Groentesprokkel 37

Beste abonnee, klant, sympathisant,

“In het licht van een rationele, wetenschappelijke benadering van het land, die steeds breder wordt aangenomen, worden esoterische inzichten en verhalen vaak overschaduwd. Wat verloren gaat is diepgaand. Het land is als poëzie, het is op onverklaarbare wijze coherent, het is transcendent en het heeft de kracht om de waarneming van de mens en de betekenis van het mens-zijn te verheffen.”

Een stukje uit Barry Lopez’ boek ‘The Country of the Mind’ dat mij vergezelt als inspiratie deze vroege donderdagochtend. In een frisse (herfstige?) zonsopgang wandel ik ermee de rucola in. Het busselen maakt dat het stukje tekst op mij kan inwerken en dat ik mij bewust word van de verhalen die dit Zonnekouterland gehoord heeft, vertelt en zich herinnert voor de volgende generaties. Los van bodemvruchtbaarheid, mooie oogsten & kiemingen, geeft het land ons ook gedichten en verhalen. Als we stil genoeg zijn om ze te kunnen horen, alleszins.

Deze ochtend, vertelde het land mij over een jaarlijkse ontmoeting die plaatsvond op de viering rond het land van de Zonnekouter, hét boerderijfeest. Het land stroomde vol met vrolijke voetjes, elk met een eigen verhaal. Het werden fijne ontmoetingen, een blij weerzien na zo’n lange tijd. Al die mensen brachten tonnen energie en verrassende ontdekkingen met zich mee. Samen met ons werd ook het land opgeladen. De godin van de zomer en de god van de herfst ontmoetten elkaar en feestten mee.

Als alle rucolabosjes gebusseld zijn, en ik weer terugwandel voor onze ‘morning meeting’, kan ik alleen maar blij zijn dat het af en toe gebeurt dat onze groenten, die zich zo innig met ons land verbonden, jullie af en toe ook een verhaal of gedicht schenken.

Smakelijk!
Jana

Samenstelling pakket

Klein: venkel, courgette, blokpaprika, komkommer, rucola, groene selder, andijvie van de Zonnekouter (Vroente)
Groot: radijs, venkel, courgettes, kervel, tomaat St-Pierre, groene selder, andijvie van De Zonnekouter (vroente); mosterdblad, rode biet en suikermais van De Kollebloem (Vroente); savooi van De Zaailing
Gemengd: groene selder, radijs, puntpaprika en andijvie van De Zonnekouter (Vroente); druif red globe (It) en pruim president (Fr) via Biofresh, santana van De Fruittuin.
Fruit: blauwe bes van O’Bio, santana van de Fruittuin, red globe (It) en pruim president (Fr) via Biofresh.

Recepten

Gewokte radijs met gember en sojasaus
Nodig: 2 bosje radijsjes, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1 el gemberrasp, 2 el sojasaus, handje koriander, peper & zout, 1 el. Sesamolie
Snijd de radijsjes in plakjes. Snipper het sjalotje en hak de knoflookteen fijn. Schenk olie in de pan en voeg de radijs, gemberwortel, knoflook en sjalotsnippers toe. 3 minuten wokken op hoog vuur. Afblussen met sojasaus en honing en nog ca. 1 minuut wokken. Voeg naar smaak peper & zout toe. Serveren met koriander.

Andijvie met zoete mais, kerrie en noten
1 andijvie, 1 bokaaltje zoete mais, 1 eetl kerrie, 1 eetl kokosvet of olijfolie, 1 ui, 1 à 2 teentjes look, 1 dl bouillon, 75 gr cashewnoten, peper en kruidenzout
Was de andijvie, snijd in reepjes en laat goed uitlekken. Snipper de ui en pers de look. Verhit de olie in een pan/wok en fruit de ui en de look, voeg al roerend de kerrie toe. Schep de andijvie erdoor (eerst de stengelstukjes en dan het blad), giet de bouillon erbij en laat zachtjes sudderen tot de andijvie gaar is. Breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met de cashewnoten (deze kan je ook eerst even roosteren).
Tip : je kan er ook soyaroom en/of gekookte kikkererwten aan toevoegen

Gegrilde aardappelen met groene selder
Nodig: 600g aardappel, 2 stengels groene selder, 1 bosje bladpeterselie, 1 teentje knoflook, olijfolie, peper en grof zeezout.
Was de aardappelen, halveer ze en kook ze gaar in licht gezouten water.
Spoel de selder en snij hem in boogjes van 4 cm. Snipper de peterselie en de look. Meng de peterselie met 56 el olijfolie. Meng de selder met de aardappelen en de kruidenolie en hussel goed door elkaar. Rooster alles goudbruin onder de grill. Bestrooi met grof zeezout en serveer.