Groentesprokkel 34

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ooit had Walter de droom te starten met een markt in het Gentse. Het zou een markt worden waar boeren samenwerken om gemeenschappelijk hun producten af te zetten, rechtstreeks van producent naar consument. Biologisch (dynamisch), hoge kwaliteit, eerlijke prijs, nauwe samenwerking, bruggen bouwen, verbondenheid tussen producent en consument, samen sociaal sterk, elkaar als producent ondersteunen en inspireren, … . Een mooi ideaal, maar niet meteen evident. Boeren zijn koppigaards en weten goed wat ze willen en waar ze voor staan (anders hou je het ook niet vol als boer). Maar dit maakt het meteen ook zo boeiend en uitdagend.
De Kollebloem, Ourobouros én De Zonnekouter, samen De Vroente (en vanaf nu ook CVBA De Vroente) staan nu volop in deze uitdaging. Nog drie nachten slapen en we zullen er samen staan met ons groente- en fruitkraam op de Lousbergmarkt, met Judith, Anna en Katia. De laatste voorbereidingen zijn bezig. De spanning stijgt, de zenuwen staan gespannen. Het wordt een mooi project, met heel wat uitdagingen. Met een warme knipoog naar Walter!

Lien

Samenstelling pakket

Klein: wortelen, venkel, kropsla, komkommer, prinsessen, rode paprika van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van de Vroente-Ourobouros
Groot: wortelen, kropsla, bataviasla, tomaten, basilicum, rucola, rode paprika van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van de Vroente-Ourobouros; knolselder, aubergine van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: wortelen, kropsla, courgette, tomaat, rode paprika van de Vroente-Zonnekouter; blauwe bes van O’Bio; appel delbar (B), druif wit Italia (It) via Biofresh
Fruit: blauwe bes van O’Bio; appel delbar (B), peer williams (F), druif wit Italia (It) via Biofresh
Aardappel: volgende week 2/9

Recepten

Varkensvlees ragu met Italiaanse kruiden en venkel
Nodig: 4 el olijfolie, 6 sjalotjes gesnipperd, 4 teentjes knoflook ragfijn gesnipperd, 200 gram venkelknol fijn gesneden, 600 gram tomaten, 2 el. tomatenconcentraat, 500 gram pasta (tagliatelle, penne), 200g vers geraspte Parmezaanse kaas, 600 gram fijngemalen varkensgehakt, 1 el. gemalen venkelzaad, 1 el Italiaanse kruiden, peper, zout.
Verhit de olie in de braadpan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de fijngesneden venkel toe en stoof dit 10-15 min. De groentes gaan dan beginnen te kleuren. Doe het gehakt en het gemalen venkelzaad erbij en braad dit (onder regelmatig doorroeren) net zo lang tot het vlees gaat bruinen. Nu de tomaten, het tomatenconcentraat en de Italiaanse kruiden er bij en onder goed doorroeren aan de kook brengen.Vuur laag zetten, deksel op de pan doen en 60 min laten smoren. Met het deksel er af nog eens onder zo nu en dan roeren een 30-tal min. laten inkoken en naar smaak afmaken met veel peper en weinig zout.
Ondertussen de pasta al dente koken en de kaas raspen. Direct warm opdienen (pasta in het bord, ragu er over en dan bestrooid met kaas).

Ratatouille met warmoes

Warmoes combineert lekker in een ratatouille met ajuin, courgettes, paprika, champignons, boontjes (deze even voorblancheren)…
… met courgette en tomaat: Stoof eerst in olijfolie een gesneden ui en blokjes courgetten halfgaar (10 min, beetje water bijvoegen), voeg er dan de in dwarse stukjes gesneden witte warmoesstelen bij, en na 5 min de groene bladeren. Na 10 min. (als alles gaar is) nog wat stukjes tomaten (en eventueel seitan) bijvoegen en heel kort laten meestoven. Kruiden met zout (of soyasaus), zwarte peper, oregano en verse basilicum.
Of je kunt er na het vuur uit te draaien stukjes feta ondermengen (in plaats van de seitan). Of even in de oven met mozarella erop.