Groentesprokkel 30

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Regen met mondjesmaat, maar toch al een weldaad voor het land. Zeker omdat de zon ook minder hard brandt, en niet alles ligt te ‘verschoeperen’. Het voelt en geurt en waait zelfs al wat nazomer. Maar onder de oppervlakte blijft het droog; we zien het wel aan de groenten buiten, die hebben wel afgezien. Wortelen en schorseneren zijn mooi gegroeid, maar het loof ziet hoe langer hoe witter, besneeuwd met meeldauw (een schimmeltje dat oudere planten komt opkuisen; ze zijn dus een beetje vroegrijp, door de stress te oud voor hun leeftijd). De groei is er dan ook vlugger uit, wat we wel bij de winteroogst gaan merken. Van de venkel hebben we nog niet veel eer gehaald, die is door haar droge jeugdstress veel te vlug doorgeschoten; hopelijk lukt het bij de volgende plantingen beter. Sla, kolen en prei zien er dan wel weer gelukkiger uit, die hebben net op tijd hun natje en droogje gekregen, alhoewel de spruitplanten toch wat kleiner en ieler zijn dan andere jaren. En de pompoenen en de boontjes; die houden wel van droog weer, dus dat is dan mooi meegenomen.
In de serre is de Grote Rijping begonnen: paprika’s en meloenen beginnen nu verrassend te kleuren, de verschillende rassen die we hebben uitgeprobeerd maakt de pret nog groter: meer kleur, vormenrijkdom, smaakverschillen. Jana is nu godganse dagen in de weer met dieven, snoeien, indraaien en plukken van haar tomatentroetels; de schuur geraakt gevuld met stapels kleine ronde stevige Douglas, dikke zachte vlezige lekkere St-Pierre, kerstomaten, en ook wat testrasjes (Previa, Bolstar Granda, Garance) die uitgebreid geproefd en gekeurd worden: zijn ze lekker genoeg? Wanneer zijn ze op hun best om te oogsten? Hebben ze karakter? Te flets of te zurig? Staan de planten goed in hun kracht? En brengt het nog wat op? Wie de toets doorstaat mag volgend jaar terug! Een teelt zonder overschotten: al wat niet verkocht geraakt wordt ingemaakt; alweer en meerwaarde voor de winterse pakketten!

Samenstelling pakket

Klein: prinsessen, venkel, tomaat, courgette van de Vroente-Zonnekouter; gele biet van de Vroente-Kollebloem; radichettasla van de Vroente-Ourobouros; sjalot van Goed ter Heule (en een gratis kropsla extra)
Groot: prinsessen, tomaat, wortelen van de Vroente-Zonnekouter; gele biet, spitskool, peterselie van de Vroente-Kollebloem; radichettasla van de Vroente-Ourobouros; prei van Goed ter Heule (en een gratis kropsla extra)
Gemengd: wortelen, rucola, komkommer, tomaat van de Vroente-Zonnekouter, warmoes van de Vroente-Ourobouros; blauwe bes, witte aalbes van O’Bio; perzik plat (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, witte aalbes van O’Bio; perzik plat (Es), meloen canari (It) via Biofresh
: Frieslander van de Zonnekouter voor de wekelijkse pakketten

Recepten

Warme quinoasalade met gele biet, avocado en feta
Nodig: 1 rode ui gesnipperd, 2 gele biet, 170 g quinoa, 2 tl komijn, 2 tl paprikapoeder, 1 avocado, 75 g feta, sla/rucola, 350 ml groentebouillon, 3 el extra vierge olijfolie, 2 tl balsamicoazijn, peper en zout
Verhit de olijfolie in een pan met deksel en fruit ¾ van de rode ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de quinoa, komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak al roerende 30 sec. Voeg vervolgens de bouillon toe en kook de quinoa, afgedekt, 12-15 minuten. Giet af en roer los met een vork. Laat zonder deksel uitstomen.
Schil ondertussen de biet, snijd in blokjes van ½ cm, en kook ze afgedek, in 15 – 20 minuten gaar. Giet daarna af.Snijd de avocado doormidden, snijd het vruchtvlees in blokjes en lepel uit de schil. Verkruimel de feta.
Meng alles in een slakom met de olijfolie en balsamico; breng op smaak met peper en zout.