Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant, sympathisant,

 

We zetten elke ochtend koffie, hier op de Zonnekouter. Deze ochtend passeerde het idee eventjes door mijn hoofd hoe heerlijk eenvoudig het leven als koffiezet moet zijn. Je staat aan of je staat af. Er zijn geen andere opties. Aan – af: zwart – wit.

Op zomerdagen hebben wij hier (bijna) allen dagelijks een focus nodig op minstens 8 dingen. De opties zijn nooit 1 of 0 en een grillig zomerweertje verstoort onze planning op regelmatige basis… Schoffelen kan je bijvoorbeeld enkel doen tijdens die paar uurtjes droogte en dan moet de rest van het werk wijken.

Mijn leven-in-zwart-wit gedachte legde ik echter snel naast me neer toen ik bedacht dat mensen gemaakt zijn om duizenden kleurschakeringen te zien.

Neem nu de ongekende variaties van rood in rijpende tomaten en de keuze die eraan vasthangt welke vruchten rijp zijn voor de pluk.

Of neem de mensen die hier allen werken voor je gezonde groenten: allen heerlijk divers in karakter, in voorliefde voor muziek, in gevoeligheden.

Ook in ervaring op landbouwgebied. Zo verwelkomden we vorige week Jo die 10 dagen voorstage komt doen ter voorbereiding van zijn Landwijzer opleiding. Er is ook Nils wiens 20-daagse stage er bijna opzit en dan de vastere krachten: Felicia, Jana, Marie, Lien, Jannes, Wouter, Arne, An, Ilse, Judith, Marianne, Lieve, Jan en ik, en weldra ook Stéphanie; we vormen een mooi team waarin ieder heel mooi zijn of haar ding doet.

Deze mensen allen samen geven mijn werkomgeving de prachtigste kleurschakering die er is, rijker dan mijn voorstellingsvermogen aankan.

Laat mij dus maar gewoon mens zijn denk ik dan, in de heerlijke chaos die ik met graagte omarm.

Geniet van je pakket! Jan

Stilaan komen de tomaten op kruissnelheid.

Heb je kaas gegeten van inmaken en verwerken? Dan is het nu het moment! Bestel nu (via mail of telefoon) om volgende week bij je pakket te ontvangen:

tomaten aan promoprijzen:

St-Pierre vleestomaten: 13€/3kg

Trostomaten: 10€/3kg of 19€/6kg

De Zonnekouterwinkel neemt een weekje vakantie!

De winkel zal gesloten zijn van woensdag 4 tot en met zaterdag 7 augustus (de pakketten lopen gewoon door).

Kan je als winkelklant onze zonnekoutergroenten moeilijk missen, dan kan je voor deze periode een eenmalig pakket bestellen, op te halen op de boerderij. Bel (0470/645705) of mail (info@dezonnekouter.be) voor verdere info en voor bestellingen.

Samenstelling pakket

Klein: tomaat, rucola, komkommer, radijs, prinsessenbonen van de Zonnekouter (Vroente); aubergines van De Zaailing.

Groot: wortel, tomaat, kerstomaat, rucola, komkommer, courgettes, prinsessenbonen en koriander van de Zonnekouter (Vroente); broccoli van De Zaailing.

Gemengd: tomaten, wortel, rucola, prinsessenbonen van de Zonnekouter (Vroente); blauwe bes van O’Bio, druif (It) en peer Guyot (Fr) via Biofresh.

Fruit: blauwe bes en kruisbes van O’Bio, druif (It) en peer Guyot (Fr) via Biofresh.

Recepten

 Frisse gele curry met paprika, komkommer en kikkererwten
Nodig: 130 g volkoren basmatirijst, 2 rode uien, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 200 g kikkererwten, voorgekookt en uitgelekt, 1 komkommer, 3 el Thaise gele currypasta, 200 ml kokosmelk, 100 g spinazie, 2 tl paprikapoeder, zonnebloemolie, om in te bakken

Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Kook gaar. Giet vervolgens het water af en zet afgedekt opzij. Pel en snipper de ui. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Was en snijd de komkommer in de lengte doormidden, lepel de zaadlijst eruit en snijd de komkommer in kleine stukjes. Verwarm zonnebloem in een braadpan of wokpan en fruit de ui en paprika’s met de gele currypasta gedurende 2 minuten op een laag vuur. Voeg de komkommer, kikkererwten, kokosmelk en paprikapoeder toe. Roer alles door elkaar. Verlaag de temperatuur van de warmtebron en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Was de spinazie grondig, snijd eventueel wat kleiner en roer dit de laatste minuut door de curry. Schep in mooie kommen en serveer samen met de volkoren basmatirijst.