Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant sympathisant,

Begin april pasten we onze groenten- en dus ook pakketprijzen aan, om de stijgende loon- en transportkosten te kunnen blijven dekken. We merken dat we daar nu niet meer mee rondkomen, en hebben besloten om vanaf oktober nog een kleine, democratische prijsverhoging door te voeren van 0.5 euro per pakket (1 euro voor een groot groentepakket). Zodat we ons project leefbaar en duurzaam kunnen houden, en het engagement voor jullie nog betaalbaar blijft.

Klein groenten-, gemengd en fruitpakket wordt 15.50 (dus 67/maand; groot groentepakket wordt 25 euro (dus 108 €/maand).

Onze wereld is in transitie, dat brengt veel onzekerheid mee, en angst. We moeten dit ondergaan, we zijn er zelf deel van, maar… we zijn zelf ook deel van de oplossing! Met de Zonnekouter zetten we al 22 jaar een nieuw landbouw-verhaal neer dat zorg draagt voor de aarde en haar bewoners. Daar hebben we elkaar voor nodig: wij boeren en boerinnen zetten dit project neer, door jouw individuele keuze voor onze groenten geef je die transitie mee vorm en stuurt ze mee in de goede richting. Kiezen voor wat er echt toe doet en ons ermee verbinden: dat geeft kracht, het is het beste wapen tegen angst, het schept ongekende mogelijkheden, en zal op termijn van onze wereld een betere plek maken. Daar ben ik van overtuigd!

An en het hele zonnekouterteam,
gedragen door vennoten, klanten, abonnees, vrijwilligers, schenkers, leners en aanverwanten.

Samenstelling pakket

Klein: spitskool, groene paprika, oranje pompoen van eigen land de Zonnekouter (Vroente), koolrabi en chioggia van de Kollebloem (Vroente), suikermais en prei van ’t Goed ter Heule.
Groot: radijs, groene paprika, oranje pompoen, oxhella wortel en spitskool van de Zonnekouter (Vroente), aubergines van Ourobouros (Vroente), knolselder, chioggia en warmoes van de Kollebloem (Vroente), prei van ’t Goed ter Heule.
Gemengd: radijs, oranje pompoen, venkel en spitskool van eigen land de Zonnekouter (Vroente), appel pirouette van de Fruittuin, mango (Es) en witte druif (It) via Biofresh.
Fruit: appel pirouette/santana/elstar en conference van de Fruittuin, mango (Es) en meloen charentais (Fr) via Biofresh.

Recepten

Gemarineerde Chioggiabiet met pesto van dropplant of netel.
Nodig: 2 chioggia bieten, 6 el witte balsamicoazijn, 2el honing, 200gr walnoten, 1 teen knoflook, 10gr verse dropplant of netel, 2dl olijfolie, peper en zout.
Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst.

Pasta met groene paprika, champignons, spinazie, kruidenkaas en pijnboompitten
Nodig: groene paprika’s, 1 bakje champignons, oesterzwam of shitake, 200 gr verse bladspinazie (of warmoesblad), 4 el pijnboompitjes, 100 gr kruidenkaas, look, zwarte peper, kruidenzout, oregano, olijfolie, pasta (fusilli of tagliatelle)
Kook de pasta beetgaar. Bak de champignons samen met de in stukjes gesneden paprika en gesnipperde look in olijfolie. Voeg de spinazie toe en bak verder tot de spinazie is geslonken. Roer er de kruidenkaas doorheen, kruid af met de peper, zout en oregano, en meng met de pasta. Rooster ondertussen op een droge pan de pijnboompitjes goudbruin en strooi over de pasta.