Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Nu de herfst zijn overduidelijke intrede doet, is het ook duidelijk merkbaar wat onze zorg doorheen het jaar teweegbracht.
Niet enkel staan de groentes er mooi bij: zo gelukkig met hun blaadjes die nat worden van de regen én met hun natte voetjes.
Ook het leven in de bodem laat zich deze tijd van het jaar graag bewonderen.
Dat de herfst op komst is, zie ik enkele weken vooraf door met mijn neus in de grond te zitten (figuurlijk). Van zodra je duizendpoten, spinnetjes, regenwormen, langpootmuggen, kikkers en padden ziet, weet je dat die hete, droge en warme dagen achter je liggen.
Het krioelende volkje vertelt me ook dat het blij is met de manier waarop we ook dit jaar gezorgd hebben voor het natuurlijke evenwicht op de boerderij. Tal van verschillende beestjes eten en worden gegeten in hun eigen miniature bodemjungle. Op deze manier bouwen ze verder aan een gezonde en voedzame bodem.
Onze groenten groeien in een grond die rijk is aan leven (ook bacterieel). Het leven in onze grond wordt door de groenten rechtstreeks naar jou doorgegeven en daar kan je niet anders dan blij van worden.
De rijkdom aan gezonde bacteriën die in je spijsvertering het grootste werk voor je doen, is rechtstreeks afhankelijk van de rijkdom aan gezonde bacteriën in de grond waarop je voedsel verbouwd werd.
Dit is een compleet andere voeding dan wat de steriele planten van conventionele en geïndustrialiseerde producenten je bieden.
Lang leve dus het gehele organisme van de Zonnekouter: een dat in elk van ons leeft, ons verzorgt, ons voedt.
Dankjewel om een deel van ons geheel te zijn.

Groetjes,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, postelein en paprika van de Vroente-Zonnekouter; selder van de Vroente-Ourobouros; rode biet en boerenkool van de Vroente-Kollebloem; bataat van het PCG Kruishoutem
Groot: spinazie, postelein, roodlof, tomaat St. Pierre, paprika en kervel van de Vroente-Zonnekouter; selder en palmkool van de Vroente-Ourobouros; rode biet van de Vroente-Kollebloem; bataat van het PCG Kruishoutem
Gemengd: spinazie, postelein, prei en courgette van de Vroente-Zonnekouter; wortel van de Zaailing (in omschakeling); peer Bonne Louise Van Eykeren; mango (It) en pruim rood (Es) via Biofresh
Fruit: peer Conference, appel Santana van Van Eykeren, pruim rood (Es) en druif Muscat de Hambourg (Fr) via Biofresh

Recepten

Risotto met rode biet en geitenkaas
3 gestoomde rode bieten, 1 stengel selder, 4 takjes tijm, 1 ui, 150g verse geitenkaas, 30g parmezaan, 300g risotto, 8dl groentebouillon, 2el olijfolie, peper en zout
Snipper de ui fijn en snij de selder in kleine blokjes. Rasp de parmezaan. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Snij de rode bieten in blokjes van 1cm. Stoof de ui en selder in wat olie en doe er de blaadjes tijm bij. Voeg de rijst toe en bak tot de korrels glazig zien. Voeg bouillon toe en roer tot de bouillon is opgenomen, herhaal dit pollepel per pollepel. Roer op het einde van de gaartijd de stukjes rode biet toe. Neem de risotto van het vuur en roer er de geraspte parmezaan en 1 el boter toe. Kruid met peper en zout. Werk af door er verse geitenkaas over te kruimelen.

Zoete aardappelschotel met spinazie
500g bataat, 200ml room, 300g verse spinazie, 1 teentje look, 150g geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200°. Schil de bataat en snij in plakjes, kook ze in 10minuten gaar. Snij de look fijn. Wok de spinazie in wat olie totdat ze geslonken is en voeg er dan de look aan toe, bak nog even mee. Giet de bataat af en leg een laagje in een ingevette ovenschotel. Meng de spinazie met de room en voeg wat peper en zout toe. Leg een laagje van het spinaziemengsel op de bataat. Herhaal de laagjes tot alles op is. Werk af met de geraspte kaas. Bak voor 10minuten in de oven.