Groentesprokkel 33

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Met trots stel ik jullie onze eerste Zonnekoutermeloenen voor!!

Die heb ik met heel veel liefde en zorg geteeld in de tunnel.
Het is een zaadvast ras dat ik zelf heb gezaaid, verspeend en opgekweekt.
Meloenen kan je laten kruipen over de grond, net zoals pompoenen.
Dit ras leent zich uitstekend tot opbinden aan een draad, wat ik dan ook heb gedaan. Opbinden maakt de teelt heel overzichtelijk en goed opvolgbaar.
Ideaal om mee te starten. Maar dat betekent wel meer werk: clipsen, indraaien op de draad en snoeien. Ik ging er wekelijks door, gaandeweg de hoogte in met de ladder.
Wanneer je de teelt zijn gang laat gaan over de grond heb je meer kans op broei en rotte vruchten. Je ziet ze ook niet altijd liggen als ze verscholen liggen onder de bladeren en dan trap je er al eens op. In ieder geval ben ik blij met het resultaat en dat ik dit kan delen met jullie!
Het was een boeiend, spannend en leerrijk proces. Geniet ervan, snel opeten, want rijpe meloenen bewaren niet zo lang.
Zeker niet in de koelkast leggen (ze verdragen geen temperaturen onder de 8 graden), beter in een koele kelder leggen of meteen opsmullen.
Er komen wel fruitvliegjes op af die verlekkerd zijn op het zoete sap die uit het barstje aan de steel komt (dat is trouwens één van de tekenen dat een meloen rijp is). Eet smakelijk!
Groetjes,
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: radijs, rode sla, courgette, prinsessen, tomaat, rode paprika van de Vroente-Zonnekouter
Groot: radijs, boswortel, kropsla, venkel, prinsessen, groene en rode paprika, tomaten van de Vroente-Zonnekouter
Gemengd: radijs, kropsla, prinsessen, meloen van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi van de Vroente-Kollebloem, rode aalbes van O’Bio, druif red globe (It) via Biofresh
Fruit: meloen van de Vroente-Zonnekouter, rode aalbes van O’Bio, druif red globe (It), gele pruim (Es) via Biofresh

Recepten

Slaatje van meloen en komkommer
Nodig: 1 meloen, 1 komkommer, 2 potjes Griekse yoghurt (natuur), 1 citroen, enkele blaadjes verse munt, zout, peper
Snij de meloen doormidden, verwijder de zaadjes en haal met een meloenlepeltje balletjes uit het vruchtvlees. Doe ze in een slakom en zet die in de koelkast. Was de komkommer en snij hem in blokjes. Doe de blokjes in een zeef, strooi er zout over en laat 10 minuten uitlekken. Doe de yoghurt in een kom en breng op smaak met zout en peper. Meng goed. Doe de komkommerblokjes en de yoghurt bij de meloenballetjes en meng alles. Versier met enkele blaadjes munt. Zet koel weg tot net voor het opdienen.
Koolrabi crèmesoep
Nodig: 1 eetlepel olijfolie, 1 koolrabi, in kleine blokjes, 1 klein teentje knoflook, geperst, ½ theelepel majoraan, 500 ml melk, bouillon, 2 eetlepels kaascroutons, 1 takje basilicum, fijngeknipt
Verhit de olijfolie en schep de koolrabi erdoor. Voeg de knoflook en de majoraan toe en bak de koolrabi ca. 3 minuten op een heel zacht vuur. Voeg de melk en het bouillontablet toe en kook de koolrabi in ca. 5 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in twee borden en strooi de kaascroutons erin. Strooi het basilicum erover.