Groentesprokkel 31

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er valt regen uit de lucht. Het land herademt. Alles wordt plots groen en komt precies weer tot leven. Het is hoogzomer en dus rijpen vruchtgewassen af. Overal ruikt het naar tomaat: de serre, de schuur, de keuken en het bord. Is het de bodem, de bemesting, de geselecteerde zaadvaste rassen, de liefde en de aandacht van Jana (en ook wat van alle anderen)? Wie zal het zeggen? Maar het mag gezegd worden: het ‘tomatenbos’ doet het goed dit jaar. Veel geur en veel smaak.
Het doet me denken aan een opinie van professor Jonathan Holslag in het weekblad Knack van 26 juli: ‘betere landbouw voor een smaakvolle samenleving’. Hij schreef trouwens een sterke analyse waarin hij ijvert voor een integrale landbouw met oog voor voedingskwaliteit, natuur en identiteit. Hij breekt een lans voor korte keten en sterke relaties tussen boer en consument als werkbaar alternatief voor de toekomst. ‘Koester uw boer’. Hartverwarmend om zulke zaken ook eens uit een andere hoek te horen.

Tussen het oogsten en ander werk door maken wij ons op voor het boerderijfeest op 27 augustus. Er zullen rondleidingen zijn; één door een boer, één door een archeoloog, één door een insectenkenner, drie verschillende verhalen over hetzelfde land. Er is een viltworkshop, muziek, dans, vuur en lekker eten verzorgd door kok Sven. Sven heeft al enkele jaren de traditie ons bijna elke vrijdagavond en ook op het boerderijfeest te verwennen met zijn heerlijke vegetarische kunsten. En ook nu weer durft hij het aan. We kijken ernaar uit jullie in grote getalen te verwelkomen!
Lien

Samenstelling pakket

Klein: wortel, rucola of basilicum, komkommer, tomaat van de Vroente-Zonnekouter, suikermais, spitskool, eikenbladsla van de Vroente-Kollebloem; prei van Goed ter Heule
Groot: komkommer, courgette, ijsbergsla ‘Gräzer’, venkel, tomaat, basilicum van de Vroente-Zonnekouter; suikermais van de Vroente-Kollebloem; rode kool van Koen Wyers; warmoes van de Vroente-Ourobouros
Gemengd: tomaat van de Vroente-Zonnekouter, eikenbladsla, suikermais en koolrabi van de Vroente-Kollebloem; blauwe bes, rode aalbes van O’Bio; rode bes van Vandevoorde; druiven victoria via Biofresh
Fruit: blauwe bes, rode aalbes van O’Bio; meloen ‘murmel’ of ‘Petit-Gris de Rennes’ van de Zonnekouter of charentais via Biofresh; druiven victoria via Biofresh
Aardappel: frieslander van de Zonnekouter voor evenweekse pakketten

Recepten

Pittige koolrabi met maïs (uit ‘Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten’)
Nodig: 2 à 3 cm gember, 2 teentjes knoflook, 1 verse groene peper, ruim 1 tl witte-wijnazijn, 3 el olie, 1 tl bruin mosterdzaad, 1 middelgrote tomaat, 550 g (of bokaal uitgelekte) maïskorrels, 2 koolrabiknolletjes in blokjes van ½ cm, zout & peper, 1 el citroensap, 1 tl garam massala (soort curry), 2 à 3 el verse koriander.
Doe de fijngehakte gember, knoflook en peper samen met azijn en 4 eetlepels water in een blender of keukenmachine. Klop dit tot een pasta.
Verhit de olie in een middelgrote koekenpan op een middelhoge warmtebron. Voeg het mosterdzaad toe, en voeg, zodra dat gaat springen, de specerijenpasta toe. Roerbak dit tot de olie zich afscheidt, na ongeveer 1 minuut. Voeg de tomaat toe.
Zet de warmtebron iets lager en laat het pruttelen tot de tomaat zacht is. Doe de maïs en de koolrabi erbij. Voeg 2,5 deciliter water, het zout en de peper toe. Breng dit al roerend tegen de kook aan. Sluit de pan, zet de warmtebron laag en laat het 10-12 minuten zachtjes pruttelen. Voeg het citroensap, de garam massala en koriander toe.
Roer dit door, maak het dan op smaak af met de kruiden.
Laat het zonder deksel nog eens 2-3 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.