Groentesprokkel 38

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Eergisteren las ik in een artikel op de VRT nieuwssite over een onderzoek naar pesticiden in de Belgische slaapkamer. Het onderzoek gebeurde in 21 landen. In totaal werden 24 pesticiden gevonden waarvan 23 in België ten opzichte van gemiddeld 8 in de andere landen. We scoren als België hiermee het slechtst van heel Europa. Toegegeven, ik was er niet goed van. Niet alleen omdat ik bioboer ben, maar ook als vader van twee jonge kindjes. Uiteraard is het hoopvol dat zo’n onderzoek gebeurt en dat het ondertussen geweten is. Als je zoiets leest, dan denk je dat de volgende dag het land op zijn kop staat met verontwaardigde burgers en politiekers die uit de lucht vallen. Maar nee, niets meer erover in de media en ik moet al goed zoeken om het artikel terug te vinden. Hoe komt het dat zoiets toch relatief weinig aandacht krijgt? Ik moet denken aan mijn tijd in Zuid-Tirol, voor ik op de Zonnekouter kwam. In de gemeente Mals waar ik op een bioboerderij werkte, kwam meer en meer fruitteelt. De dorpen in de vallei die lager gelegen zijn, stonden praktisch al vol met fruitbomen en zo werd er uitgeweken naar hoger gelegen dorpen. Gras en graan maakten plaats voor fruitteelt die ook het pesticidegebruik met zich meebracht. Günther, de bioboer waarbij ik werkte, bracht dit samen met een aantal bezorgde burgers in de aandacht. Aanvankelijk werd er ja ja geknikt maar de meesten haalden gewoon de schouders op. Tot het burgerinitiatief aantoonde dat de pesticiden ook in de klaslokalen van de scholen aanwezig waren. Mensen waren bezorgd en met steun van de burgemeester kwam er een volksstemming waarbij de pesticiden weggestemd werden. Jammer genoeg werd dit aangevochten en blijkbaar mag zoiets niet op gemeentelijk niveau beslist worden en werd de maatregel teruggefloten. Telkens ik nu op bezoek ga en boven op de berg naar het dorp kijk, zie ik meer en meer fruitbomen. Beetje triest maar gelukkig is ook daar, net als hier de biologische landbouw en fruitteelt aan een sterke opmars bezig. Dat is nu de vraag die me bezig houdt. Hoe kan zo’n onderzoek draagkracht geven om maatregelen te nemen die onze volksgezondheid beschermen, net zoals we nu zien met bijvoorbeeld de coronacrisis en de 3M-affaire. Hoewel de resultaten van het Europees onderzoek me toch wel choqueren en ik er wel even van wakker gelegen heb, blijf ik hoopvol en daadkrachtig naar de toekomst kijken. De afgelopen weken
waren er die ons hiervoor veel energie gaven. De talrijke opkomst en positieve reacties op het boerderijfeest, de boerenmarkt in Olsene en de Ecomarkt in Deinze maken ons warm om voluit te staan voor een landbouw met toekomst en dus zonder pesticiden!

Groetjes,

Arne

Samenstelling pakket

Klein: puntpaprika, courgettes, kervel, tomaat St-Pierre, boerenkool, wortelpeterselie van de Zonnekouter (Vroente); mosterdblad van Ourobouros (Vroente)

Groot: puntpaprika, courgettes, tomaat, groenlof, prinsessenbonen, pompoen van De Zonnekouter (Vroente), rammenas van Ourobouros (Vroente), Chinese kool van De Kollebloem (Vroente).

Gemengd: kervel, tomaat, puntpaprika en prinsessenbonen van de Zonnekouter (Vroente); elstar van De Fruittuin, druiven (It) en bananen (FT, Do) via Biofresh.

Fruit: Elstar en Dubbele Flip van de Fruittuin, bananen (Do, FT) en druiven (It) via Biofresh

Recepten

Boerenkool met seitan:

Nodig: 500g boerenkool, 150g seitan in stukjes, 2 gesnipperde uien, 2 e.l. olijfolie, muskaatnoot, peper, zout

Stroop de koolbladeren van de stengel, snij ze in dunne reepjes, en blancheer in een bodempje water met zout. Verwarm de olie en bak ui en seitan. Laat de gare kool uitlekken en voeg ze bij de ui met seitan. Roer alles goed door elkaar, en breng op smaak. Lekker bij pasta of rijst. Je kan als variatie ook stukjes paprika meebakken, knoflook toevoegen, en room.

Groenlofsalade met appel

Nodig: 1/2 struik groenlof, in fijne reepjes gesneden, 1 appel, in stukjes gesneden, evt. 1 kleine wortel, grof geraspt, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 2 el zonnebloempitten, geroosterd Dressing: 1 teentje knoflook, geperst, 2 el citroensap of azijn, 1 el sojasaus, 2 el olijfolie, 1 tl zachte honing, scheutje sinaasappelsap, 1 tl verse gember

Klop de dressing en meng deze door de gesneden groenlof, appel, ui en evt. wortel. Laat de dressing er een kwartiertje intrekken. Strooi er de geroosterde pitten over en serveer.