Groentesprokkel 36

Beste abonnee,

Afgelopen zaterdag stond de boerderij volledig in het teken van ons jaarlijks feest. En het mag gezegd worden, het was werkelijk een fantastische dag ! De zon straalde volop, alles verliep vlot en er was een grote opkomst. Veel blije mensen, spelende kinderen in verkleedkleren en geschminkt gezicht,William het paard trok lustig rondjes met steevast een gevulde huifkar, plukkaartster en accordioniste Cies zorgde samen met haar ouders voor de muzikale omkadering, Marianne en Jean-Pierre draaiden op volle toeren aan de bar, het keukenteam toverde een heerlijk en kleurrijk buffet tevoorschijn en de jongelingen van bluesgroep Bluebird speelden verrassend sterk! Bij het duisteren werden de vuurkorven aangestoken en gingen mensen in kringen bij elkaar zitten. Er werd spontaan gitaar en accordeon gespeeld, gezongen, gekeuveld en gelachen. Gezelligheid en warmte troef! Fijn ook om klanten voor het eerst te ontmoeten, collegaboeren te mogen ontvangen en gastvrouw/heer te zijn voor iedereen die aan deze dag wou deelnemen. Ik heb er volop van genoten, was blij, tevreden en trots. En dankbaar voor alle vrijwilligers die het beste van zichzelf hebben gegeven. Eén van onze depothoudsters werkte mee aan de bar en afwas en was zeer blij om de boerderij eindelijk eens te zien en te voelen. Ze straalde, het deed haar merkbaar deugd om hier te zijn. De voorbereidingen van zo’n feest kosten altijd veel tijd en energie maar het was het meer dan waard. De energie die hier zaterdag hing was heel sterk.  Het land zindert nog steeds na.

Dankjewel iedereen!

Katrien

Hieronder vind je een aantal recepten van gerechten die op het boerderijfeest geserveerd werden.

Samenstelling pakket

Klein:  kropsla, pompoen, courgette, wortel milan van de Zonnekouter; groene selder van de Kolleboem; broccoli (B) via Biofresh

Groot:  pompoen, komkommer, prinsessen, venkel van de Zonnekouter; andijvie, groene selder van de Kolleboem; broccoli (B)via Biofresh

Gemengd: tomaat, pompoen van de Zonnekouter; bleekselder of andijvie van de Kollebloem; appel Delbar van Van Eykeren; rode bes van o’Bio; nectarine (Es), Broccoli (B) via Biofresh

Fruit: appel Delbar van Van Eykeren; rode bes van o’Bio; nectarine (Es), druif lavallee (F) via Biofresh

 

Recepten

MEDITERRAANSE WORTELSALADE (4 personen) (van op ’t boerderijfeest)

Nodig: 400 g geraspte wortel, 1 rode ui in dunne ringen gesneden, 2 el. gewelde rozijnen, 2 el. geroosterde pijnboompitten, beetje verse koriander (ter garnering)

Dressing: 4 el. olijfolie, sap van 2 citroenen, 1 el. honing, ½ tl geraspte verse gember, 1 tl. komijn, 1 tl. kaneel, zout & peper

Meng de wortel met de ui,  de gewelde rozijnen en de geroosterde pijnboompitten in een kom. Roer de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en giet dit over de wortelsalade. Meng alles goed en garneer de salade vlak voor het serveren met een beetje verse koriander.

PUNTPAPRIKA MET BULGUR  (van op ’t boerderijfeest)

Nodig: 2 zoete puntpaprika’s, 4 dl groentenbouillon, 150 g bulgur, 1 teentje look, ½ citroen, 1 bussel platte peterselie, 4 el paneermeel, scheutje olijfolie, peper, zout.

Warm de oven voor tot 200°C. Breng de groentenbouillon aan de kook, voeg de bulgur toe en zet het vuur lager.  Laat de bulgur de bouillon opslorpen (check zeker de verpakking voor de gaartijd). Snij de zoete puntpaprika’s overlangs in twee (laat het steeltje eraan). Verwijder de zaadjes en leg de halve vruchten in een ovenschaal, druppel er wat olijfolie over en gaar ze gedurende 10 minuten in de oven van 200 °C tot ze zacht, maar nog knapperig zijn. Zet de oven niet uit!

Doe een scheut olijfolie in een pan en verwarm ze op een matig vuur, voeg de pijnboompitten toe en rooster goudbruin (laat ze niet verbranden!), en laat de pitten uitlekken op keukenpapier. Hak de schoongespoelde peterselie fijn, doe ze in een mengschaal en besprenkel met citroensap. Pel de look, plet de teen tot pulp en voeg de lookpulp en de pijnboompitten toe. Meng alles, roer er de gare bulgur doorheen, en kruid met peper en wat zout. Vul de halve puntpaprika’s met een portie van de bulgursalade, bestrooi met een laagje paneermeel, doe er wat druppels olijfolie op en werk af met comté. Zet 10’ onder de grill tot ze een krokant korstje hebben.