Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ik had me voorgenomen niet te schrijven over de droogte en de hitte. Maar het gaat niet anders. Het land staat er droog en super heet bij. Blote voeten en blote knieën zijn geen optie meer; je zolen en knieën verschroeien zowaar van de hitte van de aarde. De gewassen hebben het niet gemakkelijk; er wordt gevochten voor elke druppel vocht. Maar veel valt er niet uit de lucht. Beregenen is dan ook één van de belangrijkste bezigheden op het moment.
En oogsten uiteraard! Het is zomer en het aanbod aan eigen gewassen neemt nu enkel nog maar toe: de tijd van kleur, geur en overvloed en van volle pakketten met eigen groenten.

Boerderijfeest op zaterdag 1 september.

Vanaf 15u ben je welkom op de boerderij; rondleidingen, muziek, spel, vuur , …. Om 18u30 wordt er een heerlijke vegetarische maaltijd geserveerd. Hiervoor vragen we op voorhand in te schrijven, tegen ten laatste 24 augustus. Het eten bedraagt 15 euro voor iedereen vanaf 12 jaar en ieder die jonger is dan twaalf betaalt zijn leeftijd in euro. De opbrengst gaat integraal naar vzw Land-in-zicht.

Samenstelling pakket

Klein: sla, tomaat, boswortel, snijbonen, komkommer en courgettes van de Vroente-Zonnekouter, bloemkool van Koen Weyers (Groenlof)
Groot: sla, tomaat, boswortel, basilicum, rucola, prinsessenboontjes, komkommer en courgettes van de Vroente-Zonnekouter;
Gemengd: tomaat en prinsessenboontjes van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; aubergines van de Vroente-Ourobouros; rode bes van Daniel Van de Voorde, blauwe bes van O’Bio; blauwe druif (It) via Biofresh
Fruit: rode bes van Daniël Van de Voorde, blauwe bes van O’Bio; blauwe druif (It) en galia meloen (Es) via Biofresh

Recept

Snijbonen op zijn Grieks
Nodig: 1 kg snijbonen; 25cl olijfolie, 3 grote uien (gesnipperd), 1 bokaaltje (250 ml) tomatensaus, 3 tomaten (ontveld), vers selderieblad (fijngesneden), verse peterselie, oregano, knoflook, verse munt (naar smaak)
Snij de bonen schuin in reepjes, en fruit de ui in de olijfolie. Voeg de snijbonen en de rest van de ingrediënten toe. Voeg een beetje (2 dl) water toe, genoeg om de bonen te kunnen koken. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen tot de bonen gaar zijn.

Basilicum is een Oosters kruid dat bij ons al helemaal ingeburgerd is, vooral dan in de Italiaanse keuken.
In tomatengerechten is basilicum een lekkernij, denken wij hier vooral aan tomatensaus, spaghetti, pizza en ook fijngesnipperd in onze tomatensla (met olijfolie!). In soepen geeft dit keukenkruid net dat ietsje meer smaak o.a. in venkelroomsoep , waar men na het pureren van de gekookte knolvenkel fijngesnipperde blaadjes basilicum en een scheutje droge sherry toevoegt is dit kruid subliem -ook een weinig fijngesnipperde venkelblaadjes geven de soep kleur en smaak, deze soep smaakt vooral heerlijk in de zomer, zelfs koud opgediend (een scheutje room is toe te voegen naar smaak).
Kaas met toevoeging van Basilicum (feta, platte kaas, verse kaas) is overheerlijk. Verder is het gebruik van het “Koningskruid” (zoals de Grieken Basilicum noemen) in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker.

Basilicumpesto van Jeroen Meus
Nodig: 80 g Parmezaanse kaas (in blok), 60 g basilicum, 1 teentje look, 15 cl olijfolie, 1⁄2 citroen, 60 g pijnboompitten, peper, zout (niet te veel, de kaas is al zout)
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.