Groentesprokkel 40

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Deze week ben ik bezig met het opzetten van de composthoop. Dit betekent dat de stal uitgemest moet worden. De mest bleef de hele zomer in de stal zodat niets uitspoelt of vervliegt. Doorheen het jaar verzamelden we ook een berg groente afval zoals preiblad en allerlei andere oogstresten. En die combinatie van strorijke stalmest en groenafval zijn de hoofdingrediënten voor onze composthoop. De stal uitmesten gebeurt met de kniklader en mestklauw. Hapje voor hapje wordt de mest op een lange richel gelegd langs de serre. Niet zomaar op de grond maar op een bedje van stro. Dit jaar is dat een bedje van slecht hooi dat in de natte juni maand niet in balen geperst kon worden wegens… te nat! Jammer maar zo komt het toch nog van pas. Als alle mest verspreid is verdeel ik al het groenafval er over heen wat eerst op een wachthoop lag. Daarna komt ook nog de mest van de schapen, kippen, varkens en het paard er over. En nog een laatste beetje rijpe compost van het afgelopen jaar om af te werken. Als alles mooi klaar ligt, laten we de compostkeerder komen die er een mooie, luchtige homogene massa van maakt. Opnieuw een jaarlijkse gebeurtenis die aangeeft dat de zomer op zijn einde is en het najaar intreedt. En toch is compost maken ook al weer voorbereiden voor het volgend jaar. Maar er is nog tijd. Na het keren van de hoop voegen we er preparaten aan toe en dekken ze toe met een deken. De hele winter kan ze dan rijpen tot vruchtbare compost voor het volgend jaar.
Groetjes Arne

Samenstelling pakket

Klein: venkel, savooi, warmoes van de Vroente-Zonnekouter; boterraap, knolselder van de Vroente-Kollebloem; aubergine van Hebben; wortelen van Vuylsteke
Groot: kropsla, roodlof, savooi, groene paprika, warmoes van de Vroente-Zonnekouter; boterraap, suikermais, knolselder van de Vroente-Kollebloem; aubergine van Hebben
Gemengd: kropsla, daikon, prei van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; appel elstar van Van Eykeren; mango (Es), druiven (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peren conference van Van Eykeren; mango (Es), druiven (It) via Biofresh
Aardappelen: levering voor evenweekse pakketten op 7/10, voor de wekelijkse pakketten op 14/10

Recepten

Geroosterde wortelgroenten
Nodig: een variatie aan wortelgroenten (enkele rapen 2 grote winterwortels, 2 pastinaken, 2 (of als ze klein zijn meer) rauwe bieten, knolselderij); allemaal geschild en in blokjes van 1 cm gesneden.
60 ml olijfolie; gedroogde rozemarijn; zout
Verwarm de oven voor op 2200 C. Roer alle groenten door elkaar met de olijfolie en wat rozemarijn. Niet te veel anders wordt het overheersend, maar ook niet te weinig.
Verspreid het over een ovenplaat – of gebruik een of meer bakblikken. Zet het 40 tot 50 minuten in de oven; tot het gaar is. Zout erover en meteen opdienen.

Stoofpotje met raapjes voor 2 personen
Nodig: 400 g raapjes, in reepjes ; 1 ui, gesneden; 3 flinke aardappelen, geschild en in blokjes; 1 preitje, in ringen; evt. 4 tot 6 tomaatjes, in kwarten; 1/2 liter groentebouillon; 2 laurierblaadjes; 1/2 eetl. Mosterd; peper en zout; 30 g boter
Bak de ui in boter, schenk de bouillon er bij en voeg koolraap, aardappel, laurier, peper, zout en mosterd toe. Laat met deksel op de pan ongeveer 15 min. zachtjes koken. Voeg prei en tomaat toe en laat het stoofpotje nog 10 min. stoven. Serveer bijvoorbeeld met stokbrood.

Groene kool met notensaus voor 2 personen
Nodig: 1/2 groene kool, 1 ui, 3 el. (hazel)notenpasta, 3 el. Tamari,
1/2 liter haver-, rijst- of sojadrank of melk, 1 el. Tomatenpuree, mespunt cayennepeper, olijfolie
Bladeren van de groene kool los halen, wassen, in reepjes snijden en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Ui pellen, fijn snijden en fruiten in olie in een steelpan met dikke bodem. Haverdrank en notenpasta, tamari en tomatenpuree toevoegen en al roerende zachtjes aan de kook brengen. Lekker met aardappelpuree of graan, gehaktballen of gebakken gerookte tofu.