Groentesprokkel 31

Beste abonnee,

Ode aan de grasklaver! Afgelopen week gemaaid en met de afwisselende buien en zonneschijn groeit het al weer mooi terug. Grasklaver telen we eens in de zes jaar. En hoewel je je er niets kan bij voorstellen in je groentepakket wordt grasklaver ook wel eens de motor van de biologische landbouw genoemd. Het heeft allemaal met de bodem en met voedingsstoffen te maken. Grasklaver is niet één gewas maar een mengeling van gras en klaver. Beide doen het fantastisch qua beworteling en zorgen zo dat de grond luchtig en kruimelig blijft. En wat die klaver nu zo geliefd maakt in de biolandbouw is de capaciteit om stikstof uit de lucht te halen en die vast te leggen in de bodem. Dus daar waar de kunstmestfabriek stikstof uit de lucht haalt door middel van fossiele brandstof, daar doet de klaver het zomaar vanzelf. Enkel met behulp van rhizobium bacteriën die in een gezonde bodem aanwezig zijn. Trek maar eens een klaverplant uit de grond, dan zie je kleine knobbeltjes aan de wortels. Dit zijn de stikstofknobbeltjes waar de bacteriën in leven. Die stikstof is een belangrijke voedingsbron voor de groenten die na de grasklaver geteeld worden.

Ook wil ik even de aandacht vestigen op de actuele betogingen van boeren. Misschien merkte je het op weg naar het zuiden in Frankrijk of weet je het via de media, maar op dit moment hebben veel voedingsprijzen die boeren uitbetaald krijgen een minimum bereikt die al een tijdje blijven aanhouden. Voor velen nu een onhoudbare situatie, zeker wanneer ze nog langer onder de kostprijs moeten blijven produceren. Als je bedenkt dat de landbouw als sector en de landbouwer met zijn gezin gedreven zijn in een situatie waar opschaling en specialisatie leiden tot afhankelijkheid van vrije wereldmarkten waar zelfs een Boerenbond of een minister tekort komt of niets kan aan veranderen, dan is het logisch dat voor vele boeren het water aan de lippen staat en betogingen het gevolg zijn.

Maar opnieuw zeg ik met veel trots en voldoening dat we onder andere met de Zonnekouter werken aan een alternatief. En met ‘we’ duiden we ook op jullie. Ben je aandeelhouder, abonnee op een groenteabonnement of sporadische klant, dan werk je mee aan een alternatief voor de sector. Daar waar Walter en An de Zonnekouter bewust richting gaven en ervoor kozen de zaken anders aan te pakken, en waar we als coöperatieve vennootschap nu ook verder gaan, zijn allemaal thema’s waarvoor boeren nu de straat op komen omdat het onrechtvaardig en onhoudbaar is. Het kapitaal verspreid bij vele bekenden in plaats van bij één iemand of één bank. Lokale verbondenheid versus vrije wereldmarkten! Zelf de prijs bepalen voor de groentes en niet een multinational in het buitenland. Hiervoor staan we, en hiervoor blijven we jullie uitnodigen om mee aan dit verhaal te schrijven. Het geeft het ons een goed gevoel te weten dat onze producten direct hun weg vinden naar mensen uit de directe omgeving van de boerderij zelf.

Amai, een hele boterham, deze nieuwsbrief. Onthoud maar vooral dit luchtige, heuglijke nieuwtje: We zijn blij met het nieuwe kalfje dat geboren is. Een fondantchocoladebruin stierkalfje voor Brenda onze zwartbonte koe. Ondertussen haar 5e bevalling die vlekkeloos verliep. Gewoon rechtstaand floepte het er uit en meteen begon Brenda het droog te likken en dit terwijl vertederde stagiaires en plukkaarters er op stonden te kijken!
Groetjes
Arne

Vakantieregelingen

– Trappenhuis: in de schoolvakantie afhalen in de Tarbotstraat 61A, tussen 17u30 en 18u30.
– OWW Gentbrugge: op 31/7 bij Katia Bogaert, vr tussen 16u en 20u, of za tussen 9u en 11u; in de garage tegenover de deur van de Jozef Wautersstraat 1
– Het Buurtcentrum Muide is gesloten op 24-31/7 en 7/8; we leveren in de Makelaarsstraat 5, bij Shirin Vaneenhooge
– De Biobakkers zijn gesloten op 31/7, 7/8 en 14/8; de broodvakantie wordt verrekend in augustus

Samenstelling pakket

Klein: sla, groene paprika, courgette, komkommer, tomaten van de Zonnekouter; spitskool van de Kolleboem; zomerprei van Goed ter Heule
Groot: kropsla, bataviasla, groene paprika, snijbonen, basilicum, tomaten van de Zonnekouter; spitskool van de Kolleboem; zomerprei van Goed ter Heule
Gemengd: tomaat, prinsessen, groene paprika van de Zonnekouter; zomerprei van Goed ter Heule; blauwe bes, witte bes van O’Bio; nectarine (Es) via Biofresh
Fruit: blauwe bes, witte bes van O’Bio; nectarine (Es), pruim Reine Claude (Fr) via Biofresh
Brood: de biobakkers zijn op vakantie t/m 14/8; dit wordt verrekend in augustus

Recept

Gevulde groene paprika
Nodig: 2 koppen gekookte rijst, 2 grote paprika’s, 1 fijngesnipperde ui, 2 zeer fijngehakte lookteentjes, 1 gepelde tomaat zonder pitjes, 1 in kleine stukjes gesneden venkel, zeezout, paneermeel (evt met gebakken (seitan)gehakt erbij)
Fruit de ui glazig, voeg tomaat, venkel, look en zout toe, en laat 10 minuten pruttelen. Meng er de rijst doorheen, en vul er de overlangs doorgesneden paprika’s mee (pitjes verwijderen). Schik ze in een geoliede vuurvaste schotel, bestrooi met paneermeel en besprenkel met enkele druppels olie. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven en laat ½ uur bakken.