Groentesprokkel 31

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is een unieke zomer voor ons allemaal. Ik hoop van ganser harte dat geen van jullie te hard getroffen wordt en zal worden door het virus dat ons leven in nieuwe banen leidt.
Het werk hier op de boerderij is zodanig alom aanwezig dat ik weinig tijd heb om stil te staan (laat staan na te denken) bij wat ons overkomt. Vaak heb ik de ietwat naïeve neiging om de mooie kanten van verandering te zoeken, om me over te geven aan ‘het vertrouwen-in-de-dingen’.
Gisteren bedacht ik me op het land dat deze hele omwenteling me herinnert aan de eerste keer dat ik als kind de rok van mijn moeder zocht – we stonden in een supermarkt. Ik klampte me eraan vast, keek omhoog en stelde onthutst vast dat deze gerokte dame niet mijn vertrouwde, veilige mams was… Ik was verloren gelopen in de grote wilde wereld van flacons, rekken, een wirwar aan benen en smakeloze muziek. De paniek ontnam me de adem.
Nadat ik mijn eerste angst overwon, ging ik op zoek. De rayons die mama fijntjes vermeed, lokten me: speelgoed, stripverhalen!
De vergelijking is wat pover maar ik vind het ook nu heerlijk om een beetje verloren te lopen in onze veranderende maatschappij. De vele fietstochtjes in de streek, laten me verborgen pareltjes zien die ik anders nooit ontdekt zou hebben. De plaatselijke middenstanders zijn aangename en vertrouwde gesprekspartners geworden, de nieuwe klanten die onze boerderijwinkel bezoeken (en die soms ook een toertje wandelen op de boerderij), vullen mijn goesting aan om nog betere groenten te telen.
Niemand die verloren loopt weet waar de zwerftocht hem of haar heen zal leiden en in plaats van de tocht in angst te ondernemen, kies ik er graag voor om heel benieuwd en verwonderd te genieten van het onbekende en nieuwe dat mijn leven -soms maar heel eventjes- verrijkt.
Waarheen de tocht ons allen zal leiden is voor niemand bekend, maar ik denk vaak aan de zin: “Het zaadje heeft de bloem nooit gekend”
Laat ons dus allen geloven dat wat we meemaken het ontstaan toont van een prachtige bloem.
Ondertussen begeef ik me met plezier naar het gekende: de weelde in de serre én op het land en de zorg voor dit alles samen met mensen waar ik stuk voor stuk van houd.
Geniet van de zomer!
Jan

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en postelein van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlof; van Goed ter Heule
Groot: van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlof; van Goed ter Heule
Gemengd: van de Vroente-Zonnekouter; van de Vroente-Ourobouros; van de Vroente-Kollebloem; van ’t Groenlof; van Goed ter Heule; van Van Eykeren; via Biofresh
Fruit: van Van Eykeren; via Biofresh