Groentesprokkel 34

Volgende week zaterdag 29/8 vanaf 14u : Zonnekouter Boerderijfeest!

We weten hier in ieder geval wat gedaan. Een mooie jaarlijkse aanleiding voor een poetsbeurt van alles wat anders aan de dagdagellijkse aandacht ontsnapt.

Sven (de kok van dienst) heeft ook al een lekkere vegetarische maaltijd voor jullie in petto. Hij wacht alleen nog vol ongeduld op jullie inschrijving, zodat hij weet voor hoeveel mensen hij moet koken.

Dus voor wie wil komen eten: graag nog inschrijven op dezonnekouter@skynet.be!

(de uitnodiging vind je op www.dezonnekouter.be)

We vragen 15 euro (10 euro onder 12 jaar) voor een volledige maaltijd. Naar goede gewoonte gaat de opbrengst van maaltijd en bar naar vzw Land-in-zicht; de vzw die de voorbije jaren door vele benefieten en schenkingen 4 ha grond voor de Zonnekouter heeft kunnen vrijkopen. Binnenkort willen we immers het overige land van het bedrijf (nog een goeie hectare die Walter en An indertijd zelf kochten) ook onderbrengen bij vzw Land-in-zicht. Zo kunnen Walter en An alles alweer een stukje meer loslaten; en staat de Zonnekouter nog wat meer op eigen benen. Een wederzijdse bevrijding !

En we gaan ook op zoek naar nieuwe grond erbij, want met die al dat jong boer(inn)en-geweld hier wordt onze huidige 5 ha wel wat krap. Grond voor meer en andere groenten, kleinfruit, graan, nog wat meer serre? Mogelijkheden genoeg, goesting en werklust ontbreekt ook niet: de basis voor ons coöperatief landbouwbedrijf ‘De Zonnekouter cvba’ mag gerust nog wat steviger en groter worden!

Tot zaterdag! Lien en Katrien en Arne en Walter en An


Samenstelling pakket

Klein:  sla, tomaten, courgettes, wortelen, de laatste snijbonen van de Zonnekouter; koolrabi van de Kolleboem

Groot:   sla, wortelen, prinsessenbonen, basilicum, tomaten, paprika rood van de Zonnekouter; bleekselder van de Kolleboem; aubergine van Ourobouros

Gemengd:  tomaten, venkel, courgette van de Zonnekouter, Romeinse/eikenbladsla van Ourobouros; rode biet van de Kollebloem, rode aalbes van O’Bio; appelen Zari (B), druif Italia (It) via Biofresh

Fruit: blauwe bes van O’Bio; appelen Zari (B), druif Italia (It), nectarine wit (Es) via Biofresh

Brood: 1ste voltarwe desembrood; 2de zonnepitbrood; 3de roggebrood

Recepten

Varkensvlees Ragu met Italiaanse Kruiden en Venkel

Nodig: 4 el olijfolie, 6 sjalotjes gesnipperd, 4 teentjes knoflook ragfijn gesnipperd, 200 g venkel fijn gesneden, 600 g tomaten, 2 el tomatenconcentraat, 500 g pasta (tagliatelle, penne), 200g vers geraspte Parmezaanse kaas, 600 g fijngemalen varkensgehakt, 1 el. gemalen venkelzaad, 1 el. Italiaanse kruiden, peper, zout.

Verhit de olie in de braadpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de fijngesneden venkel toe en stoof dit 10-15 min. De groentes gaan dan beginnen te kleuren. Doe het gehakt en het gemalen venkelzaad erbij en braad dit (onder regelmatig doorroeren) net zo lang tot het vlees gaat bruinen. Nu de tomaten, het tomatenconcentraat en de Italiaanse kruiden er bij en onder goed doorroeren aan de kook brengen.Vuur laag zetten, deksel op de pan doen en 60 min laten smoren. Met het deksel er af nog eens onder zo nu en dan roeren een 30-tal min. laten inkoken en naar smaak afmaken met veel peper en weinig zout.

Ondertussen de pasta al dente koken en de kaas raspen. Direct warm opdienen (pasta in het bord , ragu er over en dan bestrooid met kaas).

Aubergine met tomaat uit de oven

Nodig: 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden, 5 tomaten in blokjes, 2 teentjes knoflook uit de knijper, peper, 1 kl, provençaalse kruiden, enkele druppels tabasco, 6 el olijfolie

Verwarm de oven op grillstand. Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.

Verwarm dan de oven voor op 200 °C.

Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco. Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten. Besprenkel met olijfolie en bak in de oven gaar in 30 minuten.

Op ’t einde kan je er ook wat schijfjes mozarella opleggen.

 Koolrabi-aperitiefhapje

Schil de koolrabi, en snij al de houtige of vezelige delen weg. Snij de witte bol in frietjes. Maak een dipsausje (yohurt-mayo met peterselie en bieslook, of een cocktailsausje), en knabbel gezellig op.

 Snijbonen met tomaat

Nodig: 1 kg snijbonen; 25cl olijfolie, 3 grote uien (gesnipperd), 3 tomaten (ontveld), selderieblad (fijngesneden), peterselie, oregano, knoflook , tijm, zout, peper

Snij de bonen schuin in reepjes, en fruit de ui in de olijfolie. Voeg de snijbonen toe en stoof ze zachtjes tot ze gaar zijn. Voeg tomaten en kruiden toe en stoof gaar.