Groentesprokkel 35

Beste abonnee, klant sympathisant,
Vandaag zit ik (Wouter) thuis met een gekneusde enkel. Of hoe uit een tractor stappen niet altijd zo vanzelfsprekend is… Het verdict na een RXfoto: geen breuk of barst, maar wel ‘enkele dagen actieve steunname vermijden’. Wat semi-gedwongen tijd dus om een nieuwsbrief te schrijven en administratie op orde te brengen. Moet ook gebeuren!
Ondertussen zijn de collega’s op het land druk in de weer om basilicum & sla te oogsten, venkel te snijden en de eerste pompoenen binnen te halen. Vorige week vrijdag reden we ook de aardappelen uit: de kapschuur staat gevuld met een aantal ton Alouette (de rode aardappel) en Twister (met gele schil).
Vandaag – terwijl ik deze brief zit te schrijven – is het ook de laatste dag van de zomervakantie. Het gras, dat na de regen van twee weken geleden groener zag, is opnieuw vaal groen aan het worden. De opgebouwde watervoorraad slinkt zienderogen en we moeten kiezen wat we wel en niet beregenen. Gelukkig is de wind een stuk frisser en is het niet meer zo drukkend warm als de voorbije weken. We hadden het er het onlangs over op de boerderij dat we voelen dat het volgende seizoen zich voorzichtig aankondigt…
Met de start van het schooljaar gaan we ook op de boerderij stilaan uit vakantiemodus. Dit wil zeggen dat iedereen naderhand terug is uit verlof, de kinderen van heel wat boeren en winkelcollega’s terug naar school of op regelmatige basis naar de opvang gaan. Onze (schoon)ouders zullen de komende maanden ook wat ontlast worden 😊 . Op de boerderij gaat de vakantiechaos ook plaats maken voor wat meer structuur en regelmaat.
De Zonnekouter is een coöperatie vanuit het idee dat er samen aan landbouw gedaan wordt. Dat samen beperkt zich in de praktijk niet enkel tot de mensen die werken op de boerderij. Maar ook de ruime entourage van familie, vrienden, kennissen en soms zelf klanten wordt af en toe ingeschakeld. In de vorm van zorg voor de kinderen, verfraaien van de gebouwen, poetsen, meehelpen bij het samenstellen van de pakketten, koken en meewerken op het boerderijfeest, … . Het gevoel van samen meer te kunnen verzetten dan alleen is fijn!
Hou jullie kloek, en tot op ons boerderijfeest? (vergeet niet in te schrijven als je wil mee-eten! En verspreid de blijde boodschap!)
Wouter

Nog een vrolijke noot erbij!
We hebben op de valreep een fijne muziekgroep gevonden die op ons boerderijfeest komt spelen. ’s Avonds (om 20u) na een rijkelijk buffet komen ‘De Ongetemden’ (zijnde Gwendolyn De Smet, Willem Hoet en Jef Wynants) ook nog onze oren en ziel verwennen en beroeren met een blijde folk-swingende improvisatie-klassiek-vanalles (ja, ongetemd dus) mix van schone zang, saxofoon, viool en gitaar.
Laat u verrassen, ook wij zijn benieuwd!

Samenstelling pakket

!!! Voor de fruitpakketten: het perzikseizoen loopt wat op zijn einde. We bestelden nog een laatste keer, maar bij het verdelen merkten we veel (droge) plekjes op op de schil; ook in Italië is het weer extreem geweest voor deze bomen. Moest dit een probleem geven (als ze beginnen rotten), dan compenseren we dit graag.

Klein: groene eikenbladsla, venkel, st Pierretomaat, basilicum, courgette, koolrabi, rode biet
Groot: pompoen, bataviasla, st Pierretomaat, basilicum, courgette, koolrabi, rode biet, spitskool, Nieuwzeelandse spinazie
Gemengd: courgette, aubergine, trostomaat, pruimen , koolrabi, rode biet, appel santana, peer conference (Fruittuin)
Fruit: appel santana, peer conference (Fruittuin), ananaskers (de Zaailing), perzik geel (Biofresh)

Recepten

Basilicumpesto van Jeroen Meus
Nodig: 80 g Parmezaanse kaas (in blok), 60 g basilicum, 1 teentje look, 15 cl olijfolie, 1⁄2 citroen, 60 g pijnboompitten, peper, zout (niet teveel, de kaas is al zout)
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.