Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Afscheid …

Afscheid nemen doet meestal een beetje pijn. Maar wanneer het op een brute, plotselinge manier gebeurt nog net iets meer. Vier seizoenen lang was je ons vertrouwde stekje. Door weer en wind heb je ons beschermd. Maar je had het hard te verduren. Af en toe hebben we je moeten oplappen, maar je hield vol. Tot nu… Tot de hevige wind en de stortregen van het voorbije weekend de strijd wonnen. Onze tent is niet meer … Vroeger dan gepland moeten we ons plaatsje tussen het groen en de bloemen inruilen voor de winkel. De kassa verhuist naar zijn vroegere plaats.
Maar niet te lang getreurd want met man en macht hebben de collega’s gewerkt om jullie, onze klanten, te kunnen ontvangen in een vernieuwde winkel. Groter en overzichtelijker dan er voor. Op één dag werd de voorraadkamer ontmanteld, een houten muur gesloopt, rekken verplaatst en de koopwaar herschikt. Er werden bijna letterlijk bergen verzet en het moet gezegd, het resultaat mag er zijn.
Deze morgen fietste ik dan ook met een kleine, verwachtingsvolle kriebel in de buik naar de Zonnekouter. Onderweg volop genietend van de dag die beloftevol begon. De koeien hadden het hoorbaar naar hun zin in hun bedauwde weide, een beetje mysterieus gehuld in een zachte nevel. Net als de vogels die mijn gepeddel begeleidden met fijn gezang.
Wat een luxe, zo naar je werk te kunnen gaan.
Voor mij breekt een nieuw hoofdstuk aan. De kassa in de winkel is nieuw voor mij. Kazen worden niet meer voorverpakt, maar kunnen op jullie vraag, vers worden gesneden.
Wij verwelkomen jullie dan ook met veel goesting onze vernieuwde boerderijwinkel waar jullie net als voorheen naar hartelust kunnen genieten van alles wat het land nu te bieden heeft. En geloof me, dat is heel wat.
Wij dat zijn, ikzelf, Stephanie, Felicia (die ons team komt vervoegen) en nog heel eventjes Judith. Want van deze mama-in-spé nemen we binnenkort voorlopig afscheid. Gelukkig is dit afscheid niet zo abrupt en werd er werk gemaakt van een vlotte overdracht zodat we jullie de komende maanden op onze unieke Zonnekouter manier kunnen blijven (be)dienen.
Tot heel binnenkort !

Ilse

Samenstelling pakket

Klein: andijvie, radijs, tomaat, batavia (of andere) sla, wortel van de Zonnekouter (Vroente); bloemkool oranje van de Wassende Maan, paprika rood of oranje van ’t Goed ter Heule.
Groot: andijvie, radijs, wortelpeterselie, rode kropsla, prei van de Zonnekouter (Vroente); bosbiet van Ourobouros (Vroente), oranje bloemkool van De Wassende Maan, paprika rood of oranje en suikermais van ‘t Goed ter Heule.
Gemengd: spinazie, postelein, wortelpeterselie en rode kool van de Zonnekouter (Vroente); santana van de Fruittuin, druif Leopold (It) en clementine (Es) via Biofresh.
Fruit: santana van de Fruittuin, clementines (Es), druif Leopold (It) en mango osteen (Es) via Biofresh.

Op het eerste gezicht lijken batavia en andijvie erg op elkaar, je zou denken dat je twee keer hetzelfde in je (klein) groentepakket krijgt. Maar proef en je zal verbaast staan hoe uiterlijk twee bijna dezelfde groenten zo anders kunnen smaken; ietwat bittere andijvie en krokante batavia. Laat het je smaken!

Recepten

Gestoofde andijvie met knoflook en rozijnen
Nodig: 1 stronk andijvie, 50 gram rozijnen, Olijfolie, om in te bakken, 4 tenen knoflook, in plakjes gesneden, 50 gram broodkruim, 25 gram pijnboompitten, 100 gram kerstomaatjes.
Was de andijvie zorgvuldig en laat hem goed uitlekken. Lat de rozijnen wellen in koud water. Verwarm een ruime bakpan en doe daar de pijnboompitten in. Bak ze zachtjes goudkleurig. Haal ze dan uit de pan en leg apart. Zet de pan terug op het vuur en doe er olie in. Laat de olie niet te heet worden en voeg de knoflook toe. Bak ze voorzichtig, ze mogen niet bruin worden, want dan gaan ze bitter smaken. Haal de knoflook uit de pan en strooi er de broodkruim in. Schep goed om en haal ook deze dan weer uit de pan. Doe opnieuw olie in de pan en leg hierin de andijviebladeren en smoor ze. Bak nog 5 minuten door tot de andijvie lekker zacht is, maar nog wel wat bite heeft. Haal de rozijnen uit het water en knijp ze goed uit. Was de tomaatjes en snijd ze in kwarten. Verdeel de andijvie over de borden en garneer met de pijnboompitten, knoflookplakjes, broodkruim en tomaatjes. Breng op smaak met peper en zout.