Groentesprokkel 41

Beste abonnee, klant, sympathisant,
De tomaten zijn gerooid, binnen een paar weken ook de paprika’s, en we raapten walnoten voor in ‘t pakket: de herfst is nu wel echt begonnen! In de plaats komt heel wat veldsla, genoeg om de winter te overbruggen. Die grote najaarsrooiingen en -plantingen zijn best veel werk, maar gelukkig verschenen de voorbije week nieuwe Landwijzerstagiairs ten tonele. Eerstejaars Wouter blijft een heel teeltseizoen ervaring opdoen, tweedejaars Liesbeth en Kris komen een kortere periode de specifieke Zonnekouterknepen leren. Het is een mooie wisselwerking: zij kunnen al doende leren en brengen inzichten en vragen mee vanuit de Landwijzerlessen, wij boeren kunnen onze stielkennis en ervaringen delen en krijgen in ruil hulp op het land. Op die manier kunnen wij ook onze bijdrage leveren aan het vormen van nieuwe enthousiaste bioboeren (ondertussen zijn er toch al ruim 150 Landwijzerafgestudeerden actief in de biolandbouw, dat is toch niet niks!)

Groente van de week: Roodlof of radicchio; het donkerroodgetooide Italiaanse zusje van de beter gekende witlof en andijvie.
Het is een typische herfstgroente die uitkropt op het land, en niet ’s winters in een beschermde ruimte; ze vraagt dus minder teeltzorgen dan witlof, maar we kunnen haar dan ook niet de hele winter door eten. Het is dus nu of nooit!
Haar twee verschijningsvormen hebben qua smaak een verschillend karakter: de ronde kroppen met breder rood blad zijn iets bitterder; de slanke langwerpige kroppen (type ‘Treviso’) hebben een zachter smakende dikke nerf. Die bitterstoffen maken haar voor de ene mens al geliefder dan voor de andere, maar hebben nochtans veel goede kwaliteiten: ze bieden haar bescherming op het land tegen insectenvraat; en zijn ook voor ons mensen gezondmakend. Veel hangt overigens af van de manier van bereiden in de keuken: genoeg olijfolie, mosterd, balsamico en wat zout zijn ideale partners die de bitterheid doen afnemen; in combinatie met geroosterde pitten en nootjes wordt het verslavend, zelfs voor mensen met een grote initiële weerstand. Zelf heb ik met radicchio ondervonden dat het zoals met menselijke contacten ook met groenten kan gaan: hoe beter ik haar ken, hoe liever ik haar eet. Ondertussen oogsten we ook al eigen roodlofzaad; hiervoor planten we ze in de winter uit in de serre om ze in het voorjaar te laten doorschieten en bloeien: de lichtblauwe chicoreibloemen zijn een feest voor het oog!
Dus ja, over deze groente niets dan lof!

Samenstelling pakket

Klein: sla, andijvie, pompoen, prei, daikon van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem
Groot: sla, roodlof, pompoen, prei, daikon, paprika van de Vroente-Zonnekouter; boerenkool van de Vroente-Kollebloem, paarse bataat van Groenlof; aubergine van de Zaailing
Gemengd: postelein; roodlof, paprika van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem; paarse bataat van ’t Groenlof; appel elstar, peer doyenné van Van Eykeren; druif red globe (It) via Biofresh
Fruit: walnoten van de Vroente-Zonnekouter; appel elstar, peer doyenné van Van Eykeren; druif red globe (It), pruimen rood (Es) via Biofresh

Recepten

Ovenschotel met bataat en andijvie
Nodig: 1 andijvie, 500g bataat, 200ml room, peper en zout
Schil de bataat en snij in plakjes. Kook de bataat beetgaar. Snij de andijvie in fijne reepjes en stoof aan in wat boter of olie. Voeg er de room aan toe (tip: wat het nog lekkerder maakt is een pot ingemaakte tomaten te mixen, om er een tomatenroomsaus van te maken). Neem een ovenschaal en leg afwisselend een laagje bataat en een laagje andijvie. Werk af met een laag bataat en strooi er nog wat gemalen kaas over. Zet voor een kwartiertje in de oven.

Risotto met gebakken roodlof (radicchio) en walnoten
Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft. Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten. (ook lekker: met gegrilde scampi’s!)