Groentesprokkel 36

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ik ben onmisbaar in de Vlaamse keuken! Op verschillende manieren te bereiden, kom ik in alle seizoenen van pas. In het voorjaar word ik ongeduldig verwacht, ik ben geel, rood, paars of zwart, ik ben hard of ik ben zacht, ik ben, ik ben, ik ben…

De patat !
Als er een gewas is dat ik niet zou willen missen op het land is het wel de aardappel. Elke stap van het teeltproces is voor mij een hoogtepunt van het jaar. Het planten gebeurt tussen maart en april, wanneer de lente in volle kracht het begin van het seizoen aankondigt. Het prachtige weer, die dan in de lucht hangt, is een zege om aan het planten te beginnen.
Omdat de aardappelplant graag met zijn voeten in een iets warmere grond zit, worden ze op ruggen geteeld. Door die ruggen krijgt het land een mooie reliëf voor wat meer fantasie. Het is ook een van de weinige gewassen die we in bloei laten komen en er toch de vrucht niet van opeten. Waardoor tussen juni en augustus het land een prachtige kroon van wit, paars of roze aardappelbloemen draagt. Een festijn voor de bijen!
En dan komt het oogsten. Eerst wordt de grond los gestekt, dan kunnen we beginnen met wroeten als varkens in de grond op zoek naar de goudkleurige knolletjes. Ik noem het ook wel het boerengoud, omdat ik het gevoel krijg dat ik op zoek ben naar goud.
Er is ook een stevige reden waarom ik zo graag aardappelen teel. In de gangbare sector wordt er een dramatische hoeveelheid chemicaliën toegepast, tegen allerlei plagen, ziektes, en schimmels. Gemiddeld worden ze 3 keer per jaar bespoten met pesticides, fungiciden en herbiciden. Daarom is het voor mij een grote trots om te kunnen aantonen dat het ook zonder kan.
De aardappel (Solanum tuberosum voor de latijn liefhebbers) is een nachtschadegewas, een plantenfamilie die vol zit met giftige soorten zoals wolfskers of doornappel (ja, tomaten en paprika’s zitten daar ook tussen). Een wonder dus dat we er nog steeds van kunnen smullen. Het deel van de plant dat we eten is trouwens niet de wortel maar een verdikking van de stengel (zoals bij koolrabi bijvoorbeeld).

Als kind en als grote Samson en Gert fan heb ik vaak naar dat liedje geluisterd:
Patatjes, patatjes
In stukken of in plakken
Patatjes, patatjes
Als chips of als puree…
Zoals Samson en Gert onmisbaar zijn in de Vlaamse cultuur, heeft de aardappel zijn plaats gekregen op ons bord en in ons hart. Voedzaam, goed te bewaren, lekker en in vele typische gerechten te vinden, het is een groente dat ons vertrouwen heeft gewonnen door ons te helpen moeilijke tijden te doorstaan. Zo ben ik definitief verliefd geworden op dit prachtige gewas.
Lukas

Samenstelling pakket

Klein: puntpaprika en pompoen van de Vroente-Zonnekouter; chioggiabiet van de Vroente-Kollebloem; romanesco en pijpajuin van ’t Groenlof; warmoes van ‘t Goed ter Heule; aubergine van De Wassende Maan
Groot: venkel, courgette, tomaat Saint-Pierre, wortel Oxhella en bieslook van de Vroente-Zonnekouter; bleekselder van de Vroente-Ourobouros; romanesco van ’t Groenlof; warmoes van Goed ter Heule; kastanjechampignon via Biofresh
Gemengd: puntpaprika en pompoen van de Vroente-Zonnekouter; bleekselder van de Vroente-Ourobouros; romanesco van ’t Groenlof; framboos van Vandevoorde; peer Conference van Van Eykeren; druif Lavallée(Fr) via Biofresh
Fruit: appel Zari, peer Triomph, druif Lavallée (Fr) en meloen Piel de Sapo (Es) via Biofresh

Recepten

Romige cavati met romanesco en kikkererwten
Nodig: 250g cavati, 1 romanesco (in roosjes verdeeld), 1 fijngesneden ajuin, 2 teentjes look, 200g kikkererwten (uitgelekt en gespoeld), 150g ricotta, 50g geraspte kaas, olie, peper en zout
Kook de pasta in ruim, gezouten water. Voeg de romanesco roosjes toe als de pasta bijna gaar is en laat ze meegaren. Giet de pasta en groente af en bewaar wat van het kookvocht. Verwarm een scheutje olie in een pan. Fruit de ui aan met de look, een snuifje zout en de chilivlokjes. Voeg de kikkererwten toe en laat ze zachtjes kleuren. Haal de pan van het vuur.
Klop de ricotta met de geraspte kaas en 3 eetlepels van het pastakookvocht tot je een romige saus bekomt. Doe de pasta en romanesco bij de kikkererwten en roer er de saus onder. Warm het gerecht nog eens door, zonder het aan de kook te brengen. Voeg extra kookvocht van de pasta toe als de saus te dik blijkt.