Groentesprokkel 37

Beste abonnee, klant sympathisant,
Hoog bezoek vorige week op de Zonnekouter. Vlaams Minister Jo Brouns van Landbouw kwam langs (zoals zo mooi verwoord in het Nieuwsblad: de minister ‘op leertocht’ op de bioboerderij). Niet om groenten te kopen, maar wel op uitnodiging van Voedsel Anders.
Voedsel Anders is een netwerk van heel wat organisaties die de transitie naar duurzame landbouw ondersteunen. Ze ijveren voor een zo klein mogelijke milieu-impact voor mens en omgeving, en pleiten voor een systeemverandering in de landbouw op basis van agro-ecologische principes. Dat ze ervoor kozen om de minister op de Zonnekouter te ontvangen, is een fijne waardering voor onze manier van werken en aan landbouw doen!
Voedsel Anders startte met haar beleidsvoorstellen voor de minister:
• Hervorming van het landbouwinvesteringsfonds (nu vooral op maat van de industriële landbouwpraktijken, en vaak contraproductief voor duurzame bedrijven) dat agro-ecologische praktijken écht en breed ondersteunt
• Langdurige begeleiding op maat van landbouwers die de omslag maken naar agro-ecologie.
• Oprichten en ondersteunen van regionale structuren die de korte keten ondersteunen en verzekerde afzet en verwerking creëren op regionale schaal. (bv coöperatieve samenwerking tussen boeren en verwerkers)
De minister beloofde de aandachtspunten mee te nemen en te implementeren in het Vlaamse Beleid.

Nadien vertelde An het Zonnekouterverhaal met al haar structuren en creatieve oplossingen, en nam boer Arne de minister en zijn gevolg op sleeptouw over het Zonnekouterland. Centraal in het verhaal stond de zorg voor de bodem en het belang van een landbouw zonder externe input: geen kunstmest maar eigen boerderijcompost (met mest van grasgevoederde koeien), zo weinig mogelijk kerende bodembewerkingen, koolstofopbouw door het toevoegen van houtsnippers in de compost, … Hoe we door te luisteren naar wat het land nodig heeft een bodem opbouwen die sterk en gezond is: om de klimaatuitdagingen mee op te vangen én jullie blijvend te voorzien van lekkere groenten.
En de minister? Die heeft geluisterd, en zag dat het goed was ;-). Nu maar hopen dat hij er echt mee aan de slag gaat!

En verder nog? Het was een reuzeleuk boerderijfeest! De regen maakte het even spannend, maar hoe zouden wij ooit gefrustreerd kunnen zijn als er eindelijk regen uit de lucht valt? Zoveel schoon volk op den hof kunnen ontvangen was een waar genoegen. Merci aan iedereen die erbij bij was; het was fijn.

Feest was het ook voor vzw Land-in-zicht: dit jaar konden we door grote schenkingen de 2.3 ha land in de Bunderstraat helemaal vrijkopen, en kunnen we dus alle grondleningen terugbetalen! Ter gelegenheid hiervan krijgen jullie een krielkipboekje geschonken. Dat zag het levenslicht voor ons eerste project, heeft haar werk goed gedaan, en mag nu met haar verhaal via jullie de wereld in!

Groeten, Wouter

Samenstelling pakket

Klein: andijvie, radijs, prinsessen en puntpaprika van de Zonnekouter (Vroente), Chinese kool van de Kollebloem (Vroente), zomerprei van ’t Goed ter Heule.
Groot: Andijvie, rode kropsla, tomaat, paprika, prinsessen en radijs van de Zonnekouter (Vroente), Chinese kool van de Kollebloem (Vroente), zomerprei en suikermais van ’t Goed ter Heule.
Gemengd: framboos van Daniel Vandevoorde, santana appel van de Fruituin, kiwi (It) via Biofresh.
Fruit: santana appel van de Fruittuin, Celina peer van de Fruittuin, mango (It) en druif red globe (It) via Biofresh

Recept

Pasta Met Chinese kool

Nodig: 100 gram pasta, handje champignons, 2-3 eetlepels spekblokjes, Chinese kool (zoveel als je lekker lijkt)
voor de dressing: 3 el. zonnebloemolie, 2 el. wijn- of dragonazijn, 1 el. honing,
1 el. mosterd, 3 à 4 grote bladeren verse basilicum (in stukjes te knippen), 1 teen geperste look, snufje zout
Bak de spekblokjes en snijd de champignons in plakjes. Maak het sausje. Kook de pasta. Snijd intussen de Chinese kool in reepjes, en beleg er de helft van een groot bord mee.
Als de pasta op vijf minuten na klaar is de champignons bij de spekblokjes doen. Even doorroeren, vuur laag houden. Als de pasta echt klaar is: door een vergiet gooien en op je bord naast de kool deponeren. Spekblokjes en champignons over de pasta, dressing over alles heen.