Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Afgelopen weekend had ik de eer te gast te zijn op de Kollebloem voor de BD zomerschool. Het was een bende jonge en minder jonge mensen, allemaal mensen die op hun eigen manier zoekende zijn hoe zij in het dagdagelijkse kunnen bezig zijn met bio-dynamische landbouw. En wat een bende mooie mensen! Het waren vooral boeren of gepensioneerde boeren, maar ook enkele verse landwijzerstudenten en mensen die hun weg aan het zoeken zijn binnen de bio-dynamische landbouw. Het was me een plezier en een waar genoegen om van deze groep deel te mogen uitmaken.

Het was mooi te zien dat de groep zeer divers was en dat de biodynamische landbouw hoe langer hoe meer ook echt begint te leven in Vlaanderen. Hoe langer hoe meer zien we nu interesse van de nieuwe lichting boeren; ieder met zijn eigen achtergrond en verhaal, maar allemaal zoekend naar voedings- en levenskwaliteit.

Weekends als dit kunnen zeer voedend zijn; inspirerende sprekers, maar misschien nog wel meer de babbeltjes en de uitwisselingen in de tussentijden. Voelen dat je er niet alleen voor staat, dat jij niet de enige bent die erin gelooft dat kwaliteit veel meer is dan de optelsom van inhoudsstoffen en moleculen, dat er meer is dan al het meet- en weegbare, dat vitaliteit en levenskwaliteit hand in hand gaan, dat vitale voeding niet enkel het lichaam, maar ook de geest voedt, en dat wij als boer het geluk hebben hiermee aan de slag te kunnen gaan.

De verbondenheid onderling tussen de mensen van zo’n groep geeft vertrouwen, durf en hoop voor de toekomst. De BD-landbouw in Vlaanderen staat misschien nog in zijn kinderschoenen en er ligt nog veel werk op de plank. Maar ik ben hoopvol voor de toekomst.

Eet smakelijk,

Lien

Klein: kervel, postelein, boerenkool, pastinaak, pompoen en courgettes van de Zonnekouter (Vroente); rode biet van De Kollebloem (Vroente).

Groot: kervel, postelein, spinazie, bataviasla, pastinaak en courgette van de Zonnekouter (Vroente); rode kool, gele paprika en aubergine van De Zaailing, knolselder van De Kollebloem (Vroente).

Gemengd: bataviasla, pastinaak, courgettes en kerstomaatjes van De Zonnekouter (Vroente); blauwe bes van Obio, pirouette appel en conference van De Fruittuin.

Fruit: blauwe bes van Obio, pirouette appel en conference van de Fruittuin, red globe druif (It) via Biofresh

Recepten

Bruschetta met crème van witte bonen en boerenkoolchips

Nodig: 400gr witte bonen uit blik, 1 citroen, 1 teentje knoflook, 1 el bladpeterselie, 1 el geroosterd pijnboompitten, 1 el tahin, 1/4 tl komijnpoeder, 2 el olijfolie, zout, peper, snuifje chilivlokken, 8 sneetjes zuurdesembrood, 4 bladeren boerenkool

Snijd de citroen doormidden, bestrijk met olijfolie en leg hem met de snijkant naar onderen in een (grill)pan. Rooster de citroen enkele minuten, tot hij begint te kleuren. Laat afkoelen. Pel en pers de knoflook. Giet de witte bonen af en spoel met koud water. Laat uitlekken. Doe ze in de keukenmachine met de tahin, knoflook, komijnpoeder en zout.

Pers de citroen uit en voeg 1 el citroensap bij de bonen. Voeg tot slot 2 el olijfolie toe en mix fijn tot een smeuïge crème. Roer de pijnboompitten en de gehakte peterselie door de crème. Kruid met peper en zout.

Verwijder de nerf van de boerenkool en snijd de bladeren in kleine reepjes. Neem een mengkom en meng 1 el olijfolie onder de boerenkoolreepjes. Bestrooi met peper en zout en masseer de reepjes goed in. Leg de boerenkool op een bakplaat met bakpapier en strooi er de chilivlokken overheen. Zet de bakplaat 8 minuten in de oven. Laat nadien even afkoelen. Verwarm ondertussen een pan met olijfolie en bak de sneetjes brood 1 à 2 minuten aan elke kant. Besmeer de bruschetta met de bonendip en werk af met chips van boerenkool.

 Pastinaakbeignets

Beignetdeeg: doe 100g tarwemeel in een kom, meng er 1 losgeklopt ei, 1 dl water of kookvocht van groenten, peper en zout doorheen en maak er een glad deeg van. Laat een half uurtje rusten.

Snij de geschilde en gekookte pastinaak in blokjes, haal ze door het deeg en bak in hete frituurolie.