Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag mijn beurt voor een ode aan … de venkel !
Mediterraan van oorsprong (Italianen zijn er fan van), een specialleke onder de bladgroenten, uniek van vorm, aroma en smaak; groeiend en bloeiend een plezier voor het oog, en een plant met vele kwaliteiten. Al heel mijn carrière als bioboerin (ondertussen al 30 jaar…) staat venkel bovenaan bij mijn favorieten, we hebben elkaar ondertussen door en door leren kennen, en ik kan er nog altijd niet genoeg van krijgen. Na het zaaien die eerste begroeting van die fijnvertakte wuivende kiemblaadjes, die in een vroeg stadium onderaan een dikke witte bladschede beginnen ontwikkelen, wat hun al heel gauw het schattige aanzien geeft van een minuscuul venkeltje. Het ijle mosgroene loof op het land, ook geliefd door de prachtige rupsen van koninginnepages. Het speuren naar de oogstrijpe dikke witte knollen tussen dat frêle welriekende gebladerte. De kar anijsgeur die je de schuur binnenrijdt. De ijle gele bloemschermen die na de oogst het land opfleuren en massa’s zweefviegen aantrekken…
Knolvenkel is een cultivar die als eenjarige plant wordt geteeld voor de malse dikke bladscheden die samen een knol vormen onderaan het fijne blad.
Het is een van de eerste groenten die kleine ukjes verteren, en haar milde anijssmaak geeft vele gerechten een speciaal karakter. Gewoon overlangs in vieren snijden en langzaam stoven in olijfolie; of gewoon rauw geraspt in salades brengt haar karakter het sterkst tot uiting. Wie minder fan is van haar anijssmaak, kan haar fijngesneden gemengd met ajuin en wortelen stoven.
Ze mag niet ontbreken in een lekkere couscous, ze brengt in stoofpotten balans en lichtheid, en als geboren en getogen kustbewoner ben ik erg gecharmeerd door haar affiniteit met allerhande soorten vis.
De meerjarige ‘wildere’ vorm wordt geteeld voor het aromatische zaad. Venkelzaad kan ik niet missen in mijn huisapotheek: een lepeltje venkelthee heeft een magisch effect op buikkrampen bij baby’s (ook bij volwassenen overigens), het heeft me indertijd dus veel slapeloze nachten bespaard! Als smaakmaker in de keuken kan het ook wonderen verrichten, strooi maar eens geroosterd en gemalen venkelzaad als afwerking in een wortelsoepje. Sicilianen (waar meerjarige venkel groeit als onkruid, en waar ze dus gewoon gaan wildplukken) zijn gek op venkelzaad in tomatenpasta met sardientjes, ze verwerken het in worstjes, of ze brouwen er allerhande geestrijke dranken mee (ook een soort huisapotheek dus…).
Zoals gezegd een gewas dat gedijt in mediterrane streken, dus toch wel wat spannend om hier te telen: soms lukt het fenomenaal goed, maar het kan ook goed misgaan; het blijft een uitdaging! Zo moet het voorzaaien warm genoeg gebeuren, anders besluiten je mooie kiemplantjes na het planten al gauw om op te schieten en mooie bloemschermen te vormen; best wel leuk in een boeketje, maar voor een groenteteler niet echt de bedoeling. Het uitplanten gebeurt vroeg in de lente best in de serre; later als de nachten minder koud zijn kan het ook buiten. Met dan niet teveel droogtestress, of die mooie witte bladschede krijgt bruine randen en worden onverkoopbaar. En niet te zwaar bemesten, of ze ontwikkelen minder aroma; en ook niet te weinig, of ze groeien te traag uit en worden taaier en schieten door. In de zomer mag de venkel dan wel rechtstreeks uitgezaaid worden op het land, dat geeft een betere wortelontwikkeling en een sterker gewas.
Sinds enkele jaren telen we zelf zaad van de venkelplanten die zich op onze grond het best ontwikkelen: die selecteren we bij het oogsten, graven na de oogst de geselecteerde planten uit, overwinteren ze in de serre, laten ze daar bloeien en zaad zetten, om ze dan de volgende lente terug uit te zaaien.
Nu is mijn favoriete groente hier dus helemaal ingeburgerd!
Deze week niet in ’t pakket, maar wel om naar uit te kijken de komende weken…
An

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, rucola, prinsessen, komkommer, courgette, tomaten van de Vroente-Zonnekouter
Groot: rode kropsla, rucola, busselwortel, prinsessen, snackkomkommer, courgette, tomaten St-Pierre, basilicum van de Vroente-Zonnekouter
Gemengd: kropsla, rucola, busselwortel, prinsessen, tomaten van de Vroente-Zonnekouter; druiven Victoria (It), pruimen (Es), watermeloen (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes (O’Bio), frambozen (Vandevoorde), druiven Victoria (It), pruimen (Es), platte perzik (It) via Biofresh