Groentesprokkel 33

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Er zijn medewerkers op de boerderij die enthousiast worden van alles te zien groeien op het land, anderen worden lyrisch van het verwerken van al dat lekkers: Lien al inmakend, Myriam al kokend. De eerste schreef de brief, de tweede de recepten!

Mijn vader had een grote moestuin waar hij, onder het alziend oog en met de wijze raad van de buurman, een heleboel groenten verbouwde. Dankzij de goede zorgen van mijn vader en mijn moeder werden de zes mondjes bij ons thuis zo goed als het jaar rond gevoed met eigen groenten of met die van de buurman. Mijn vader zijn witloof was legendarisch en zijn asperges deden het bijzonder goed, onze buurman had een grote serre met veel te veel komkommers in het seizoen en zijn kolen deden het om de een of andere reden beter dan bij ons. Kortom, wat de ene niet had, werd door de andere aangevuld.

Mijn vader legde het land klaar en zaaide, moeder zorgde voor het wied- en schoffelwerk. Ieder jaar opnieuw werd er met glasplaten een afdak gebouwd voor de tomaten en de paprika’s. En in de zomer werd er ingemaakt. Zowat alles werd ingemaakt; de ene dag geurde het hele huis naar tomaten, de dag nadien waren het boontjes of broccoli, courgettes, paprika, rode bieten, …. (zelfs spruitjes gingen onze diepvriezer in). De zomer was een tijd van weelde en overvloed, van kiezen wat je vandaag weer kon eten, van snel verwerken wat er te verwerken was, van vooruitblikken naar de tijd dat dit voorbij zou zijn; inmaken als een poging om het voorbijgaan van de zomer te vertragen. Alsof je een deel van de zon verstopt in een potje en in donkere, koude dagen zomaar weer kan bovenhalen: ‘Plof’ en daar is een beetje zonneschijn.
Als kind heb ik het niet altijd beseft en ook nu nog zal mijn herinnering veel te romantisch zijn, maar onze moestuin moet veel werk met zich hebben meegebracht. Maar als het eten op tafel werd getoverd werd dit steevast gevolgd met een trotse glimlach en met de woorden: “Allemaal uit onze hof”. Ergens hier, tussen de tomaten en de boontjes moet -naast een hart voor de landbouw- mijn liefde voor het inmaken geboren zijn.
Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: rode krulsla, busselwortel, rucola, komkommer, tomaten St-Pierre, van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi, suikermais van de Vroente-Kollebloem
Groot: kropsla, busselwortel, rucola, komkommer, paprika, basilicum, trostomaten, tomaten Green zebra van de Vroente-Zonnekouter; koolrabi, suikermais van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: courgette, paprika, tomaten St Pierre, van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van de Vroente-Ourobouros; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; rode aalbes van O’ Bio; appel Delbar (B), druif Palieri (It) via Biofresh
Fruit: Blauwe bes van O’Bio; appel Delbar (B), druif Palieri (It), meloen charentais (Fr) via Biofresh
Aardappel: Alouette van de Zonnekouter

Recepten van Myriam:

Zomerse temperaturen vragen naar lekkere receptjes met zomerse groenten.
Hieronder vind je een paar receptjes met mijn lievelingsgroenten:

Gegrilde aubergines in gekruide olie
Snij de aubergines in ½ cm dikke schijven. Bestrooi met wat zout en laat de aubergines een kwartiertje liggen. Dep nadien het water van de aubergines af met een propere doek. Bestrijk elke aubergineschijf met olie aan weerskanten.
Rooster in de oven of op een grillpan tot ze gaar zijn.
Intussen neem je een kom (groot genoeg voor de hoeveelheid aubergines) en meng je wat olijfolie, een beetje zout, peper, Italiaanse kruiden (van Het Blauw Huis) en een teentje look (fijn geperst of fijn gesneden).
Haal de aubergines uit de oven en meng voorzichtig met de gekruide olie.
Je kan dit met een sneetje geroosterd brood verorberen.

Zomerse lauwe salade
Snij een paar champignons in schijfjes. Snij een rode, gele of oranje paprika in stukjes van 1 cm. Bak de paprika in olijfolie in een pan. Als de paprika bijna beetgaar is voeg je de champignons toe. Bak nog een paar minuutjes tot de champignons licht bruin worden. Hou deze nu opzij.
Maak een vinaigrette van balsamico azijn, mosterd, fijngesneden pijpajuin, dragon, kervel, zout en peper. Voeg nu het paprika-champignonmengsel en nadien de sla. Meng alles goed door elkaar en serveer.
Je kan bij deze salade een lekker vers geitenkaasje serveren overgoten met een beetje honing en geroosterde walnoten.