Groentesprokkel 40

Beste klant,

Gisteren zijn de koeien omgeweid. Waarschijnlijk de laatste keer dit jaar. Het is telkens weer een mooi tafereel als ze een nieuwe weide ingaan. Even vergeten ze de wereld om zich heen en vreten ze zich vol met mals gras. Het gras staat lang en de kleuren zijn mooi in deze aangename septemberzon. En met de hagen en bomen rond de weides lijkt het wel op een schilderij van een van de Leieschilders.
Onze kudde koeien lijkt ook een beetje als op de koeien in die schilderijen. Het is een bonte samenstelling van verschillende kleuren en rassen. Aanvankelijk waren het Maine-Anjou koeien die Walter en An gekocht hebben bij de opstart, deze roodbonte koeien vormen ook de basis van onze kudde. Later werd er eens Belgisch witblauw ingekruist. Niet de typische dikbillen zoals je ze hier in België overal ziet maar het originele dubbeldoeltype. Ook is er inkruising van een Limousinstier van de buurman waarvoor geen omheining hoog genoeg was.
Laatst kocht ik nog een koe bij van het Oost-Vlaams witrode ras. Dit tegenwoordig zeldzame ras was vroeger het meest verspreide ras hier in de streek. Ik kocht deze koe van een boer en boerin die aan het stoppen zijn en op pensioen gaan. Een beetje een eigenwijze boer want terwijl in de jaren ’70 iedereen switchte naar Holsteinkoeien bleef hij trots en trouw zijn Oost-Vlaamse koeien fokken. Niet zoveel melk geeft hij toe maar er hangt ook wat vlees aan en ze leven langer doordat er minder van ze gevraagd wordt. Zijn oudste koe is 15 jaar. Een mooie prestatie als je bedenkt dat de gemiddelde gangbare melkkoe amper iets meer dan 4 jaar wordt. Zijn liefde voor zijn koeien steekt hij niet onder stoelen of banken. “30 jaar ben ik getrouwd met mijn vrouw, maar al 40 jaar met mijn koeien” zegt hij! Ik ken ze ondertussen al een hele tijd en ben altijd gecharmeerd geweest door hun koeien en hun liefde er voor.
Toen ik hoorde dat hun pensioen ook het einde van deze mooie kudde zuivere Oost-Vlaams witrode koeien bleek, kon ik het niet laten om er eentje te kopen. Ik kocht Hina, een drachtige vaars. Ondertussen is ze al een paar weken op de Zonnekouter en gaf ze ons een mooi koekalf: Karamella. Samen lopen ze bij onze andere koeien en zijn ze al volledig aanvaard.
Dit is zowat het verhaal van onze koeien en hun ras. Oorspronkelijk een vleesveekudde, maar door inkruising van dubbeldoelrassen misschien over een paar jaar een melkveekudde?

WORTELOOGSTDAG op ZATERDAG 17 OKTOBER!

Iedereen is van harte welkom om mee te oogsten.
Van 10 tot 17u.
Gratis lunch: soep met broodjes
Wie komt, graag een seintje via dezonnekouter@skynet.be, met het aantal personen.

Samenstelling pakket

Klein: sla, roodlof, zoete puntpaprika, venkel, wortel oxella van de Zonnekouter, koolrabi (Goed ter Heule) of paksoi (Wassende maan), rode biet, patisson van De Kollebloem
Groot: sla, spinazie, courgette, venkel van de Zonnekouter; koolrabi van Goed Te Heule, knolselder, rode biet, savooivan De Kollebloem
Gemengd: sla, tomaten, roodlof, kervel van de Zonnekouter; rode biet van De Kollebloem, peer Legipont (B), mano Osteen (Es), druiven Ribol (It) via Biofresh
Fruit: appel Elstar/Alkmene van Van Eykeren; peer Legipont (B), mano Osteen (Es), druiven Ribol (It) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de rozijnenbrood; 3de rijstbrood

Recepten

Roodlof (Radicchio) slaatje
Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, kruidenzout, (evt peterselie)
Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak een vinaigrette van de olie, balsamico en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie.

Risotto met gebakken roodlof en walnoten
Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig.
Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft.
Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten. (ook lekker: met gegrilde scampi’s!)