Groentesprokkel 31

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er  zijn nog altijd kabouters op de Zonnekouter. De meest in het oog springende zijn de grotere: Jean-Pierre die een stijlvol winkelkastje knutselt voor onze bulkproducten, Danny die een muurtje komt metsen in de geitenstal, Jasmien en Chloe die hier verschijnen op het ogenblik van een grote bonenoogst en kilometers plant- en wiedwerk, Ria die de winkel komt oppoetsen…

En dan zijn er de kleinere kabouters; niet zo zichtbaar, misschien eerder hoorbaar. Voor wie wil luisteren tenminste… Zo werd ik in mijn oor gefluisterd of ik vandaag de nieuwsbrief niet zou schrijven, en eens gaan kijken hoe alles erbij stond op het land. Waarop ik bij de paprika’s belandde, rijen weelderige volwassen planten met grote vruchten die al beginnen blozen.  Met daarnaast enkele rijen onlangs geplante paprikaatjes die aan mijn aandacht waren ontsnapt, en als veel te kleine plantjes nu al veel te grote groene vruchten moesten torsen, het leek wel kinderarbeid! Ik snoeide ze er prompt af om ze te ontlasten, met de bedenking hoe jammer het was dat we nu geen Lousberg- of winkelverkoop hebben, en de pakketten al vol zitten, dus dat die vruchten waarschijnlijk niet verkocht zouden geraken. Maar toen ik met mijn oogst de schuur binnenkwam, bleek dat er te weinig radijzen waren voor het groot pakket, en dus wel net genoeg plaats voor al mijn groene paprika’s. Zonder dat gefluister waren de arme plantjes bezweken onder het gewicht, en hadden jullie dus geen paprika’s in jullie pakket.

Ook voor onze laatste grote snijbonenoogst werd gezorgd, die leken we ook niet kwijt te raken. Toen echter bleek dat de basilicum voor ’t klein pakket was opgeoogst voor het broodbelegbedrijfje vers en veggie, waren de 29 kg snijbonen tot op de gram een perfecte match om het klein pakket aan te vullen. Ook dat klopte weer als een bus!

Jan maakte zich vorige week zwaar zorgen in de tomatenplanten; door het vochtige grijze weer begon de plaag langzaam hier en daar in de St Pierre op te duiken. Net op tijd verscheen meer zon, waardoor de bladeren beter opdroogden, en de planten zich herstelden met een veerkracht waar ik alweer van sta te kijken. En de vruchten rijpen nu massaal in sneltempo: dat belooft!

Ik ervaar dat tekens als kleine wondertjes, kleine kadootjes, signalen dat er mee gezorgd wordt voor al wat hier groeit en leeft. Onze groenten bewegen mee met het land, de zon en de regen, we oogsten wat geschonken wordt, en laten de pakketten meebewegen mee met de oogst… Alles vloeit naadloos in elkaar over… als wij boeren en boerinnen tussen het vele wieden en oogsten en planten tenminste goed genoeg kijken en luisteren!

Laat het jullie smaken!

An

Samenstelling pakket

Klein: wortel, komkommer, courgettes, radijs, tomaten, groene sellder, snijbonen van de Zonnekouter (Vroente); venkel van Ourobouros (Vroente).

Groot: rucola, batavia, komkommer, prinsessenbonen, tomaten, groene selder, basilicum, groene paprika van de Zonnekouter (Vroente); venkel van Ourobouros (Vroente).

Gemengd: komkommer, courgettes, radijs en prinsessenbonen van de Zonnekouter (Vroente); aubergines van Ourbouros (Vroente)  stekelbes van ‘OBio, pruim (Es) en watermeloen (Fr) (of charentais (Fr) of canari (It)) via Biofresh.

Fruit: witte bes van ‘Obio, perzik (Es), pruim (Es), druif (demeter, Fr), charentais (Fr) via Biofresh