Groentesprokkel 36

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Dat het een ontspannen week zou worden met een voldaan gevoel kan alleen maar te wijten zijn aan het boerderijfeest van afgelopen zaterdag! Naar jaarlijkse traditie organiseren we op het eind van de vakantie een open dag die we feestelijk inkleden en waarop iedereen welkom is.
Op de vooravond van het boerderijfeest was er een concert in de schuur. Als we dan toch de schuur moeten ontruimen en proper maken dan kunnen we er maar beter ten volste van genieten. Het voorprogramma werd verzorgd door ons eigenste An die haar Luc voorstelde door middel van een vioolduet. Nadien liet accordeonist Wim Claeys ons kennismaken met Gentse verhalen en liederen wat blijkbaar gepaard gaat met aanstekelijke humor. Voor het Zonnekouterteam de ideale mix om even tot rust te komen na een drukke week voorafgaand aan het boerderijfeest.
De dag nadien mochten we veel mensen verwelkomen en konden we zelf ook genieten van de sfeer op de boerderij. Het was een drukke namiddag met rondleidingen, koetstochtjes en allerlei kinderanimatie. Iedereen kon vrij rondlopen en de gewassen en dieren bekijken of genieten op het erf van een drankje, ijsje of taart. Opnieuw was er een uitgebreid buffet van de hand van Sven, die er na drie edities ondertussen een erezaak van heeft gemaakt om te koken voor het feest. Umlaut vulde de schuur en het erf met muziek. En dat ze goed zijn viel af te lezen aan de aandacht waarmee iedereen luisterde!
Natuurlijk zouden we zelf niet kunnen genieten van het boerderijfeest zonder de hulp van vele vrijwilligers voor het opruimen, klaarzetten, koken, afwassen, de bar verzorgen, vuur maken, taartbakken… waarvoor onze grote dank!
Alles samen bracht het boerderijfeest ook financieel iets op en die opbrengst gaat naar Land-in-zicht die het grootste deel van onze grond beheert. Dat Land-in-zicht de grond in eigendom heeft en wij als CVBA die pachten, is een garantie dat de grond altijd biologisch zal blijven!
Tot op het volgend boerderijfeest!
Groetjes

Arne

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, courgette van de Vroente-Zonnekouter, suikermais van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; puntpaprika van Goed ter Heule; spagettipompoen, paksoi van ’t Groenlof
Groot: wortelen, tomaten st-pierre, komkommer, puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter, suikermais van de Vroente-Kollebloem; warmoes van de Vroente-Ourobouros; spagettipompoen, Chinese kool van ’t Groenlof
Gemengd: wortelen, kerstomaat, venkel van de Vroente-Zonnekouter; suikermais van de Vroente-Kollebloem; paksoi van ’t Groenlof; appel alkmene, peer conference van Koen Van Eykeren; druiven wit (It) via Biofresh
Fruit: appel alkmene, peer conference van Koen Van Eykeren; blauwe bes van O’Bio; druiven wit (It) via Biofresh

Recepten

Zoete Maïs
Dit is een zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verbergt. Je kunt ze eten in de plaats van aardappelen of rijst.

Kook de kolven 20 minuten in kokend water(mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout. Heerlijk! Als er nog wat mais overblijft, kun je de korrels er af wippen en de volgende dag in een slaatje verwerken.

Paprika gevuld met geitenkaas
(www.odin.nl) voor 2 personen
Nodig: 1 paprika, 100 g zachte geitenkaas, evt. 10 zwarte olijven, zonder pit
Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Kook de paprikahelften in water in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken. Snijd eventueel de olijven in kleine stukjes en meng deze door de zachte geitenkaas. Vul de paprikahelften met het mengsel en zet ze in een schaaltje onder een gril of in de oven tot ze door en door warm zijn. Je kan ze ook eventueel in een koekenpan laten doorwarmen.