Groentesprokkel 37

Beste abonnee,
Wat een eer jullie te laten weten dat er een nieuwe stagaire is gestrand op de Zonnekouter! Nieuw is niet helemaal waar, want vorig jaar heb ik hier al drie weken mijn hart kunnen ophalen. Ik kwam toen op voorstage om te weten of ik nu echt boerinnenbloed in mij had of niet. Het is te zeggen, eigenlijk wist ik al wel dat dat het geval was, maar voor de opleiding biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer was ik toen eigenlijk nog te jong. Dus moest ik eerst op proef op de Zonnekouter. De laatste stagedag van die drie weken hoopte ik dat het niet de allerlaatste keer zou zijn… En hier ben ik dan terug, ondertussen in het tweede jaar van Landwijzer. En heel blij dat ik hier stage mag doen bij al die ervaren, hardwerkende, leuke bioboeren en bioboerinnen.

Op de Zonnekouter is er niet alleen een nieuwe stagaire maar ook een nieuwe koe! Een prachtige Oost-Vlaamse witrood die de nacht van dinsdag op woensdag gekalfd heeft. Nu dus ineens ook een nieuw koekalfje! Moeder en dochter zouden zo snel mogelijk in de wei moeten bij de andere koeien, zodat ze elkaar goed leren kennen voor ze de stal ingaan in de winter.
We hebben deze week al veel (en heel lekkere) boontjes geoogst! Mmmm…
De daïkon, de selder en de venkel kunnen weer opgelucht ademhalen zonder onkruid in hun buurt. Er is andijvie geplant in de serre vorige week en die zie je gewoon groeien. Er zijn pompoenen geoogst en die zagen er om op te eten uit (gelukkig zijn ze dat ook!). De zomer loopt stilletjes op haar einde maar dat zou je niet zeggen als je ziet wat er nog allemaal te oogsten is… Zelf kijk ik enorm uit naar rode kool en savooikool die staan te pronken op het veld… Ongelooflijk toch hoe de natuur er elk seizoen in slaagt zoveel lekkers te produceren (mits de zorg van de boer of boerin natuurlijk).

Wat mij zo gelukkig maakt op een boederij als de Zonnekouter is dat koeien,schapen, kippen, varkens, bijen, allerlei insecten,… hun plaats krijgen naast de groenten. Dat maakt van de Zonnekouter volgens mij een échte boerderij. Een boerderij als geheel, als organisme bruisend van het leven, als een cyclus die oneindig is. Dat ik daar een jaar van mag meemaken, mee mag kijken over de schouders van An en Walter maar ook over die van Arne, Katrien en Lien geeft mij rust en vertrouwen maar ook wel een beetje zenuwen! Want dat is toch wel waar ik ‘s nachts van droom, een eigen échte boerderij zoals de Zonnekouter!
Vele groetjes en geniet van al dat lekkers! Jana

Samenstelling pakket

Klein: tomaat van de Zonnekouter/Ourobouros; rode biet, suikermais, Chinese kool, knolselder van de Kolleboem; bloemkool (B) via Biofresh
Groot: sla, wortelen, rode puntpaprika van de Zonnekouter; suikermais, Chinese kool, knolselder, wortelpeterselie van de Kolleboem: bloemkool (B) via Biofresh
Gemengd: sla, courgette van de Zonnekouter; knolselder, suikermais van de Kollebloem; aubergine van Ourobouros/Kollebloem: appel Delbar van Van Eykeren; druif Italia (It), banaan (FT, Do) via Biofresh
Fruit: appel Delbar van Van Eykeren; druif Italia (It), meloen Charentais (F), banaan (FT, Do) via Biofresh
Aardappelen: Raja van de Kollebloem

Recepten

Herfstsalade met gestoomde wortelgroenten, bladpeterselie en een pijnboompitten-basilicumsaus (www.dezonnekeuken.be)
Nodig: Romeinse sla of een andere stevige sla, 3 wortelen, 1 knolselder, bladpeterselie, 150g pijnboompitten, 1 verse basilicum, olijfolie, ume-azijn, appelazijn, gemalen witte peper, 1 citroen, water, zeezout
Neem enkele wortelen en stukjes knolselder, schil ze en snij in gelijkmatige staafjes.
Blancheer of stoom ze kort tot bijtgaar en niet meer rauw, en lqat afkoelen.
Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat ze afkoelen. Doe ze in een blender met 150 ml water, een handvol verse basilicumblaadjes, wat zeezout en een koffielepel vers geperst citroensap. Blend tot een egale saus en voeg nog gemalen witte peper toe.
Snij de sla in fijne slierten. Was de bladpeterselie, zwier ze droog en pluk de blaadjes van de stengel. Meng de sla met de afgekoelde wortel- en knolselderstaafjes en de bladpeterselie en voeg wat olijfolie en ume-azijn toe. Serveer met de basilicumsaus.

Suikermais
Kook de kolven 20 minuten in kokend water(mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout.

Chinese koolsalade: gebruik hiervoor het botergele malse deel van de kool.
Maak een vinaigrettesaus, en meng hierin gesnipperde ui of paprika. Snijd het binnenste van de kool overdwars in smalle reepjes, en meng ze in de vinaigrette. Dien meteen op.
Meer geschikt voor kinderen wordt het als je vinaigrette maakt met citroensap in plaats van azijn, en de ui of paprika vervangt door fijngeraspte wortel.