Groentesprokkel 36

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dit is mijn eerste week terug op de boerderij na mijn verlof, de twee weken weg van de Zonnekouter deden me deugd.
Terugkomen na twee weken tijdens een mooie nazomer is de eerste dagen nogal wat. Mijn eerste werkdag voelde als een grote black-out; het voelde heel eventjes alsof ik jaren weggeweest was. Het overzicht dat ik tijdens het jaar heb over het werk dat gedaan moet worden, de stand van de groenten, waar het onkruid staat, hoe de tomatenoogst evolueert… het was allemaal verdwenen in een nevel die ik achterliet ergens in een zwembad in Frankrijk.
Tijdens mijn vakantie werden echter grote bergen werk verzet en ondanks het feit dat zowel An als ik er even van tussenuit knepen, lag alles er prima bij. Dat is niet vanzelfsprekend en het is ook niet waarop ik hoop wanneer ik ’s zomers deze plek tijdelijk verlaat om me over te geven aan het vakantieverlangen. Als er vertrouwen is, heb je die hoop niet nodig.
Het is voor mij alweer een bevestiging van de kracht van onze samenwerking die we kennen. Waarin iedereen zijn rollen te vervullen heeft en waarin de vakkennis breed genoeg is om elkaar enkele dagen vrijaf te kunnen gunnen.
Een van de mooie verrassingen die me overvielen bij mijn terugkomst hier, was het prachtige aanbod van de palmkool. Absoluut mijn lievelingskool! Ze is niet enkel overheerlijk in een roerbakgerecht of in een stoofpotje (met tomatensaus of heerlijk pittige chilisaus), ik zet ze zelfs in mijn siertuinperkje omdat ze zo uniek mooi is.
Voor diegenen die deze week palmkool in hun pakket hebben: geniet ervan! En voor de anderen: kom ze halen in de winkel, dit moet je geproefd hebben!

Stuur me zeker ook eens je favoriete palmkoolgerecht door, ik probeer het graag uit.

Vele groeten,
Jan

Iedereen welkom!

Samenstelling pakket

Klein: courgettes, tomaten (roma of tros), paprika, sla (rood of groen, eik, rougette of krop), boontjes van de Zonnekouter (Vroente), Chinese kool van de Kollebloem (Vroente)
Groot: pastinaak, rucola, basilicum, sla (rood of groen, eik, rougette of krop), boontjes, palmkool, kerstomaat, puntpaprika van de Zonnekouter (Vroente), Chinese kool van De Kollebloem (Vroente), aubergines van De Zaailing.
Gemengd: pastinaak, courgettes, sla (groen of rood, eik, krop of rougettes van De Zonnekouter (Vroente), aubergine van De Zaailing, James Grieve en conference van De Fruittuin, meloen Canari (It) via Biofresh
Fruit: conference en James Grieve van De Fruittuin, frambozen van Daniël Van de Voorde, meloen Canari (It) via Biofresh).

Recepten

Chinese kool met worteltjes
Nodig: 1 Chinese kool, 4 wortelen, 2 uien, 1 eetlepel olie, rozemarijn, tijm, zout of soyasaus
Snij de uien in ringen. Snij de kool overdwars in repen en de wortelen overlangs in dunne reepjes. Verwarm de olie in een wok (of pan met dikke bodem) en fruit de ui. Voeg de groenten, kruiden en een bodempje water toe, en roerbak alle groenten samen bijtgaar (het lekkerst is als de kool nog licht krokant is, dan behoudt ze haar frisse smaak). Voeg op het einde wat room toe en/of bestrooi met gemalen kaas
Of stoof in de plaats van de worteltjes een gesneden rode paprika mee met de kool, en voeg wat komijnzaadjes toe (of look en curry)