Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant sympathisant,

We zoeken win-winleners om het Zonnekouterproject mee te helpen uitbouwen!
De voorbije jaren maakten we van De Zonnekouter een klimaat-robuuster bedrijf. Doordat we meer land ter beschikking kregen, konden we extensiever gaan werken (met grotere blokken groenbemester en bomen op land en weide), we konden de kudde koeien uitbreiden, en bouwden een grotere waterbuffer uit.
Dit had ook zo zijn gevolgen: De stalruimte werd te krap, het broodnodige watersysteem functioneerde niet optimaal door te veel algen in de buizen, meer koeien zorgden voor meer groot tractorwerk en daardoor in de wintermaanden voor meer lastige modder tussen stal en serre. En de pittige handenarbeid eiste haar tol bij rug en schouders van onze medewerkers, we zochten naar gerichte mechanisatie om ons boerenwerk comfortabeler te maken.

Dit najaar willen we concrete stappen zetten om dit op te lossen:

1. Een aanbouw aan de grote schuur, voor extra stalruimte en een atelier
Extra boxen voor afkalven of afmesten zullen voor meer rust en comfort in de winterstal zorgen.
Een apart atelier geeft meer ‘boerenknutselruimte’, en meer ruimte om ons werkmateriaal properder en duurzamer op te bergen, weg van vocht en groenten. Hierdoor komt er meer plaats in de huidige was- en sorteerplek van de groenten. Die kunnen we dan efficiënter inrichten, zodat het oogstwerk fysiek minder belastend wordt. We kregen al een vergunning voor de uitbreiding, en bouwen alles zelf. Nodig budget materiaal : Dakpanelen: 10.000 €, constructiehout: 5.000 €

2. Waterdoorlaatbare erfverharding (400 m²) op basis van gerecycleerd steenpuin.
Tussen de serre en de schuur wordt het elke winter een modderpoel. We kunnen onze machines niet moddervrij wegzetten en ploeteren met de kruiwagens…
Nodig budget voorfinanciering: 8.000 € (deels gesubsideerd met VLIFsteun)

3. Waterzuivering regenwaterreservoir met drijvende eilanden
In ons groot bassin van waaruit we de groenten beregenen verstopt algenbloei de leidingen en de sproeikoppen. Om dit tegen te gaan willen we 10 drijvende eilanden (1.5mx1.5m) met waterplanten aanleggen, die meebewegen met het waterpeil en zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Nodig budget 2000 €.

4. Front-schoffelbalk
Een frontschoffelbalk voor de tractor vervangt veel handmatig wiedwerk; één persoon kan zowel de tractor als de schoffel besturen (een schoffel achteraan vraagt immers een persoon extra om de schoffels tussen de groenterijen te mikken)
Nodig budget 10.000 € (deels gesubsideerd met VLIFsteun)

Om deze investeringen te kunnen doen hebben we uw steun nodig.
We zoeken in totaal 35.000 euro voorfinanciëring via een winwin-lening. Dit is een type lening van particulieren aan kleine ondernemingen, ondersteund door de overheid. De looptijd bedraagt 5 jaar, wij betalen 1% rente, en u ontvangt een jaarlijks belastingskrediet van 2,5 %.
Interesse of vragen? Stuur een mailtje naar info@dezonnekouter.be

Samenstelling pakket

Klein: batavia of ijsbergsla, venkel, blokpaprika, prinsessenbonen, oxhella wortel en butternut van eigen land Zonnekouter (Vroente)
Groot: groene kropsla, kervel, daikon, courgette, puntpaprika, prinsessenbonen, oxhella wortel en butternut van eigen land Zonnekouter (Vroente), koolrabi van de Kollebloem (Vroente)
Gemengd: rode krulsla of rode kropsla, daikon, puntpaprika en prinsessenbonen van eigen land Zonnekouter (vroente), groene warmoes van de Kollebloem (vroente), celina peer van de Fruittuin, banaan (Do, Fair Trade) en granaatappel (It) via Biofresh.
Fruit: Santana appel van de Fruittuin, druif (It, demeter), galia meloen (Es), granaatappel (It) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Recepten

Zoete salade van daikon
Maak een sausje van ½ el. Honing, 3 eetlepels sinaasappelsap, 2 e.l. olie en een snuifje zout. Laat de schil van een halve sinaasappel hier ½ uur in trekken. Snij de daikon in 2 mm dikke schijven en vermeng ze meteen met het sausje. Verwijder na een paar minuten de sinaasappelschil.

Een lauwwarme salade van butternut
Nodig: 1/2 Butternut, 1 bakje alfalfa, 100gram feta, olijfolie, citroen, ca 4 volle eetlepel pijnboompitten, zout en peper
Schil en ontpit de halve butternut en snij het vruchtvlees in niet te dikke sikkelvormige stukken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Wrijf de pompoen in met olie zout en peper en leg ze op de bakplaat. In ca 8 minuten zijn ze gaar. Verdeel de alfalfa over 4 bordjes. Leg hierop de pompoen-sikkels en verbrokkel de feta-kaas erover. Bestrooi met de pijnboom pitten. Sprenkel er nu een goede extra-vergine olijfolie over en citroensap. Peper en zout uit de molen naar smaak.