Groentesprokkel 33

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Meestal zo halverwege augustus kennen we een klein rustpuntje midden in het drukke seizoen. Er is al heel veel gebeurd, maar het is ook een beetje stilte voor de storm! Het voorjaar staat volledig in het teken van de opstart van het teeltseizoen. Grond klaarleggen, zaaien, planten en vooral ook schoffelen en wieden. Die laatste twee zijn vooral in een jaar als dit een uitdaging. Tussen de regenbuien door is het belangrijk om de momenten te grijpen. Wanneer de grond enigszins droog genoeg is, moet er gewied en geschoffeld worden in de hoop dat het onkruid dan ook opdroogt en niet een nieuwe bui over zich heen krijgt en weer verder groeit. Meestal valt dit samen met een hele lijst andere werkzaamheden dus is het een kwestie van prioriteiten stellen. En ondertussen zijn we half augustus voorbij en kunnen we even om ons heen kijken en de balans opmaken. Welke gewassen staan er goed bij? Waar moeten we toch nog even door om het onkruidvrij te houden? Maar het is niet alleen het onkruid dat ons werkritme bepaald. Nog een reden waarom het net iets rustiger blijkt, is omdat de meeste gewassen de grond in zitten. Buiten zaaiden we de laatste boontjes, de najaarsteelten zoals roodlof en groenlof zijn geplant. En in de opkweek staat de laatste sla te kiemen. Het is niet helemaal gedaan want we zaaien buiten nog wel eens radijs en spinazie. Dat het rustiger blijkt, is misschien ook maar een gevoel, want eigenlijk is er wel gewoon heel veel werk. Maar dat gevoel is er en dat komt denk ik doordat vele gewassen er mooi bijstaan en dat het genieten is van dat beeld. De prei is goed vertrokken en de pompoenen vormen een weelderig dichtgegroeid bladerdek. De aardappelen zitten nog in de grond maar we oogsten er geleidelijk van en de oogst is goed. De tomaten die eerst veel verzorging vragen, geven lekkere vruchten. Ook de rode kool is rood en kleurt onze akker. Het is nog vroeg om victorie te kraaien maar de spruiten staan er echt wel goed bij.
Maar het is ook wel stilte voor de storm. Hoewel de vruchtgewassen in de serre op hun hoogtepunt staan, maken we ons stilaan klaar voor de eerste winterteelten zoals kervel en postelein. De pompoenen en aardappelen op het land moeten ook nog in de schuur geraken en er zal ook nog een derde snede gras gemaaid worden. Buiten ontstaan er lege plekken waar we van zodra het kan, een groenbemester inzaaien. Ik zwijg voorlopig nog over de spruitjes- en preioogst in de herfst.

Graag laten we jullie eerst nog mee genieten van al het moois op de boerderij want zaterdag 11 september is het opnieuw boerderijfeest. Jammer genoeg kon het vorig jaar niet doorgaan maar het zorgt er voor dat we des te meer zin hebben jullie te ontvangen, rond te leiden en te laten genieten van de boerderij. Het recept is gekend met onder andere rondleidingen, kinderanimatie, een uitgebreid buffet en muziek! Er is ook een primeur, voor het eerst kunnen jullie ook kennismaken met Pieter en Leen die geiten houden en kaas maken op de Zonnekouter.
Groetjes en tot op het boerderijfeest,
Arne

Samenstelling pakket

Klein: paprika, snijsla, wortel, komkommer, courgette, tomaat Saint Pierre en palmkool van de Vroente-Zonnekouter
Groot: wortel, komkommer, kerstomaat, tomaat klassiek, rucola en boerenkool van de Vroente-Zonnekouter; krulpeterselie van de Vroente-Kollebloem; aubergine, bloemkool en eikenblad van de Zaailing
Gemengd: snijsla, wortel, tomaat en puntpaprika van de Vroente-Zonnekouter; druif Red Globe (It), meloen Galia (Es) en pruim Reine Claude (Es) via Biofresh
Fruit: perzik plat (Es), druif Red Globe (It), pruim Reine Claude (Es), pruim geel (Es) via Biofresh; blauwe bes van O’Bio

Recepten

Pasta met palmkool en tomaatjes
Nodig: 1 bussel palmkool, 300g penne of fusilli, 200ml room, 2el pijnboompitten, 1ui, 1 rode peper, 2 teentjes look, 100g kerstomaatjes, eventueel 200g spekjes (nu ook van De Zonnekouter varkens beschikbaar!)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schik de kerstomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout. Plaats ze in de oven en pof ze ongeveer 20 minuten. Bak de spekjes krokant. Rooster de pijnboompitten. Was de palmkool en snij er de dikke nerven uit. Snij de bladeren en de nerven apart in reepjes. Snij de ajuin en knoflook fijn. Snij het pepertje in de lengte open en verwijder de zaadlijstjes en snij vervolgens in kleine stukjes. Kook de pasta gaar. Verwarm in een wok een scheut olijfolie. Voeg er de look, pepertje, ui en palmkool nerven aan toe. Bak ongeveer 5 a 10 minuten en roer regelmatig om. Voeg er de room aan toe. En voeg vervolgens de palmkool bladeren toe. Laat 5 minuutjes mee bakken. Voeg tot slot de pasta en de spekjes toe en roer goed door elkaar. Kruid af met peper en zout. Garneer met de pijnboompitjes en de tomaatjes.