken dat deze maand zowel in de natuur als in mijn geest een jaarlijks kantelpunt creëert. De ontembare oerdrang naar introspectie en geborgenheid van het najaar strijdt nog eventjes met het zomerse uitbundige spel. Ik heb het er niet altijd gemakkelijk mee …

Wat een geluk heb ik eigenlijk, denk ik dan, van in een bedrijf als het onze te mogen werken. Onze structuur als zelfsturende en coöperatieve organisatie (zonder een klassieke hiërarchie) zorgt ervoor dat ik er niet alleen voorsta. We zijn met z’n allen de bomen van het bos ‘De Zonnekouter’ en een bos is maar gezond als de bomen met elkaar spreken en reageren op elkaars noden.

Ik laat mijn bladerdek dus gewillig herfstkleuren en bedenk me hoe adembenemend mooi een bos in herfsttooi is.

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: groene paprika, daikon, wortelpeterselie, postelein en roodlof van de Zonnekouter (Vroente), groene selder van Ourobouros (Vroente), romanesco van de Wassende Maan
Groot: groene blok en puntpaprika, daikon, wortel oxhella, boerenkool, tomaat, spaghettipompoen, roodlof en postelein van de Zonnekouter (vroente); groene selder van Ourobouros (Vroente), romanesco van De Wassende Maan.
Gemengd: andijvie, wortel oxhella, spaghettipompoen van de Zonnekouter (Vroente); elstar en conference van de Fruittuin, satsuma (It) via Biofresh
Fruit: elstar van De Fruittuin, satsuma (It), witte druit (It) en appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

Wortel-daikon salade voor 2 personen
Nodig: 150 gram wortel, 50 gram daikon, 1 appel, 25 gram rozijnen, 25 gram noten
Dressing: 2 eetl. citroensap, 1 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. dille, snufje peper
Bereidingswijze: Laat de rozijnen een kwartier wellen. Rasp de wortel en daikon grof en snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Maak een dressing van citroensap, sinaasappelsap, peper en dille. Voeg de rozijnen toe aan de wortel en daikon en meng de dressing erdoor. Serveer met een graansoort en een gebakken groente als bloemkool of broccoli.
Variatie yoghurtdressing: Maak een dressing van citroensap, yoghurt, dille, citroenmelisse en peterselie en meng dit door de salade.

Spaghettipompoen met gebakken oesterzwammen en pesto van rucola en hazelnoten
Nodig: 1 spaghettipompoen, 50 gr hazelnoten, 1 handvol rucola, 10 gr basilicum, 1 teentje knoflook, 40 gr parmezaanse kaas, 1el witte wijnazijn, 400gr oesterzwammen, olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven op 180°. Snij de pompoen in de lengte en verwijder de pitten. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de pompoenhelften met de bolle kant naar boven in een ovenschaal en rooster 40à 50 min in de oven, tot het vlees goed gaar is.
Rooster de hazelnoten zonder vetstof in een pan. Maak de pesto: mix de hazelnoten, de rucola, de basilicum, de look, de parmezaanse kaas, de wijnzijn en 50 ml lijfolie samen tot een homogene massa. Kruid met peper en zout.
Bak de oesterzwammen in een beetje olijfolie op een hoog vuur. Kruid met peper en zout. Haal de pompoen uit de oven en schraap het vruchtvlees los met een vorm. Vul de pompoenhelften met de oesterzwammen, besmeer met pesto en serveer met wat verse rucola.