Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze keer vertel ik weer een verhaaltje, dat was al lang geleden… Dit verhaaltje is echter waargebeurd én recent:

Er was eens een oprukkende tomatenplaag: de tomatengalmijt. Vele tomatenboeren zaten jarenlang met de handen in het haar. Elke tomaat die door dit beestje bezocht werd, verschrompelde aan de plant tot een rozijntje, de grootte van een druif.

Chemische bestrijdingsmiddelen en spuitzwavel werden bij vele boeren ingezet.

Proefcentra, gespecialiseerd in groententeelt, stuurden hun wetenschappers uit; we spreken over het jaar 2016.

Het wetenschappelijk onderzoek naar de bestrijding van de tomatengalmijt kreeg alle aandacht. Na enig onderzoek, werd een natuurlijke vijand (wij spreken liever over natuurlijke vrienden, met dank aan Lukas) gevonden: de Homeopronematus.

De Homeopronematus is een minuscule roofmijt die tomatengalmijten eet als ontbijt. Waarschijnlijk tussen twee sneetjes lekker desembrood…

Jarenlang zochten de wetenschappers naar een exemplaar van deze roofmijt; ze vonden gelijkaardige mijten op bramen maar die rakkers hielden het niet uit op de geurige tomatenplanten.

Net toen de wanhoop dreigde toe te slaan, vond een zekere Justine zo’n familie roofmijtjes op het blad van een van onze Zonnekouter tomatenplanten. Heel toevallig.

Een andere onderzoekster kwam verdere stalen nemen van onze tomaten en vroeg zich af hoe die mijten zomaar vanzelf op onze boerderij voorkomen terwijl ze elders onvindbaar zijn.

Mijn antwoord was even simpel als duidelijk: omdat wij niet bestrijden. Niet chemisch, niet plantaardig: niet. Met niks, ook niet met spul dat toegelaten is in de biologische landbouw.

Het is een kwestie van visie en van geloof in de kracht van het natuurlijke systeem op de boerderij. Als je een plaag bestrijdt, weet je niet wat er zou gebeurd zijn mocht je dat niet gedaan hebben. We hebben niks bestreden dus, nergens; en dat is al jaren zo.

 

De onderzoekster stond erbij alsof ze een spook gezien had door haar microscoop.

Het trof me dat zelfs onderzoekers, die alles weten over die ene bepaalde mijt, het zo moeilijk hebben met de eenvoud van de natuurwetten.

De natuur streeft altijd naar een evenwicht. Kom je daar als mens in tussen, dan pas wordt het ingewikkeld en onvoorspelbaar.

Soms mogen we een beetje nederig zijn en onze plaats in het geheel niet overschatten.

Soms mogen we ook een beetje trots zijn op de aanwezigheid van die kleine mijt.

Hoe dan ook: dankzij onze natuurlijke populatie aan Homeopronemati, kunnen alle boeren binnenkort een natuurlijke bestrijder aankopen bij een of andere grote firma die met onze mijtjes vele centjes zal verdienen 😉

 

Hartelijke groeten vanuit de serre,

.

Farm, Slachthuisstraat 18, Deinze :
Boerenmarkt met biologische groenten en fruit van de Zonnekouter
iedere woensdag van 13u tot 17u

Samenstelling pakket

Klein: sla, roodlof, postelein, groene paprika, spinazie van de Vroente-Zonnekouter, knolselder van de Vroente-Kollebloem; spaghettipompoen van Groenlof
Groot: sla, rucola, postelein, groene paprika, spinazie, komkommer van de Vroente-Zonnekouter; knolselder en rammenas van de Vroente-Kollebloem, spaghetti-pompoen van Groenlof.
Gemengd: venkel, rucola, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-Kollebloem; cox en doyennee, van Van Eyckeren, witte druif (It) en mango (ES) via Biofresh
Fruit: jonagold en doyennee van Van Eyckeren, witte druiven (It), mango (Es) via Biofresh

Recept

Rammenas of zwarte radijs is een pittige, radijsachtige groenten. De smaak is scherper dan deze van radijsjes. Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht. Ze is uitstekend te combineren met venkel, ui, een hardgekookt ei of noten, augurkjes en een slasaus. Je krijgt een fris en pittig belegde boterham als je er een paar dunne plakjes rammenas op legt en ze eventueel bestrooit met kruidenzout. Ook kan je rammenas gekookt gebruiken. Bijvoorbeeld in blokjes of reepjes gesneden in een gebonden soep met onder andere prei, kerrie en mosterd. Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook.

Knolseldersalade
Nodig: 250g knolselderij, geschild; 2 e.l. groene tuinkruiden (bv bieslook, peterselie), 8 halve walnoten, 8 reepjes rode paprika of partjes tomaat. Bij oudere knolselder kan je ook een appel toevoegen, ze wordt dan minder scherp van smaak
Saus: 4 el. (soja)room, 2 el. yoghurt, 1 el. citroensap, 1tl. marjolein
Rasp de knolselder en de appel en vermeng onmiddellijk met de saus, om verkleuring te voorkomen. Strooi er de groene kruiden overheen en garneer met de tuinkruiden, noten en paprika of tomaat.