Groentesprokkel 32

Beste abonnee,

Het is goed en wel augustus en dat betekent ook een keerpunt op allerlei vlak. Niet dat de zomer al voorbij is en hoewel het regent, verwachten we toch nog wel een tijdje goed zomers weer! In het voorjaar is er een periode van volop zaaien en planten zonder al echt te oogsten. Dan komt de periode van zaaien, planten en ook al oogsten. En momenteel wordt de laatste venkel buiten geplant, de laatste boontjes zijn gezaaid, de daikon staat mooi boven en we zaaien nog een laatste keer radijs. Dus buiten is het voor vele dingen de laatste keer. Maar natuurlijk niet op vlak van oogsten. We oogsten volop en de groentepakketten zitten vol eigen groenten. Ook staan er groentes in volle pracht waar nog niet van geoogst wordt zoals de pompoenen, spruiten en savooien. En in de serre gaat het volop verder, of het begint opnieuw. We leggen de grond klaar voor de najaarsteelten. Deze week wordt de kervel gezaaid. En de selder staat in de opkweek, bijna klaar om geplant te worden.
Niet alleen in de teelten is augustus een keerpunt. Voor Jana en Koen, de stagiaires, zit het er bijna op. De laatste weken en dan een nieuwe opleiding, een nieuw schooljaar. Maar natuurlijk genieten we nog volop verder van de zomer en het samen werken op het land.

Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: groene eikebladsla, courgette, komkommer, tomaat, rucola, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; aubergine, koolrabi van de Vroente-Kollebloem
Groot: boswortel, groene eikebladsla, courgette, komkommer, tomaat, rucola, groene paprika van de Vroente-Zonnekouter; aubergine, broccoli, koolrabi van de Vroente-Kollebloem
Gemengd: rode kropsla, tomaat van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Ourobouros; koolrabi van de Vroente-Kollebloem; blauwe bes, jostabes van O’Bio; peer guyot (Fr) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, jostabes van O’Bio; peer guyot (Fr), appel braeburn (It), gele pruim (Es) via Biofresh
Aardappel: frieslander van De Wassende Maan

Recepten

Koolrabi-courgettesalade
Nodig: 1 koolrabi, 200 g courgette, 50 à 75g walnoten, 3 el. walnotenolie, 1 el citroen of limoensap, 3 el. (soja)room
Was of schil de koolrabi (de harde vezelige onderkant wegsniden) en rasp grof. Was de courgette en rasp grof. Schep koolrabi en courgette door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, maar op smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren. Schenk er naar keuze de room over.

Aubergine uit de oven
Nodig: 1 aubergine, olijfolie, zout, peper
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de aubergine in plakken van 1,5 cm dik en doe ze in een grote kom met een scheutje olijfolie en wat zout en peper.2. Schep alles goed door elkaar en leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat.
Bak de plakjes 20–30 minuten in de oven, tot ze gaar en de randjes goudbruin zijn; keer ze halverwege. Tip: bestrijk met wat extra olijfolie als de plakjes te droog worden.