Groentesprokkel 30

Beste abonnee,

Zomerweelde!
We kunnen onze pakketten vullen met enkel Zonnekoutergroenten!
Ik voel toch enige trots bij deze rijkdom, de vruchten te mogen dragen
van het vele werk.
Maar toch weer de gekende contradictie. Wanneer hier het meest van het land komt, daalt het aantal pakketten in de zomer zienderogen. Zomervakantie. Mensen gaan op reis, zeggen hun pakket voor een aantal weken op of bestellen niet via Voedselteams. Dan hebben wij meer dan dat ons cliënteel vraagt en moeten we op zoek gaan naar tijdelijke alternatieven. Het geeft wel wat stress om die ‘overschotten’ verkocht te krijgen. Vorige week hebben we zo’n 100kg snijbonen ingemaakt. Ook de vele tomaten gaan in potten. Die krijgen jullie dan in de winter wanneer er minder groenten op het land staan. De komkommers geven elke dag zo’n 100 vruchten. Die nemen geen vakantie. Die gaan maar door. Vandaar dat we jullie deze week per pakket een komkommer cadeau doen.
We willen ze nu ook niet verloren zien gaan..

Dus, als jullie van plan zijn om met vakantie te gaan, denk dan even aan je boeren en geef bij voorkeur je pakket door aan familie of buren. Dan komen onze groenten tenminste terecht en maak je er nog iemand blij mee. Waarop die dan misschien ook beslist om met een abonnement te starten… !

Fijne zomer verder en tot binnenkort!
Groetjes,
Katrien

Samenstelling pakket

Klein: snijbonen, boswortel, rode sla, courgette, venkel, komkommer, tomaat, rucola van de Vroente-Zonnekouter
Groot: snijbonen, kropsla, courgette, venkel, komkommer, tomaat, rucola, bataviasla van de Vroente-Zonnekouter
Gemengd: kropsla, courgette, venkel, komkommer, tomaat, rucola van de Vroente-Zonnekouter; rode trosbes van Vandevoorde; blauwe bes van O’Bio; meloen Galia via Biofresh
Fruit: rode trosbes van Vandevoorde; blauwe bes van O’Bio; meloen Galia (F) , avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Komkommer op zijn Indisch
Nodig: ½ komkommer, 2 dl yoghurt, zout, curry (garam masala)
Snij de komkommer in stukjes, strooi er wat zout over, en meng met de yoghurt. Bestrooi met wat curry.

Zomerse komkommersoep met basilicum en karnemelk
Nodig: 3 komkommers, 50g 65% tarwemeel of speltmeel, 30g groentebouillon zonder gist, 1,5l koud water, gedroogde basilicum, 1 bos verse basilicum, een vleugje curcuma, 180 ml acidophilus of karnemelk.
Meng het water samen met het tarwemeel of speltmeel, groentebouillon, wat gedroogde basilicum en curcuma en breng dit onder regelmatig roeren op een zacht vuur aan de kook. Schil ondertussen de komkommers, verwijder het zaad, snij ze in stukjes, en voeg er 2½ toe aan het zacht kokende vocht (hou ½ komkommer apart). Roer alles goed om en laat de komkommerstukjes gaar worden. Voeg de verse basilicum toe en laat zacht worden. Mix alles glad en voegen enige tijd later de acidophilus of karnemelk toe aan de soep. Stoof de stukjes van de resterende halve komkommer aan in wat olijfolie tot ze zacht zijn, en voeg toe aan de soep.

Warme komkommer met tomaat
Stoof een ui in wat olijfolie, voeg er grote stukken komkommer bij, laat even stoven, en voeg daarna stukken tomaat erbij. Nog even laten stoven (niet te lang, anders wordt het saus of soep), en kruiden met tijm, peper en zout.