Groentesprokkel 33

Beste abonnee, klant sympathisant,

Er zijn zo van die weken dat er weinig tijd overblijft voor een goeie nieuwsbrief. En dat er plots veel minder groenten zijn…. De groene muur snijbonen in de serre is nu naar een maandenlange rijke oogst plots hoogbejaard geworden, en werd ter ruste gelegd. De oogstklare venkel en boontjes hebben uiteindelijk toch last gekregen van te weinig water en zijn niet meer verkoopbaar, ’t is een weekje wachten tot de volgende zaaiingen klaar zijn. En de tomaten en paprika’s hebben in de warme weken zoveel vruchten gegeven dat ze even moeten bekomen, ook zijn de bloemetjes tijdens de eerste hitteperiode niet zo goed bevrucht geraakt, wat zich nu vertaalt in kleinere trossen tomaten. Het is dus even pauze in de Grote tomateninmaak (… wij staan hier al met 876 potten tomaten om de winter door te komen!). En de toekomstige oogst ziet er weliswaar nog groen maar beloftevol uit!

Maar het mooiste nieuws van de week is wel: het heeft eens goed geregend! Een zegen voor de bodem, de najaarsgewassen en ons waterreservoir dat nu weer bijna halfvol staat. En voor ons boeren en boerinnen, die ook even uit de droogtestress geraken. Maar nu als de wiedeweerga ook mogen gaan schoffelen en wieden (want daar is ook het onkruid weer!) en zaaien (nu eindelijk in een ontvankelijke vochtige bodem!).

Smakelijk, An

Volgende week krijgen jullie meer info, maar noteer alvast in jullie agenda:

 

ZONNEKOUTERBOERDERIJFEEST OP ZATERDAG 10 SEPTEMBER VANAF 15u

 

Samenstelling pakket

 Klein:  rode ui, ijsbergsla/rode kropsla, rode puntpaprika, trostomaat douglas, rucola (Zonnekouter), aubergine (Ourobouros), suikermais (Kollebloem)

Groot: ijsbergsla/rode kropsla, snijbonen, rode puntpaprika, trostomaat douglas, komkommer (Zonnekouter), aubergine, stengelui (Ourobouros), bloemkool, palmkool (De Zaailing)

Gemengd: rode puntpaprika, trostomaten douglas, courgette (Zonnekouter), warmoes, stengelui (Ourobouros); appel james grieve, peer conferenct (Fruittuin); witte druiven (It)

Fruit:  appel james grieve, peer conferenct (Fruittuin); witte druiven (It); nectarines (It)

 

 

Recepten

 Aubergine met tomaat uit de oven

Nodig: 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden,  5 tomaten in blokjes, 2 teentjes knoflook uit de knijper, peper, 1 kl, provençaalse kruiden, enkele druppels tabasco,  6 el olijfolie

Verwarm de oven op grillstand. Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.

Verwarm dan de oven voor op 200 °C.

Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco. Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten. Besprenkel met olijfolie en bak in de oven gaar in 30 minuten.

Suikermais op de BBQ

Dit is een zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verbergt. Je kunt ze eten in de plaats van aardappelen of rijst.

Kook de kolven 20 minuten in kokend water(mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout. Heerlijk op de BBQ!